Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Βαρέθηκα τις προθεσμίες πριν την πτώχευση, βαρέθηκα τα επεισόδια με κουκουλοφόρους, βαρέθηκα...


Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου - Παραμένει η συγκλονιστική «ασφυξία»

Υπό την ασφυκτική πίεση της έλλειψης ρευστότητας στα κρατικά ταμεία, η ελληνική κυβέρνηση έχει λιγότερο από 16 ημέρες στη διάθεσή της για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μας, πριν από το Eurogroup της...
24ης Απριλίου. Τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών στην Αθήνα έπιασαν ξανά δουλειά από χθες, ενώ η πορεία των διαπραγματεύσεων θα μπει σήμερα και αύριο στο «μικροσκόπιο» του Euro Working Group (EWG), δηλαδή των εκπροσώπων από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Brussels Group δεν θα συνεχιστούν πριν από την ερχόμενη εβδομάδα. Το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει και εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings, στις 16 Απριλίου, στις ΗΠΑ. Η είδηση είναι ότι σε αυτήν ομιλητές -αλλά σε ξεχωριστά πάνελ- θα είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ελληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης.

Η συνεδρίαση του EWG συμπίπτει με ένα «καυτό» διήμερο ως προς τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας. Σήμερα πραγματοποιείται δημοπρασία έντοκων γραμματίων, με στόχο να συγκεντρωθούν τα 1,4 δισ. ευρώ τα οποία χρειάζονται για να αναχρηματοδοτηθούν τα εξάμηνα έντοκα που λήγουν στις 14 Απριλίου. Αύριο, Μ. Πέμπτη, η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 460.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ και περίπου 500.000.000 για την εξόφληση της μισθοδοσίας Απριλίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο EWG με «όπλο» την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 13% τον Μάρτιο και την εισροή 300.000.000 ευρώ από πόρους των κοινοτικών ταμείων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει και προτάσεις για επιπλέον μέτρα, αυξάνοντας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον λογαριασμό της δεύτερης λίστας Βαρουφάκη, που περιελάμβανε μέτρα ύψους 4,7-6,1 δισ. ευρώ.


Η Κομισιόν
«Η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν. Χθες, η Κομισιόν ρωτήθηκε επίσης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την πιθανότητα άρσης του ρωσικού εμπάργκο για εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ έκανε λόγο για εικασίες και απέφυγε να σχολιάσει, ενώ ο έτερος εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντανιέλ Ροζάριο είπε ότι η Επιτροπή περιμένει ίση μεταχείριση των κρατών-μελών και ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να εκφράζονται με ενιαία φωνή έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Επεισόδια ντροπής στο κέντρο της Αθήνας




Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Πολυτεχνείο, για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, από ομάδα αντιεξουσιαστών που εισέβαλε στον χώρο του πανεπιστημίου, από όπου εκτόξευσε δεκάδες βόμβες μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Την ίδια ώρα αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε κάδους, επί των οδών Στουρνάρη και Τοσίτσα, ενώ έκαψαν και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Για πρώτη φορά, μάλιστα, ανενόχλητοι οι αντιεξουσιαστές έγραψαν συνθήματα, όπως «Φωτιά σε κράτη και φυλακές» και «Αυτό είναι σωστό, φωτιά στο Κοινοβούλιο, να βάλετε μυαλό» στους εξωτερικούς τοίχους της Βουλής, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Αμαλίας βεβηλώνοντας και το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

Ολα ξεκίνησαν έπειτα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα Προπύλαια, μπροστά από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, που τελεί υπό κατάληψη για 10η ημέρα, με αιτήματα την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και των συγγενών εγκλείστων της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Στη συνέχεια, περισσότεροι από 500 αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ομάδα περίπου 100-150 ατόμων κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια, όπου έσπασε τη βιτρίνα φούρνου γνωστής αλυσίδας, στα Χαυτεία, ενώ οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, στην οδό Στουρνάρη.

Μάλιστα, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις σκαλωσιές που βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο και να στήσουν οδοφράγματα, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα. Οι ταραξίες, τελικά, ταμπουρώθηκαν στο ίδρυμα και πέταξαν βροχή από βόμβες μολότοφ εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ, που, για ακόμα μια φορά, κράτησαν αμυντική στάση. Οι αστυνομικοί έκαναν εξαιρετικά περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης τηρώντας το δόγμα... αδράνειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Νωρίτερα, αντιεξουσιαστές είχαν... προαναγγείλει τα έκτροπα με κείμενο, που ανάρτησαν σε ιστοσελίδα, στο οποίο ανέφεραν ότι «σήμερα είναι η δικιά μας ώρα να παλέψουμε και να κερδίσουμε. Ηρθε η ώρα να μειωθούν οι εξωφρενικές ποινές που αφειδώς μοιράζονται, να δίνονται υποχρεωτικά οι άδειες και οι αναστολές στο τυπικό όριο, να μειωθεί η ισόβια σε 12 χρόνια υποχρεωτικής έκτισης και τέσσερα χρόνια μεροκάματα, να μειωθεί ο χρόνος προφυλάκισης στους 12 μήνες και να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης internet».


Θοδωρής Παναγιωτίδης / Μάριος Ροζάκος - Δημοκρατία


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου