Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Το μαγικό ραβδί του... Ιησού! +pics


Το «μαγικό ραβδί» αποτελεί αναπόσπαστο εξάρτημα μάγων και προφητών κάθε είδους από την απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας.

Στην αρχαία ελληνική παράδοση, δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε τη θεά Κίρκη στην Οδύσσεια, η οποία το χρησιμοποιεί για να μεταμορφώσει τους συντρόφους του Οδυσσέα σε χοίρους. Σκήπτρα ή μαγικά ραβδιά εμφανίζονται να κρατούν και πολλοί ακόμη θεοί της Μέσης Ανατολής ή Ισραηλίτες (Ααρών - Μωϋσής κλπ.).

Ίσως η πλέον εντυπωσιακή και λιγότερο γνωστή χρήση μαγικού ραβδιού γίνεται από τον ίδιο τον... Ιησού, τουλάχιστον σύμφωνα με τις απεικονίσεις που βρέθηκαν σης κατακόμβες ενός πρωτοχριστιανικού νεκροταφείου της Ρώμης, στη Βία Σαλάρια (με είσοδο όμως από τη Βία Ανάπο).

Οι εν λόγω εικόνες χρονολογούνται στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα, και σε δύο τουλάχιστον από τις τοιχογραφίες τους απεικονίζεται ο Ιησούς ως κοντοκουρεμένος και αγένειος νεαρός Ρωμαίος, ντυμένος με χιτώνα και ιμάτιο, να κρατά ένα μικρό μαγικό ραβδί (κάποιοι θα έλεγαν σχεδόν πανομοιότυπο με του Χάρι Πότερ!) και στη μεν πρώτη να πολλαπλασιάζει με τη βοήθεια του τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια (ένα από τα λίγα θαύματα που αναφέρουν και οι τέσσερις Ευαγγελιστές) στη δε δεύτερη, να ανασταίνει τον νεκρό και σαβανωμένο Λάζαρο. (Υπάρχει και μία ακόμη με το θαύμα του παραλύτου).

Οι τοιχογραφίες αφήνουν εύκολα να εννοηθεί πως οι Χριστιανοί Ρωμαίοι της εποχής ήταν απόλυτα εξοικειωμένοι με την ιδέα του μαγικού ραβδιού, το οποίο και θεωρούσαν απαραίτητο σύνεργο οποιουδήποτε θαυματοποιού, ακόμα και αν αυτός ήταν ο Υιός του Θεού.

Σε κάθε περίπτωση, η ποιμαντορική ράβδος των αρχαίων αλλά και  σύγχρονων χριστιανών επισκόπων και πατριαρχών (καθώς, ασφαλώς, και του ίδιου του Πάπα) θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια μετεξέλιξη αυτής της μαγικής ράβδου, αφού όχι μόνο αποτελεί σύμβολο δύναμης, εξουσία και αυθεντίας, αλλά και πολύ συχνά στολίζεται στην κορυφής της με μαγικά σύμβολα, όπως είναι οι δράκοι και τα φίδια...

Λάζαρε, δεύρο έξω


Το θαύμα του παραλύτου

Ο πολλαπλασιασμός των άρτων και των ψαριών





Ανάσταση Λαζάρου (Κατακόμβη Santi Gordiano ed Epimaco)
Ο Μωυσής με το ραβδί του, χτυπά τον βράχο κι αναβλύζει νερό
Με το ραβδάκι του και ο Μωϋσής ανοίγει στα δύο τη Νεκρά Θάλασσα....




































Από τις κατακόμβες του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη
Από τις κατακόμβες του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου