Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η (άτακτη) ζωή & το έργο του Κ. Καβάφη ~ Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο)


Σαν σήμερα, το 1933, πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Κ. Καβάφης.

Άγνωστες πτυχές από την ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο. 

Η εκπομπή μας ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια όπου γεννήθηκε αλλά και την Κωνσταντινούπολη, όπου ο Καβάφης, έζησε τρία έντονα χρόνια κρυφής νυχτερινής ζωής. Ποτό, τυχερά παιχνίδια και τζόγος ήταν μόνο μερικά από τα πάθη του Κωνσταντίνου Καβάφη. Θεωρούσε βάσανο την εργασία του ως δημόσιος υπάλληλος. Η εκπομπή καταγράφει την μυστική ζωή...
που ζει τα βράδια ο Καβάφης στις κακόφημες γειτονιές της Αλεξάνδρειας. Η ασυνήθιστη και πρωτοποριακή ποίησή του αιφνιδίασε τον πνευματικό κόσμο της Αθήνας Βρήκε πολέμιους όπως ο Παλαμάς και υπερασπιστές όπως ο Ξενόπουλος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τάραξε τη γαλήνη της λυρικότητας και της ομοιοκαταληξίας, δημιουργώντας μια καινούρια σχολή που μέχρι σήμερα επηρέασε χιλιάδες δημιουργούς στην ποίηση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Ο Καβάφης έζησε συνειδητά σε ένα μικρό σπίτι σε μία κακόφημη περιοχή πάνω από ένα πορνείο. Εκεί επέλεγε ποιους θα δεχτεί για να προωθήσει την ποίηση του.


Ο Καβάφης εν ζωή πήρε ένα και μοναδικό βραβείο. Από τον δικτάτορα Θόδωρο Πάγκαλο το 1926 και για μια ακόμα φορά δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή το αποδέχτηκε.


Πέθανε 70 ετών, ανύπαντρος και μόνος του, καθώς τα αδέλφια του είχαν πεθάνει.

Το έργο του παραμένει σήμερα επίκαιρο. Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχουν μεταφραστεί τα ποιήματα του.




Στην εκπομπή μιλούν : οι καθηγητές Πανεπιστημίου Δημήτρης Δημηρούλης, Χριστίνα Ντουνιά, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Μεταξάς, ο φιλόλογος Μανόλης Σαββίδης, οι συγγραφείς Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Θανάσης Τριαρίδης, ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός, οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Τζούμας και Νίκος Βερλέκης. Θα προβληθούν σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα καθώς και αποσπάσματα της τελευταίας συνέντευξης της τελευταίας ανιψιάς του Κωνσταντίνου Καβάφη, Χαρίκλειας Καβάφη.

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ: ΗΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΜΟΝΤΑΖ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ- ΚaBel

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος




 
 



Δείτε ακόμη:
Οδυσσέας Ελύτης ~ Ντοκυμαντέρ για τη ζωή και το έργο του (Βίντεο)





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου