Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Όπου φύγει φύγει οι τουρκαλάδες από το μαυσωλείο Σουλεϊμάν Σαχ


Μπούκαραν με 40 άρματα μάχης μέσα στη Συρία(!)

Η Τουρκία διεξήγαγε μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας τη νύχτα του Σαββάτου για να απομακρύνει τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ από τον τάφο του καθώς και τους 40 Τούρκους στρατιώτες που φρουρούν το μαυσωλείο το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.


Η επιχείρηση αποφασίστηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από τον τουρκικό θύλακα, μεγέθους μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων εν μέσω της συριακής ερήμου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππούς του Οσμάν Α' ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το γενικό επιτελείο στρατού.

«Μια επιχείρηση ξεκίνησε στις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με το πέρασμα 572 στρατιωτών από το συνοριακό φυλάκιο Μουρσιτπινάρ», διευκρίνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, στο πλευρό του οποίου ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Νετσντέτ Εζέλ.

Περίπου 40 άρματα μάχης εισήλθαν στο συριακό έδαφος συνοδευόμενα από άλλα θωρακισμένα οχήματα και υπό την προστασία της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Σαχ Φιράτ», συνέχισε ο Νταβούτογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι αυτή ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις.

«Τα λείψανα του Τούρκου αξιωματούχου επαναπατρίστηκαν προσωρινά για να ενταφιαστούν αργότερα στη Συρία», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι έχει διασφαλιστεί μια περιοχή στο συριακό έδαφος, κοντά στην πόλη Έσμε μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, για να μεταφερθούν εκεί τα λείψανα τις επόμενες ημέρες.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης, «η οποία ενείχε πιθανόν μεγάλους κινδύνους» και η οποία διεξήχθη 35 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας.

Όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες που φρουρούσαν το μαυσωλείο επέστρεψαν σώοι και ασφαλείς νωρίς σήμερα το πρωί στην Τουρκία, ενώ ό,τι είχε απομείνει από τον ιερό τόπο καταστράφηκε, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από τους Τούρκους στρατιώτες που ύψωσαν τη νύχτα την τουρκική σημαία στο νέο σημείο όπου θα μεταφερθεί ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ.
Η μετακίνηση του μαυσωλείου και η παραμονή του σε συριακό έδαφος έχει πολιτική και διπλωματική σημασία για την Άγκυρα, η οποία θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει χάσει απέναντι στους τζιχαντιστές, σχολίασαν πολιτικοί αναλυτές.

Εξάλλου ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν έχασε κανένα δικαίωμά της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο», βάσει του οποίου της έχει δοθεί ένα κομμάτι του συριακού εδάφους για τον τάφο αυτόν.

«Ήμασταν έτοιμοι να απαντήσουμε με τον πιο σκληρό τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση θα μπορούσε να έχει στόχο τα στρατεύματά μας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ένα «δυστύχημα» την ώρα της τουρκικής επέμβασης, ανακοίνωσε από την πλευρά του το γενικό επιτελείο στρατού.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα τέλη του περσινού έτους ότι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν προς το μαυσωλείο, το οποίο φρουρούν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες, ενώ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θα υπερασπιστεί τον τάφο από οποιαδήποτε επίθεση.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, που βρισκόταν βορειοανατολικά του Χαλεπιού, θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

Το 1973 ο τάφος είχε μεταφερθεί λίγο πιο βόρεια εξαιτίας της κατασκευής ενός φράγματος, όμως είχε παραμείνει υπό τουρκική κατοχή.


Σκληρή απάντηση της Συρίας στην τουρκική εισβολή


Ως πράξη «κατάφωρης επιθετικότητας» εναντίον της Συρίας καταδίκασε η Δαμασκός την επιχείρηση που διεξήγαγε τη νύχτα ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της χώρας, κάνοντας μάλιστα λόγο για δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ελέγχει την επίμαχη περιοχή.

Στόχοι της επιτυχημένης επιχείρησης ήταν η απομάκρυνση των 38 τούρκων στρατιωτών που φρουρούσαν το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή του οθωμανικού κράτους Οσμάν, και τη διάσωση των λειψάνων που φυλάσσονταν στον τάφο.

Με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική συριακή τηλεόραση, η Συρία καταγγέλλει πως οι τουρκικές Αρχές ενημέρωσαν μεν το συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για την επιχείρηση, όμως στη συνέχεια δεν περίμεναν την έγκριση της συριακής κυβέρνησης για να εισέλθουν στα εδάφη της.

Η Δαμασκός κατηγορεί την Άγκυρα πως υποστηρίζει διάφορες ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις που μάχονται στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων του ΙΚ και του Μετώπου αλ-Νόσρα, που είναι ο βραχίονας της αλ-Κάιντα στη Συρία.

Η ανακοίνωση της Δαμασκού σημειώνει μάλιστα δεικτικά πως το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές δεν επιτέθηκαν στο μαυσωλείο πριν την εκκένωσή του «επιβεβαιώνει το βάθος των δεσμών μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει της συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία. Η Δαμασκός αναφέρει πως η τουρκική επέμβαση παραβίασε την εν λόγω συμφωνία.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο τουρκικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του μια άλλη περιοχή στη βόρεια Συρία, όπου θα κατασκευασθεί το νέο μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τούρκους στρατιώτες να σηκώνουν την τουρκική σημαία στο νέο σημείο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου