Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Σιγά τα ωά, στα παπάκια τους ~ Ποιά τρόικα & μνημόνια...


Τουλάχιστον κατά 700.000 ευρώ έχει ζημιωθεί το ΙΚΑ (ποσό που αναμένεται να φτάσει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ) από την τριετή -με τα έως τώρα στοιχεία- δράση της σπείρας που εξέδιδε «μαϊμού» πιστοποιητικά αναπηρίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, η εν λόγω σπείρα εμπλέκεται σε τουλάχιστον 253 υποθέσεις, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής...
οι 44. Έχουν συλληφθεί επτά άτομα, ανάμεσά τους ένας ιδιώτης γιατρός και ένας υπάλληλος του ΙΚΑ, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετείχαν στο κύκλωμα και άλλοι γιατροί.

Ηγετικό ρόλο στη σπείρα είχαν μια 50χρονη άνεργη, που για σειρά ετών εμφανιζόταν ως λογίστρια, και ένας υπάλληλος του ΙΚΑ σε νευραλγική θέση για την έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας. Συμμετείχαν ακόμα τέσσερις συνταξιούχοι και μία υπάλληλος ενός ορθοπεδικού, που έπαιζαν τον ρόλο των μεσαζόντων, ενώ ερευνάται τυχόν σχέση του γιατρού με την υπόθεση.

Μάλιστα, η 50χρονη-«εγκέφαλος» ήταν τόσο καλά οργανωμένη που έκρυβε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στο αυτοκίνητο της ώστε, ακόμα κι αν γινόταν κατ' οίκον έρευνα, οι Αρχές να μην έβρισκαν τίποτα. Η εγκληματική οργάνωση χρέωνε τους «πελάτες» της, τους οποίους «ψάρευε» κυρίως από το ΙΚΑ Πειραιώς, από 1.200 έως 2.000 ευρώ. Οι «πελάτες» της σπείρας ήταν άτομα που είτε ήθελαν να βγάλουν συντάξεις αναπηρίας, δίχως, βέβαια, να τις δικαιούνται, ή να αυξήσουν το ποσοστό της αναπηρίας που τους είχε διαγνωσθεί, ώστε να «αναβαθμίσουν» και εκείνοι τα οφέλη που απολάμβαναν.

Επτά συλλήψεις

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες (ηλικίας από 50 έως 84 ετών). Η 50χρονη «αρχηγός» πλαστογραφούσε έγγραφα που της παρέδιδε ο 53χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ, τα οποία κατέθετε σε διάφορους δήμους και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Οι φορείς στους οποίους εντοπίστηκαν πλαστές αποφάσεις είναι οι Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Αθηνών, Αχαρνών, Αιγάλεω, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Πειραιά, Νικαίας και Σαλαμίνας και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Πειραιά. Η σπείρα δραστηριοποιούνταν κυρίως στον Πειραιά, αλλά όταν έγινε αντιληπτή η δράση της, τα μέλη της «μετέφεραν» τους φακέλους σε άλλες περιοχές της Αττικής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου