Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η βιομηχανία υπολογιστών αγγίζει πλέον τα φυσικά όρια των υλικών


Ο Νόμος του Moore [Moore’s Law] ειπώθηκε πριν από 50 χρόνια από τον Gordon Moore, συνιδρυτή της Intel, σύμφωνα με τον οποίο, ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε 24 μήνες.

Συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου του 1965, ο Gordon Moore που εργαζόταν στην εταιρεία κατασκευής transistor Fairchild Semiconductor, δημοσίευσε ένα άρθρο τονίζοντας ότι ο αριθμός των transistors στα ενσωματωμένα κυκλώματα, διπλασιαζόταν κάθε χρόνο, και αυτό θα συνεχιζόταν για...
ακόμα μία δεκαετία.

Στη συνέχεια ο Moore αναδιατύπωσε τον κανόνα και δήλωσε πως ο διπλασιασμός θα γίνεται κάθε 2 χρόνια και παρόλο που δεν ισχύσε ακριβώς έτσι, η έννοια αυτού του "Νόμου", παρέμεινε.
H ρήση του Moore όχι μόνο προέβλεπε την ταχεία επέκταση της υπολογιστικής ισχύος, αλλά έγινε σαν μια αυτοκεπληρούμενη προφητεία, όντας ο ανεπίσημος στόχος ανάπτυξης της ίδιας της βομηχανίας των υπολογιστών.

Ο αναδιατυπωμένος Νόμος του Moore ίσχυσε σε μεγάλο βαθμό για τις 5 δεκατίες που πέρασαν, ωστόσω έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτοι περιορισμοί, καθώς η λιθογραφική μέθοδος που χρησιμοποιείται πλέον στους επεξεργαστές είναι στα 14nm, με την Intel να έχει ως στόχο το 2016 τα 10nm, και όπως φαίνεται, κάπου αυτό θα τελειώσει. Η βιομηχανία αγγίζει πλέον τα φυσικά όρια των υλικών.

Για να μπορέσουν να τηρήσουν τον Νόμο του Moore, θα πρέπει οι εταιρείες να στραφούν σε διαφορετικά υλικά, αφήνοντας το πυρίτιο, κάτι που σε πρώτη φάση, μοιάζει αρκετά δύσκολο και δαπανηρό, παρά τις διάφορες προσπάθειες που έχουν γίνει, κυρίως με τη χρήση γραφενίου.

 Πηγή










1 σχόλια:

macgyver είπε...

σωστο, ακομη και ενα λαπτοπ στα 1000-1300€, νταξει οχι και τοσο φτηνο μεν, αλλα το παιρνεις και το κρατας 4+χρονια και ειναι ακομη μεσα.!!!!

Δημοσίευση σχολίου