Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Τελικά Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου πάμε για το μεγάλο μπαμ...


Όλες οι δύσκολες αποφάσεις λαμβάνονται τις Παρασκευές που είναι κλειστές οι τράπεζες. Συνδιάστε το και με την αργία της Καθαράς Δευτέρας...

Άρον άρον και κακήν κακώς ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Το αποτέλεσμα μηδεν, ρήξη, δυσαρέσκεια και τεράστια διάσταση απόψεων.Ενημέρωση:
Διεκόπη οριστικά το Eurogroup Οι διαρροές του κειμένου του Eurogroup από την ελληνική πλευρά έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε αξιωματούχους της ΕΕ

Τι αναφέρει το κείμενο του Eurogroup που απέρριψε η Ελλάδα


Πηγή:www.capital.gr

Προσχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup που αναφέρει επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνέχιση μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας, συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις φέρεται να απέρριψε η ελληνική πλευρά, αναστέλλοντας προσωρινά τις εργασίες του Eurogroup.

Tο προσχέδιο που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά φέρεται να αναφέρει τα εξής:

"Το Eurogroup εξακολουθεί να εκφράζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία έτη. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί ξεκίνησαν έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές διατήρησαν την αναμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης της τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της δουλειάς που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αργές. Καλωσορίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας".

Στη συνέχεια στο προσχέδιο ακολουθούν ορισμένες σειρές που έχουν διαγραφεί με στυλό συγκεκριμένα πρόκειται για το σημείο που αναφέρει ότι:

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης».

Και συνεχίζει το κείμενο: "Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση τις υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειας και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να μην θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν πάνω σε μία ακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του στο νέο διακανονισμό. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Επιπρόσθετα, πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να επεκτείνουμε κατά έξι μήνες την περίοδο διάθεσης ομολόγων του EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup είναι θετικό απέναντι σε μία τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης και μπορούν μόνο να αποδεσμευθούν στη βάση μίας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μία απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στο παράσχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου".


Πηγή:www.capital.gr

Νέο Eurogroup εντός της τρέχουσας εβδομάδας  
(upd) Οριστικά διεκόπη το αποψινό Eurogroup, μετά την απόρριψη της πρότασης των Ευρωπαίων υπουργών για εξάμηνη παράταση του μνημονίου.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Βαρουφάκης απέρριψε πρόταση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία προέβλεπε την εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος μνημονίου.

Ως αντίδραση, η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε στον Τύπο την πρόταση του Eurogroup, εξοργίζοντας τις Βρυξέλλες.

Αρχικά επιλέχθηκε η λύση της προσωρινής διακοπής του Eurogroup

Ωστόσο, η ένταση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, με τον Γ. Βαρουφάκη να συνιστά αντικείμενο ισχυρών πιέσεων.

Εντέλει, ο J. Dijsselbloem αποφάσισε την οριστική διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup.

Mετά το αποψινό ναυάγιο, καθίσταται σίγουρο πως έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου