Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Αιδοιο-πόλεμος (αξύριστης) «τέχνης» +vid



Ένας πίνακας ηλικίας 149 ετών του ζωγράφου Γκιστάβ Κουρμπέ, με τίτλο "Η προέλευση του κόσμου" στον οποίο απεικονίζεται ένα αιδοίο, είναι η αιτία του "πολέμου" που έχει ξεσπάσει μεταξύ του facebook και της Γαλλίας.


Ένας Γάλλος καθηγητής είχε αναρτήσει στο προφίλ του στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης τον επίμαχο πίνακα, αλλά και ένα βίντεο της καλλιτέχνιδας Ντέμπορα ντε Λαουρέντις, η οποία είχε... αναπαραστήσει το θέμα του πίνακα στην αίθουσα του Μουσείο στο οποίο εκτίθεται.

Άμεσα τα εντεταλμένα όργανα του facebook "έκλεισαν" το προφίλ του Γάλλου, με την αιτιολογία ότι παρέβη τους κανόνες της ιστοσελίδας για την προβολή γυμνού και ο ίδιος κατέφυγε στη δικαιοσύνη, ισχυριζόμενος ότι το facebook καταπάτησε την ελευθερία έκφρασής του, καθώς οι αρμόδιοι δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ πορνογραφίας και Τέχνης.

Οι δικηγόροι του facebook, κατά την ακροαματική διαδικασία, υποστήριξαν πως ο Γάλλος είχε συναινέσει με τους κανόνες λειτουργίας της ιστοσελίδας στους οποίους προβλέπεται ρητά ότι αρμόδια για την επίλυση των διαφορών είναι τα δικαστήρια της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο των Παρισίων όμως απέρριψε την υπερασπιστική γραμμή του facebook, θεωρώντας το σχετικό άρθρο στις... οδηγίες χρήσης του facebook "καταχρηστικό".

Όπως ήταν επόμενο, η απόφαση αυτή δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως σημειώνουν οι γαλλικές εφημερίδες Λε Μοντ και Λε Φιγκαρό."Ο Δαβίδ νίκησε το Γολιάθ" πανηγύρισε ο δικηγόρος του Γάλλου φιλότεχνου, ο οποίος ζητεί 20.000 ευρώ από το facebook για ηθική βλάβη.

Το μείζον ζήτημα που εγείρεται πλέον είναι αν αυτή η απόφαση, "ιστορικής σημασίας" όπως τη χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι στη Γαλλία, θα δημιουργήσει δεδικασμένο, ενώ αναμένεται και η επίσημη νομική αντίδραση του facebook.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου