Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Αλεξάνδρεια Ημαθίας ~ Βρέθηκε αρχαίος θησαυρός


Πληθώρα χρυσών αρχαίων κοσμημάτων κατηγορείται ότι είχε σε ειδική κρύπτη στη σοφίτα του σπιτιού του 59χρονος, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της δίωξης αρχαιοκαπηλίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Οι διωκτικές αρχές έφτασαν στα ίχνη του ύστερα από πληροφορίες ότι αναζητούσε αγοραστές για την πώληση του αρχαίου θησαυρού.

Χρυσά σκουλαρίκια, τεμάχια κοσμημάτων με ημιπολύτιμους λίθους, μία ασπιδίσκη με μαργαριτάρια και...
άλλους λίθους, στριφτά χρυσά βραχιόλια, κομμάτια από σπειρομαιάνδρους, δύο ομάδες με χρυσά φυλλόσχημα κομμάτια συγκαταλέγονται στη “συλλογή” του 59χρονου, η οποία κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς της ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η έφοδος στο σπίτι του στην Αλεξάνδρεια έγινε το βράδυ της Τετάρτης και ύστερα από έρευνες εντοπίστηκε ειδική κρύπτη στη σοφίτα.

Βρέθηκαν δερμάτινες θήκες, που περιείχαν τα χρυσά αρχαία αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με αρχαιολόγους προέρχονται από τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Μάλιστα οι αρχαιολόγοι έκριναν πως τα αντικείμενα, ειδικά τα φύλλα χρυσού που κατασχέθηκαν, πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω για τον ακριβή χρονολογικό προσδιορισμό, καθώς και την εκτίμηση του τόπου προέλευσής τους με βάση την επεξεργασία τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως τα κοσμήματα προέρχονται από γυναικεία ταφή, χωρίς όμως να είναι γνωστή η περιοχή. Το γεγονός ότι είναι πλούσια σε χρυσό και λίθους, όπως τα μαργαριτάρια, φανερώνει πως ανήκαν σε πλούσια γυναίκα, ενδεχομένως αριστοκρατικής οικογένειας.


ΑΛΒΑΝΟΣ…

Ο 59χρονος στην προανακριτική απολογία του δεν έδωσε ειδικές λεπτομέρειες για το θησαυρό, που σύμφωνα με τη δικογραφία φέρεται ότι επιχειρούσε να πουλήσει στην αγορά των αρχαιοκάπηλων. Πληροφορίες αναφέρουν πως είπε ότι του τον παρέδωσε ένας άγνωστος Αλβανός. Ωστόσο οι αστυνομικοί στο σπίτι του βρήκαν και κατέσχεσαν έναν ανιχνευτή μετάλλων με προσαρμοσμένα ακουστικά. Γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο ο 59χρονος να βρήκε μαζί με άλλους τα αρχαία από παράνομες ανασκαφές ή να έδρασε ως μεσάζων, για να προωθηθούν στην αγορά των αρχαιοκάπηλων.

Ο συλληφθείς πάντως δεν έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για παρόμοια αδικήματα. Στο παρελθόν ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινών καταστημάτων και αντιμετώπισε κατηγορίες που αφορούσαν το κατάστημα.

 
Του Κώστα Καντούρη / Μακεδονία
kantouris@hotmail.com





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου