Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Πως οι οθόνες καταστρέφουν τα μάτια μας + συμβουλές


Καλή διατροφή με συγκεκριμένες τροφές, λιγότερες ώρες μπροστά σε οθόνες τηλεοράσεων και υπολογιστών, βόλτες στο φυσικό φως, βελτίωση του φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους και κυρίως σε εκείνους της εργασίας. Αυτές είναι μερικές από τις βασικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσει κάποιος, αν θέλει να προστατεύσει την όρασή του από μελλοντικά προβλήματα, αλλά και να τη βελτιώσει, αν έχει μυωπία.


Σύμφωνα με τον David Allamby, κορυφαίο χειρουργό οφθαλμίατρο και ιδρυτή της Focus Clinics στο Λονδίνο, ο αριθμός των ατόμων με μυωπία αναμένεται κατά τα δέκα επόμενα χρόνια να έχει αυξηθεί κατά 50%, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις θα οφείλεται στις κακές συνθήκες στην καθημερινότητα, όπως η αλόγιστη χρήση συσκευών με φωτεινή οθόνη (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές). Μάλιστα, όπως τονίζει ο δρ Allamby, αυτή ακριβώς είναι η αιτία της ξηροφθαλμίας που παρουσιάζουν πολλοί άνθρωποι, με αποτέλεσμα συχνά να εμφανίζουν χρόνια κόπωση στα μάτια.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να μειωθούν οι ώρες που περνά κάποιος μπροστά σε οθόνες, ώστε η συχνότητα κατά την οποία ανοιγοκλείνει τα μάτια του να μη μειώνεται, αλλά να παραμένει περίπου στα τρία δευτερόλεπτα, όπως είναι το φυσιολογικό.
Η υγρασία
Ετσι τα μάτια θα διατηρούν την υγρασία τους, κάτι που δεν συμβαίνει όταν είναι «κολλημένα» σε μια οθόνη επί ώρες. Μάλιστα τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, όταν η ατμόσφαιρα δεν είναι καθαρή και επιβαρύνεται από τον καπνό των τσιγάρων και τον κακό εξαερισμό, γι' αυτό καλό θα ήταν η χρήση του υπολογιστή να γίνεται μόνο για τις απολύτως απαραίτητες δουλειές (π.χ. όσοι συνηθίζουν να στέλνουν mail σε συναδέλφους θα πρέπει να τα αποφεύγουν και να προτιμούν να τους μιλάνε).

Επίσης ο χρόνος που περνά κάποιος σε εξωτερικούς χώρους στο φως της μέρας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερος, ενώ σε ό,τι αφορά τη διατροφή θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές με ωμέγα-3 και ωμέγα-6, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου