Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ρατσιστικές επιθέσεις παντού ~ Στήνανε & λαθροκαρτέρι...


Καρτέρι σε μικρά γκρουπ λαθρομεταναστών, που περνούσαν παράνομα τα ελληνοσκοπιανά σύνορα αναζητώντας δίοδο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έστηνε αγέλη λαθροΑφγανών, τα μέλη της οποίας κατηγορούνται για ληστείες.

Τα τελευταία θύματά τους ήταν ένας Σύρος, ένας Ιρακινός και ένας Αλγερινός, ενώ σε συνεργασία με τις ελληνοσκοπιανές αρχές αναζητούνται στοιχεία και για άλλες επιθέσεις. Η δράση των Αφγανών είχε γίνει γνωστή στις ελληνικές διωκτικές αρχές μόνο σε πληροφοριακό επίπεδο, καθώς...
καταγγελίες δεν είχαν γίνει επίσημα από τους λαθρομετανάστες-θύματα, που έχουν επιπλέον τον φόβο για την παράνομη διέλευσή τους από την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Επίσης οι περισσότεροι λαθρομετανάστες δέχτηκαν επιθέσεις των λαθροληστών κυρίως στο σκοπιανό έδαφος, όπου κατά βάση κινούνταν η ομάδα των Αφγανών.

Το κουβάρι για την αποκάλυψη της δράσης τους άρχισε να ξετυλίγεται το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, όταν η ομάδα των Αφγανών, αποτελούμενη από οκτώ άτομα, επιτέθηκε στους τρεις μετανάστες ηλικίας 29 και 30 χρόνων στην περιοχή της Ειδομένης Κιλκίς, καθώς οι αλλοδαποί δεν είχαν ξεκινήσει το ταξίδι για τη γειτονική χώρα. Οι Αφγανοί με την απειλή μαχαιριού, και αφού τους ακινητοποίησαν με τα χέρια τους, άρπαξαν το ποσό των 450 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Τα θύματα της ληστείας εντελώς τυχαία ελέγχθηκαν από αστυνομικούς του τμήματος συνοριακής φύλαξης Πολυκάστρου και Αξιούπολης και αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς είχαν μαζί τους όλα τα έγγραφα και η παραμονή τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη. Οι ελεγχόμενοι όμως αποκάλυψαν στους αστυνομικούς την επίθεση που δέχτηκαν.


ΕΡΕΥΝΕΣ

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις συνοριακές υπηρεσίες του Κιλκίς, καθώς η πληροφορία για τη δράση ομάδας ληστών είχε προκαλέσει κινητοποίηση και το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως να υπάρχουν καταγγελίες που να επιβεβαιώνονται. Σε συνεργασία με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Κιλκίς, το απόγευμα της Πέμπτης εντοπίστηκαν τέσσερις Αφγανοί, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τους μετανάστες-θύματα ότι ήταν μεταξύ των προσώπων που τους λήστεψαν.

Οι Αφγανοί, ηλικίας 21 έως 37 χρόνων, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας και ληστείας. Στην έρευνα που έγινε από τους αστυνομικούς βρέθηκαν στην κατοχή τους 250 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν και τέσσερα κινητά τηλέφωνα που είχε ο ένας εξ αυτών. Ο ίδιος κυκλοφορούσε χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και ήταν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ ο νεαρότερος είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους διαμονής.



Χειροπέδες σε ρατσιστική ομάδα που λήστευε ηλικιωμένους

Εξαρθρώθηκε από την αστυνομία εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ρατσιστικές ληστείες και κλοπές σε σπίτια στη Μεσσηνία και είχαν τρομοκρατήσει και ληστέψει ηλικιωμένα άτομα τις τελευταίες ημέρες σε χωριά της Πύλου και της Τριφυλίας.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί έξι περιπτώσεις ληστειών και κλοπών, ενώ συνελήφθησαν στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, τρεις λαθροΑλβανοί 42, 29 και 23 ετών, όλοι τους μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, καθώς και για παράβαση του νομού για τα όπλα και τους αλλοδαπούς, η οποία περιλαμβάνει άγνωστο αριθμό συνεργών τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι η ομάδα των λαθροΑλβανών, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών σε σπίτια που διέμεναν κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, αφού επέλεγαν προσεκτικά τους «στόχους» τους έμπαιναν στα σπίτια από ανασφάλιστα σημεία ή διαρρηγνύοντας παράθυρα και πόρτες. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, προέκυψε ότι, από τις 16 έως και τις 27 του τρέχοντος μήνα, διέπραξαν έξι ληστείες και κλοπές σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, σε χωριά της Τριφυλίας και της Πύλου.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι που διέμεναν οι τρεις Αλβανοί, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, τρία μαχαίρια, πέντε κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των 85 ευρώ, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, διαρρηκτικά εργαλεία, τέσσερα ζευγάρια γάντια και κοσμήματα.

Οι συλληφθέντες, που εκτός των άλλων διαπιστώθηκε ότι διέμεναν παράνομα στη χώρα, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας, ενώ συνεχίζεται η προανάκριση, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, προέκυψε ότι, οι ανωτέρω έχουν διαπράξει τις ακόλουθες περιπτώσεις ληστειών και κλοπών:
  • Την 16.3.2015 τις πρώτες πρωινές ώρες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, εισήλθαν σε οικία ηλικιωμένου ημεδαπού και με την απειλή σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα και προσωπικά έγγραφα. 
  • Την 24.3.2015 τις πρώτες πρωινές ώρες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, εισήλθαν σε οικία ζεύγους ημεδαπών και με την απειλή σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα. 
  • Την 27.3.2015 και πρώτες πρωινές ώρες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, εισήλθαν σε οικία ηλικιωμένης ημεδαπής και με την απειλή βίας, αφαίρεσαν χρήματα και κόσμημα. 
  • Την 27.3.2015 τις πρώτες πρωινές ώρες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, εισήλθαν σε οικία που διέμεναν δύο (2) ηλικιωμένοι ημεδαποί και με τη χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα. 
  • Την 18.3.2015 και την 21.3.2015, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρήματα.




Εξιχνιάσθηκε η ρατσιστική ληστεία που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, σε βάρος 90χρονης Ελληνίδας

Για την συγκεκριμένη υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ως δράστες ένας 22χρονος Λαθροαλβανός και ένας 15χρονος γύφτοςA , σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία 

Εξιχνιάσθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, η ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, σε βάρος ηλικιωμένης ημεδαπής στην οικία της, σε περιοχή της Χαλκίδας. 

Για την συγκεκριμένη υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες ένας 22χρονος λαθροΑλβανός κι ένας 15χρονος γύφτος, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διάπραξη ληστείας και παράβασης του νόμου περί όπλων κατά συναυτουργία. 

Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της 01-01-2015, οι δράστες εισήλθαν σε οικία 90χρονης Ελληνίδας και με την απειλή μαχαιριού την ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν χρήματα, διάφορα κοσμήματα και ένα κινητό τηλέφωνο (σχετικό το από 02-01-2015 Δελτίο Τύπου). 

Από την πρόοδο της έρευνας, σε συνδυασμό με την συλλογή και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των στοιχείων , προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας των δύο δραστών. 

Γίνεται μνεία ότι σε βάρος του 22χρονου έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για τα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία. Επίσης ο 15χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές για διάπραξη κλοπών. 

Από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή των δραστών στην τέλεση και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου