Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Έχω την αίσθηση ότι τα μαύρα ευρώ τα βγάλανε έξω οι... και γι' αυτό...


Αυτοί που έχουν τα μαύρα ευρώ στο εξωτερικό είναι...
συνδικαληστές, εφοριακοί, τελωνιακοί, υπάλληλοι πολεοδομίας, γιατροί του ΕΣΥ, μεγαλοκαθηγητές, καθηγητές πανεπιστημίων, ελεγκτές αδειών οδήγησης, υπάλληλοι Δήμων και Τεχνικών Υπηρεσιών με αναθέσεις Δημοσίων Έργων, Υπάλληλοι του ΙΚΑ που έδιναν μαϊμού επιδόματα και άλλοι πολλοί τίμιοι Δημόσιοι Λειτουργοί, γιατί νομίζετε ότι μέχρι τώρα δεν τους αναζητούσε κανένας;


Έρχεται ρύθμιση αμνηστίας "μαύρων" κεφαλαίων
 
Τη νομιμοποίηση εσόδων από φοροδιαφυγή, τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να φέρει ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο αλλά και να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας των επόμενων μηνών.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις ποσών που δεν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί, όπως μετρητά που βρίσκονται κάτω από το στρώμα, καταθέσεις που βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες, καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό καθώς και ποσά που έχουν τοποθετηθεί σε θυρίδες.
 
Μάλιστα, προκειμένου να νομιμοποιηθούν, δεν θα είναι υποχρεωτικός ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Η νομιμοποίηση θα γίνεται έναντι της δήλωσης των ποσών και της καταβολής κατ΄ αποκοπήν φόρου σε ένα ποσοστό (π.χ. 5% έως 10% του ποσού που δηλώνεται). Με αυτόν τον τρόπο αισιοδοξούν στο οικονομικό επιτελείο ότι σημαντικό μέρος των περίπου 70 έως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ όπου έχουν κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια φτερά από τις ελληνικές τράπεζες θα δηλωθούν προκειμένου να μπορούν τελικά να αξιοποιηθούν και από τους κατόχους τους.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι η ρύθμιση που θα έρθει θα καλύπτει και όσους βρίσκονται στις διάφορες λίστες της φοροδιαφυγής, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδοθεί εντολές ελέγχου για το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και δεν έχει προχωρήσει ο φορολογικός έλεγχος. Η ρύθμιση πρόκειται να έρθει ενόψει της εφαρμογής του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Ιούνιο. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα σε όσους διαθέτουν μαύρο χρήμα να το δηλώσουν στο περιουσιολόγιο χωρίς να κινδυνεύουν στη συνέχεια από φορολογικό έλεγχο.

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις επαναπατρισμού κεφαλαίων που έχουν κατά καιρούς θεσπιστεί στην Ελλάδα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Θεσπίστηκε ρύθμιση τόσο το 2005 επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη όσο και το 2010 επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα στην τελευταία ρύθμιση δινόταν δυνατότητα έκπτωσης από τον κατ΄ αποκοπήν φόρο εφόσον ο φορολογούμενος προχωρούσε με τα κεφάλαια που επαναπάτριζε στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ή ακινήτων.Όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση, τέτοιες ρυθμίσεις τις ονόμαζε "χάρισμα χρεών στους μεγαλοοφειλέτες". Τώρα θα επικληθεί τη μαύρη τρύπα στα έσοδα για να το κάνει. Βασικά το ίδιο παιχνίδι παίζεται στη διάρκεια όλων των ετών ανεξάρτητα ποιός είναι κυβέρνηση/αντιπολίτευση (πόσα τέτοια γίνανε όταν εναλάσονταν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ). Το έργο το έχουμε δει, άκρη δεν έχουμε βγάλει.

Αν θέλεις πραγματικά να κυνηγήσεις την φοροδιαφυγή (να το εννοείς αλήθεια) δώσε μια ευκαιρία σε αυτούς που βγάλανε μαύρο χρήμα. Δώσε διορία να φέρουν οτι χρήματα μαύρα βγάλανε πίσω. Αφού δηλώσουν την ακριβή προέλευση τους και δεν αφορούν εγκληματικές ενέργειες, τα κατάσχεις στο σύνολό τους και ο παραβάτης θα πληρώνει επιπλέον κάποιο πρόστιμο (όχι υπερβολικό). Σε αντάλαγμα, ο παραβάτης θα γλυτώνει 15 χρόνια φυλακή (χωρίς καλές διαγωγές και αηδίες). Όσοι δεν εκμεταλευτούν την ρύθμιση και ανακαλυθφεί μαύρο χρήμα, φυλακή και το κλειδί στη θάλασσα. Κατάσχεση στο σύνολο της περιουσίας νόμιμης και παράνομης έτσι ώστε όταν βγει να τρώει στα συσίτια της εκκλησίας.

Η υπερβολική χαλαρότητα των τόσων ετών απαιτεί υπερβολική σκληρότητα για κάποιο διάστημα μέχρι να βρει κάποιο σημείο ισορροπίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου