Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πάλι καλά που δεν τον παρασημοφορήσανε κιόλας...


Ένοχος κατά πλειοψηφία για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι ένας χρόνος φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα και δεν απεδείχθει ζημιά του δημοσίου για αυτό και κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της απιστίας.


Κατά πλειοψηφία οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Γ. Παπακωσταντινου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της άποψης να κριθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος ο κατηγορούμενος είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και τα μέλη του, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Δημοσθένης Πετρούλιας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Ταξιαρχία Κόμβου.
Αντίθετα, υπέρ της άποψης να καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος για το συγκεκριμένο αδίκημα ο Γ. Παπακωσταντίνου ήταν τα μέλη του δικαστηρίου Δημήτριος Κόμης, Αργύρης Σταύρακης και Μαρία Γαλάνη.

«Ήλθε η στιγμή της αλήθειας» είπε ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους συγγενείς του που έσπευσαν να τον στηρίξουν στο δικαστήριο, από όπου αποχώρησε ελεύθερος πλέον.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, στον κ. Παπακωνσταντίνου θα επιστραφεί και η εγγύηση των 30.000 ευρώ.

Ο πρώην υπουργός κατηγορούταν για δύο κακουργήματα: Νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, για τα οποία είχε δηλώσει από την αρχή αθώος.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η εισαγγελέας της έδρας, Ξ. Δημητρίου, είχε ζητήσει την ενοχή του και για τα δύο αδικήματα, τα οποία μπορεί να επιφέρουν ποινή μέχρι και ισόβια. Στη δευτερολογία της εισαγγελέως επισημάνθηκε ότι «αγνοήθηκαν και αποσιωπήθηκαν σημαντικά στοιχεία που αναφέρονται στις πραγματογνωμοσύνες».

Η εισαγγελέας κάλεσε τους δικαστές να προσδιορίσουν κατ' εκτίμηση τη ζημία, το ύψος της οποίας, όπως είπε, ήξερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Μιλάμε για έναν υπουργό Οικονομικών και οικονομολόγο. Αλίμονο αν δεν ήξερε...», επισήμανε. «Ε, τότε να του βάλετε δις ισόβια, διότι θα είναι επικίνδυνος να το ξανακάνει όταν ξαναγίνει υπουργός. Και σε δέκα χρόνια που θα έρθουν τα διοικητικά δικαστήρια και θα πουν ότι δεν υφίσταται φοροδιαφυγή και θα τα πετάξει όλα στον κάλαθο των αχρήστων, θα έρθουμε και πάλι εδώ και θα του επιδικάσουμε το ίδιο ποσό κάθε ημέρας φυλακής και θα έχει θριαμβεύσει το κράτος δικαίου!» αντέτεινε ο συνήγορος του πρώην υπουργού κ. Βασιλακόπουλος.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου