Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Περί αριστείας και αχρηστίας


Είναι κρίμα να κατέχουν σημαντικά αξιώματα άτομα που πρωταγωνιστούν στη διατύπωση ανοησιών. Είναι άδικο για τον ελληνικό λαό οι πολιτικοί του να επιτίθενται στην κοινή λογική, αντί να την υπερασπίζονται ανυποχώρητα. Είναι, επίσης, ανησυχητική η ανοχή που απολαμβάνουν από τους ανωτέρους τους αυτοί οι τύποι.

Ο λόγος γίνεται για τον ανεκδιήγητο και εν πολλοίς επικίνδυνα ιδεοληπτικό υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος επιτίθεται στην ίδια την έννοια της αριστείας στην παιδεία και είπε για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία ότι είναι ένα εγχείρημα που «μοιάζει έως και χιτλερικό»! Απίστευτο κι όμως αληθινό.


Η «δημοκρατία» σε άρθρο της για το θέμα που προέκυψε με την επίθεση του κ. Μπαλτά στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία παρέθεσε και μια μνημειωδώς παράλογη δήλωσή του: «Η αριστεία μοιάζει με "ρετσινιά" καθώς αν αριστεύσεις, είσαι αναγκασμένος να είσαι αντάξιος αυτής της έννοιας διαρκώς, ενώ αν αποτύχεις, σε κυνηγάει η αποτυχία».

Ισως ο ίδιος, στην κατάσταση συγχύσεως που βρίσκεται, να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός σίγουρα καταλαβαίνουν ότι ο κ. Μπαλτάς ρίχνει νερό στον μύλο των χιτλερικών, εκστομίζοντας τέτοιες ανοησίες. Αν ταυτίζει κάτι εγνωσμένης αξίας και προσφοράς στον τόπο, όπως τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, με τον χιτλερισμό, χάνουν μεν τα πρώτα σε εντυπώσεις, αλλά κερδίζει ο δεύτερος.

Ο κ. Μπαλτάς από τη μία συνδέει την έννοια της αριστείας με τον αιμοσταγή γενοκτόνο Γερμανό και είναι σαν να λέει στους νέους ότι θα πρέπει να γίνουν ναζί για να διακριθούν. Από την άλλη, έχει την αυταπάτη ότι οι αριστεύσαντες νιώθουν τις επιδόσεις τους σε κάποιον τομέα να τους στιγματίζουν σαν «ρετσινιά». Γι' αυτό θέλει να γκρεμίσει τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Για να προστατεύσει το μέλλον των επιτυχημένων από το άγχος που τους προκαλεί, τάχα, η αριστεία τους.
Κι αυτός ο παράξενος άνθρωπος, με τις απερίγραπτες εμμονές, που δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε στοιχειωδώς λογική συζήτηση, είναι υπουργός Παιδείας!

Αν εφαρμοζόταν η «λογική» του Μπαλτά σε όλες τις εκδηλώσεις του συλλογικού βίου θα έπρεπε να καταργηθούν όλοι οι θεσμοί που επιβραβεύουν τους πρωτεύσαντες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα βραβεία Νόμπελ, οι διαγωνισμοί τραγουδιού, όλα τα σχετικά. Σύμφωνα με τον μπαλταδισμό ίσως θα έπρεπε να καταργηθούν και οι εκλογές, αφού στις δημοκρατίες η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίδεται στο πρώτο κόμμα και όχι σε όποιο ήρθε τελευταίο σε ψήφους.
Κι αν κάποτε ο κ. Μπαλτάς έπρεπε να χειρουργηθεί και υποχρεωνόταν να επιλέξει ανάμεσα σ' έναν μέτριο χειρουργό κι έναν άριστο, ποιον θα διάλεγε;


dimokratianews.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον (τώρα στα γεράματα) πρέπει να μάθει Ελληνικά. Αλλοιώς, είναι γιά ίδρυμα. (Ως μη έχων επαφή με την πραγματικότητα.)

Αν εννοεί τη βαθμοθηρία, συμφωνώ. Αλλά η καθ' εαυτήν αριστεία, η πρωτιά, είτε το θέλει ο κύριος υπουργός είτε όχι, είναι συνυφασμένη με τρείς τομείς: τα Γράμματα, τις Τέχνες, καί τον Αθλητισμό. Εκεί υπάρχει σαφής ιεράρχηση, και δεν χωράνε πολλά-πολλά "δημοκρατικά" (κι ισοπεδωτικά).
Πχ τα μετάλλια καί τα κύπελλα των αγώνων δεν απονέμονται "δημοκρατικώς" καί ύστερα από κουβεντολόϊ. Το ίδιο ισχύει καί στη ζωγραφική, όπου άλλο αυτός που απεικονίζει με φωτογραφική πιστότητα, κι άλλο ένας τρισάσχετος θρασύς απατεώνας που πετάει μπογιές στον καμβά καί το παίζει "αφηρημένος". (Με κάτι τέτοιες "δημοκρατικές" -δηλ. ισοπεδωτικές- νοοοτροπίες μας βγήκε ζωγράφος μέχρι κι ο Γουώρχολ. Καί "καλλιτέχνης" -γενικώς καί αορίστως- ο Πώλ Ντυσάμ.)
Στα δε Γράμματα, υπάρχουν βιβλία που σ' ανεβάζουν στον Θεό, κι άλλα που είναι καλά μόνο γιά προσάναμμα. (Ή την τουαλέττα.)

Τώρα, αν αυτά δεν του αρέσουν του κυρίου υπουργού, ...ξύδι!

Ανώνυμος είπε...

(Ο παραπάνω είμαι.)

Επίσης, όταν όλοι στριμώχνονται, όλοι ζητάνε τον "καλό" γιατρό καί τον "καλό" δικηγόρο.

Όταν, δηλαδή, είναι να δουν από κοντά τα κάγκελα ή τον Άγιο Πέτρο, τότε οι θεωρίες περί "δημοκρατίας" στην εκπαίδευση πάνε περίπατο. (Είναι καί υποκριτές, συν τοις άλλοις, κάτι τέτοιοι.)

Ανώνυμος είπε...

ΚΛΑΣΙΚΗ, ΚΛΑΣΙΚΟΤΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΙΚΗ, ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟΣ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ...Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ...ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΒΡΩΜΟΑΠΛΥΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΡΟΙ (ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ) ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΤΛ

Δημοσίευση σχολίου