Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

HoloLens ~ Έρχονται τα ολογράμματα στους υπολογιστές +vid


H σκηνή στην ταινία Minority Report όπου ο πρωταγωνιστής Τομ Κρουζ χρησιμοποιεί ένα υπολογιστικό περιβάλλον με ολογράμματα είναι αυτό που ονειρεύονται οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών.

Και απ' ό,τι φαίνεται αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα νωρίτερα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, αν η πλατφόρμα HoloLens που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η Microsoft καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει.


Το HoloLens ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη παρουσίαση των Windows 10 και αυτό επειδή θα υποστηρίζεται από την επόμενη έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Microsoft, το οποίο θα είναι εμπορικά διαθέσιμο στο τέλος του 2015.

Τα ολογράμματα έρχονται στους υπολογιστές

Πρακτικά, το HoloLens είναι ένα ζευγάρι 3D «γυαλιών» ή κάσκας παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), το οποίο επιτρέπουν στον χρήστη να έχει πρόσβαση σε ένα τρισδιάστατο υπολογιστικό περιβάλλον.

Η διαφορά με τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας είναι ότι τα γυαλιά αυτά δεν απομονώνουν τον χρήστη από τον φυσικό κόσμο και τον βάζουν σε έναν εικονικό κόσμο, αλλά προβάλλουν ολογράμματα, τα οποία είναι ορατά μόνο στον ίδιο! Σύμφωνα με την Microsoft, το HoloLens κινείται πέρα τόσο από τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας όπως και αυτές της ενισχυμένης πραγματικότητας (augmented reality).


Εφαρμογές

Η συσκευή συνδέεται ασύρματα και δεν έχει καθόλου καλώδια, ενώ την υποστηρίζουν τα επερχόμενα Windows 10.

Η τεχνολογία που έχουμε δει στο Kinect πιθανότατα θα χρησιμοποιείται για την πλοήγηση με τη χρήση των χεριών μέσα στις εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες, καθώς η Microsoft σκοπεύει να ξεκινήσει τη διάθεση ενός ειδικού studio (Holographic Studio) που κάνει πιο εύκολη την ανάπτυξη ολογραμματικών αντικειμένων.

Ουσιαστικά, το θέμα από εδώ και πέρα είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων εφαρμογών που θα επιτρέπουν σε αυτόν που θα φορά το HoloLens να διαχειρίζεται τρισδιάστατες εικόνες που θα προβάλλονται μόνο σε αυτόν. Πρακτικά, πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό υπολογιστικό περιβάλλον καθώς για παράδειγμα ο χρήστης θα μπορεί να δει τρισδιάστατο ένα αντικείμενο ή μία μακέτα και επιπλέον θα μπορεί να επέμβει σε αυτό.

Μοιάζει με σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η Microsoft επιμένει ότι δεν είναι έτσι και προωθεί τη νέα της πλατφόρμα για την οποία πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές μας όπως και άλλες φορητές συσκευές, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η HoloLens να χρησιμοποιείται και σε smartphones, αρκεί βέβαια αυτά να χρησιμοποιούν τα Windows 10.


Ανταγωνισμός

Ο αμερικανικός κολοσσός δεν είναι η μόνη εταιρεία που ασχολείται με τη διαχείριση τρισδιάστατων αντικειμένων, αλλά μέχρι τώρα η προσέγγιση των υπόλοιπων εταιρειών είναι αρκετά διαφορετική. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι η Oculus Rift, την οποία έχει εξαγοράσει το Facebook, το προϊόν, όμως, της οποίας κινείται περισσότερο προς το χώρο της εικονικής πραγματικότητας.

Σε συνεργασία με τη Oculus Rift, η Samsung έχει παρουσιάσει το VR Gear, αλλά μόλις πρόσφατα άρχισε να υπάρχει περιορισμένη εμπορική διάθεση της συγκεκριμένης συσκευής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γενικότερα οι κάσκες εικονικής πραγματικότητας προσπαθούν να βρουν την εφαρμογή εκείνη που θα τους επιτρέψει να γίνουν δημοφιλείς στους καταναλωτές.


Άλλη προσέγγιση

Μία άλλη προσέγγιση ήταν αυτή των Google Glass όπου και εδώ ο κάτοχός τους δεν απομονώνεται από τον φυσικό κόσμο, αλλά παίρνει επιπλέον πληροφορίες πάνω στο γυαλί. Προσέγγιση που είναι πιο κοντά σε αυτή του Microsoft HoloLens.

Όμως, η Google, λίγες μόλις ημέρες πριν την ανακοίνωση της Microsoft, έκανε γνωστό ότι «παγώνει» τα πλάνα της για τα Google Glass, εγκαταλείποντας, τουλάχιστον προς το παρόν, το ενδεχόμενο της εμπορικής διάθεσής τους στο ευρύ κοινό. Ενδεχομένως, να αναζητεί κάτι διαφορετικό και το επόμενο βήμα της Google να είναι πιο κοντά προς τη δημιουργία ενός υπολογιστικού περιβάλλοντος με χρήση ολογραμμάτων, κάτι που δείχνει να αποτελεί το μέλλον για την παγκόσμια αγορά ψηφιακών τεχνολογιών.

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου