Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Καλό κουμάσι η Λέβα του Σύριζα


*Φέρνει κάτι από Βουλγαρία ή είναι ιδέα μου;

Πριν από μερικές ημέρες, η συνομιλία της Βασιλικής Λέβα με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ξεκίνησε τη διαδρομή της συμμετέχοντας σε φοιτητικά κινήματα και κατηγορήθηκε για βομβιστική επίθεση και κατοχή εκρηκτικών υλών στο παρελθόν.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Λέβα απασχόλησε τις τοπικές αστυνομικές αρχές των Ιωαννίνων για πρώτη φορά το 1980. Φοιτούσε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και άρχισε να συμμετέχει σε φοιτητικά κινήματα και ακροαριστερές οργανώσεις.

Το 1982 κατηγορήθηκε μαζί με ακόμη τρία άτομα για «βομβιστική επίθεση» (την περίοδο εκείνη ως βομβιστική επίθεση αναφερόταν και η εκτόξευση βομβών μολότοφ) στη γραμματεία της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων. Η επίθεση έγινε στις 5 Απριλίου 1982, όταν η Λέβα ήταν 24 ετών. Στην κατοχή των τεσσάρων δραστών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες που είχαν κλαπεί από λατομείο. Μία από τις κατηγορίες για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά».

Οι αστυνομικοί εκτίμησαν τότε- σύμφωνα με τα όσα είχαν καταγράψει στις αναφορές τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα- ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν να καούν γραπτά της κ. Λέβα, που είχαν βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Στη συνέχεια, η τότε φοιτήτρια διώχθηκε και πειθαρχικά, με ποινή τη διαγραφή της από τη Σχολή.

Ενα μήνα αργότερα, στις 16 Μαΐου 1982, δύο από τους συνεργούς της Λέβα κατηγορήθηκαν για βομβιστική επίθεση κατά του Αστυνομικού Μεγάρου Χωροφυλακής Ιωαννίνων. Οι δύο επιθέσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκδικάστηκαν μαζί.

Πριν από αυτά, η Ασφάλεια Ιωαννίνων είχε ασχοληθεί μία ακόμη φορά με τη βουλευτή, το 1980, όταν συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία για εξύβριση αστυνομικού. Είχε κατηγορηθεί ότι είχε προκαλέσει επεισόδιο αποκαλώντας «μπάτσο» έναν αστυνομικό όταν αυτός επιχείρησε να κάνει εξακρίβωση στοιχείων σε νεαρό φίλο της που τη συνόδευε. Στην απολογία της είχε υποστηρίξει ότι η λέξη «μπάτσος» δεν είναι βρισιά, αλλά χαρακτηρισμός του οργάνου της τάξεως και πως βρισκόταν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Η επίμαχη επίσκεψη της κ. Λέβα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλευόταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, έγινε στις 27 Μαρτίου. Η βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε περίπου 45' μαζί του, σε οικείο κλίμα σύμφωνα με μαρτυρίες και τον ενημέρωσε για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση των φυλακών Γ' Τύπου.

Συζήτηση, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τη διαμαρτυρία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Μπακογιάννη. Η Λέβα, μετά από τις αντιδράσεις δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψή της ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που απασχολούν εργαζόμενους και κρατούμενους, ενώ μιλώντας στην εφημερίδα αρνήθηκε τις κατηγορίες για σχέσεις με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.



http://www.iefimerida.gr/



«Άκουσα ότι μιλήσατε πολιτισμένα με τον δολοφόνο του πατέρα μου...» 

Μπορεί η συνάντηση Γιάννη Πανούση και Κώστα Μπακογιάννη να έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως θα ακούσετε και στις δηλώσεις των δυο ανδρών στο βίντεο που ακολουθεί, ωστόσο υπήρξε θερμό επεισόδιο με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βάσω Λέβα, που μαζί με τους άλλους βουλευτές του νομού συνόδευαν τον Υπουργό.

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Κώστα Μπακογιάννη στη Λαμία, ο Περιφερειάρχης Στερεάς μεταξύ των άλλων εξέφρασε στον Υπουργό τους προβληματισμούς του για κάποιους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί βουλευτές να συνδιαλέγονται με τρομοκράτες.
Η Βάσω Λέβα που ήταν παρούσα στη συνάντηση προσπάθησε να δικαιολογηθεί, ωστόσο ο Κώστας Μπακογιάννης δεν την άφησε λέγοντας. «Άκουσα ότι μιλήσατε πολιτισμένα με τον δολοφόνο του πατέρα μου. Αυτός όμως κανέναν πολιτισμό δεν επέδειξε όταν σκότωνε τα θύματα του...» και συνέχισε «Ως Περιφερειάρχης σας καλωσορίζω στο γραφείο μου στην Περιφέρεια, αλλά ως άνθρωπος σταματάω εδώ. Μέσα σε μια δημοκρατία, όλοι κρινόμαστε... »

Το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης ρωτώντας τον Κώστα Μπακογιάννη γιατί ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση και δεν μιλάει για θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Στερεάς, για να εισπράξει την απάντηση: «Απαγορευτικά βγάζει μόνο το λιμεναρχείο. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει λογοκρισία. Και φυσικά μιλάω για θέματα που μας αφορούν όλους και την Περιφέρεια, όπως οι φυλακές Δομοκού»



Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και σε άλλο σημείο της κουβέντας να απολογηθεί, ο Κώστας Μπακογιάννης απαξίωσε να την κοιτάξει και δεν ασχολήθηκε μαζί της, ενώ ο υπουργός της είπε «εγώ δεν είμαι εισαγγελέας....»

Αμέσως μετά όταν ο Υπουργός και ο Περιφερειάρχης έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ, μέσα σε πολύ καλό κλίμα, τη στιγμή που ο Κώστας Μπακογιάννης επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να συνδιαλέγεται με τρομοκράτες, η βουλευτής Βάσω Λέβα αποχώρησε φανερά εκνευρισμένη χτυπώντας μάλιστα και την πόρτα (στο βίντεο ακούγεται η πόρτα στο 1.27")
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις Μπακογιάννη - Πανούση, καθώς και τι απάντησε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε αν τρίζει η καρέκλα του.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου