Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Καυσόξυλα ~ Επιλογή - σύγκριση - συμβουλές


Το είδος του ξύλου που επιλέγουμε για το τζάκι μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή του, καθώς δεν είναι όλα κατάλληλα για καύση. Υπάρχουν είδη ξύλων που προορίζονται για προσανάμματα και άλλα για καύση με μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, εκτός από το είδος του ξύλου, σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο η υγρασία όσο και το μέγεθός τους.

 Ποια είναι τα συνήθη είδη καυσόξυλων:

  • Δρυς: λόγω της πυκνότητας του παράγει μεγάλη φλόγα και η καύση του διαρκεί αρκετές ώρες. Είναι μια οικονομική επιλογή. Θερμογόνος δύναμη 4.700 kcal/kgr.
  • Οξιά: είναι σκληρό, πυκνό και με μεγάλο βάρος ξύλο με αποτέλεσμα η καύση του να έχει διάρκεια, μικρότερη όμως από την αντίστοιχη της δρυός ή της ελιάς. Έχει την ιδιότητα να μην σκάει και να ανάβει με ευκολία. Η βασική χρήση του ξύλου της οξιάς είναι η καύση και όχι το προσάναμμα και κυρίως για τις ξυλόσομπες. Θερμογόνος δύναμη 4.700 kcal/kgr.
  • Ελιά: παράγει μικρή φλόγα και ανάβει εύκολα με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη περίοδο καύσης. Θερμογόνος δύναμη 4.100 kcal/kgr.
  • Πεύκο: ανάβει εύκολα λόγω της περιεκτικότητας του σε ρετσίνι, όμως καίγεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και επομένως δεν αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή. Επίσης, το συγκεκριμένο ξύλο σκάει και απαιτείται προσοχή κατά τη διάρκεια της καύσης του. Θερμογόνος δύναμη 4.800 kcal/kgr.
  • Έλατο: ανάβει εύκολα και προσφέρει μεγάλη φλόγα, προσοχή όμως στην ερυθρελάτη γιατί σκάει. Θερμογόνος δύναμη 4.440 – 4.650 kcal/kgr.
  • Πουρνάρι: είναι σκληρό ξύλο και προσφέρει υψηλή και σταθερή απόδοση θερμική απόδοση με μεγάλη διάρκεια.
  • Μπρικέτες: είναι καυσόξυλα σε συμπιεσμένη μορφή, με μεγάλη διάρκεια καύσης, η οποία μπορεί να φτάσει και τις 12 ώρες, δεν σκάνε και δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη θερμική απόδοση και λόγω του συμπιεσμένου τους όγκου είναι εύκολα στην αποθήκευση. Είναι ιδανικές για ενεργειακά τζάκια και σόμπες.

 Με ποιά κριτήρια επιλέγουμε καυσόξυλα; 

Αρχικά σημαντικό ρόλο παίζει η θερμαντική απόδοση τους κατά τη διάρκεια της καύσης. Επίσης είναι προτιμότερο να μην παράγουν πολύ καπνό.
Δεν πρέπει να καίμε ξύλα από παλιά έπιπλα, βαμμένα ξύλα, MDF, ξύλα που περιέχουν ρητίνες και άλλες χημικές ουσίες διότι παράγονται τοξικές αναθυμιάσεις.


Ξερό ξύλο ή με υγρασία; 

Τα ξερά ξύλα είναι τα κατάλληλα για καύση διότι παράγουν λιγότερο καπνό, ανάβουν πιο εύκολα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Το ποσοστό της υγρασίας τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%.


Υπάρχουν κάποια μέτρα προστασίας για την καύση ξύλων; 

Στα θερμαντικά σώματα με πορτάκι φροντίζουμε αυτό να είναι πάντα κλειστό, ενώ στα ανοικτά τζάκια, με το άναμμα τοποθετούμε ειδικό προστατευτικό μπροστά από την εστία.



Υπάρχουν κάποια μέτρα προστασίας για την καύση ξύλων; 
 
Στα θερμαντικά σώματα με πορτάκι φροντίζουμε αυτό να είναι πάντα κλειστό, ενώ στα ανοικτά τζάκια, με το άναμμα τοποθετούμε ειδικό προστατευτικό μπροστά από την εστία.


Τί διαφορά έχουν τα σκληρά από τα μαλακά ξύλα; 

Τα σκληρά ξύλα, όπως για παράδειγμα η βελανιδιά και η οξιά έχουν καλύτερη απόδοση από τα μαλακά, όπως είναι το πεύκο. Επίσης με τα σκληρά ξύλα εξοικονομούμε χώρο και χρόνο.


Παίζει ρόλο ο τρόπος αποθήκευσης των ξύλων; 

Η σωστή αποθήκευση των ξύλων παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή καύση. Πρέπει να έχουν αποθηκευτεί σε ελεγχόμενα αεριζόμενους χώρους, χωρίς υγρασία, για περίπου δύο χρόνια.


praktiker.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου