Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η αγανάκτηση μιας ευεργέτιδας ~ Κράτος μπ@ρδέλο


Με τη δωρεά της αίθουσας στεφανιογράφου στο νοσοκομείο Βέροιας έδειξε για μια ακόμη φορά την ανθρωπιά και την ευαισθησία της προς τους συμπολίτες της, αλλά η πολιτεία αντί να εκτιμήσει την προσφορά της, της γύρισε περιφρονητικά την πλάτη. 

Η ευεργέτιδα κ. Μαρία Μπέλα-Σάκκα, έβλεπε για τρία χρόνια την αίθουσα να αραχνιάζει, σαν αποθήκη, επειδή δε γινόταν πρόσληψη γιατρού!
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής εγκαινίασε την αίθουσα και το αιμοδυναμικό εργαστήριο με τον σύγχρονο στεφανιογράφο, που, αν και η προμήθειά του είχε γίνει στα τέλη του 2013, λειτούργησε πιλοτικά μόνο για διαγνωστικές εξετάσεις.

Από την τελετή έλειπε η δωρήτρια, η οποία με σεμνότητα εκφράζει δημοσίως με μια ανοιχτή επιστολή τη λύπη και την αγανάκτησή της. Εχοντας τρέξει σε βουλευτές και υπουργούς, παρά την ηλικία, τα προβλήματα υγείας και τον μεγάλο πόνο στην ψυχή της και εισπράττοντας μόνο αδιαφορία, λέει στους πολιτικούς και τις αρχές ότι «ο κόσμος τους εκλέγει για να λύνουν τα προβλήματα της πόλης, του νομού. Οχι μόνο να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά πάνελ και να τρέχουν σε εγκαίνια, γάμους, βαφτίσια...».


Το παράπονο της δωρήτριας

Η κ. Σάκκα- Μπέλλα, μια ευεργέτιδα που έκανε και άλλες δωρεές στην εποχή της οικονομικής κρίσης, χρηματοδότησε τη λειτουργία στεφανιογράφου κάνοντας αυτή τη δωρεά στη μνήμη της μονάκριβης και αδικοχαμένης κόρης της Αγαθής και του συζύγου της Παντελή. Το σπουδαίο έργο θα μπορούσε να είχε σώσει δεκάδες ζωές όσο αχρηστευόταν. Η ίδια πάλεψε με τη γραφειοκρατία και με επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, που δεν ανταποκρίνονταν στην αγωνιώδη προσπάθειά της να πάρει απάντηση στο ερώτημα «γιατί δεν λειτουργεί ο στεφανιογράφος».




ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
"Ολη αυτή η υπόθεση με στενοχώρησε, με αγανάκτησε..."
Σε ανοιχτή επιστολή της η δωρήτρια Μαρία Σάκκα- Μπέλλα αναφέρει τα εξής:
«Λυπάμαι πολύ που δεν παρίσταμαι, για λόγους προσωπικούς, στα εγκαίνια της αίθουσας του στεφανιογράφου και στέλνω αυτήν την επιστολή από λύπη και αγανάκτηση για το όλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη λειτουργία του από το 2011, όταν και έγινε η από μέρους μου δωρεά. Εκανα αυτήν τη δωρεά στο Νοσοκομείο Βέροιας, για να γίνει η αίθουσα του στεφανιογράφου, στη μνήμη του συζύγου μου Παντελή Σάκκα και της μοναχοκόρης μου Αγαθής. Ο Παντελής καταγόταν από την Ήπειρο και ήταν μεταλλειολόγος- μηχανικός, διευθυντής στα ορυχεία Πτολεμαΐδας.

Η Αγαθή μου ήταν αρχιτέκτων- μηχανικός με σπουδές στο Λονδίνο από όπου πήρε και μάστερ, με άριστα, στην ειδικότητα Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κτιρίων και εξωτερικών χώρων ενώ πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης της Γερμανίας. Εργαζόταν στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκανε έρευνα στο αντικείμενό της και παρουσίαζε τις εργασίες της σε συνέδρια στο εσωτερικό και το εξωτερικό με πολλές διακρίσεις. Πάντα μου έλεγε πως είχε το όνειρο να κάνει μια σπουδαία παρέμβαση για τους εξωτερικούς χώρους της πόλης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Για να εκπληρώσω την επιθυμία της κι επειδή εμείς, οι βλάχοι Ηπειρώτες, έχουμε βαθιά μέσα μας το συναίσθημα της ευεργεσίας, έκανα αυτήν τη δωρεά στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς όμως, και το λέω με μεγάλη μου λύπη, η αίθουσα έμεινε κλειστή, σαν αποθήκη, από το 2012 γιατί δε γινόταν πρόσληψη επεμβατολόγου γιατρού. Σκεφτόμουν πως άδικα έγινε η δωρεά και ότι ο κόσμος πρέπει να το σκέφτεται πολύ σοβαρά αν πρέπει να κάνει δωρεές σε κρατικά ιδρύματα.




Αναγκάστηκα, μια μεγάλη γυναίκα με προβλήματα υγείας και μεγάλο πόνο στην ψυχή μου, να τρέχω στους βουλευτές μας και να θέτω το πρόβλημα του νοσοκομείου χωρίς να αφορά εμένα προσωπικά αλλά συνολικά το νομό καθώς και τους όμορους νομούς. Δεν υπήρχε όμως κανένα ενδιαφέρον για να λυθεί το πρόβλημα.

Πήγα στην Αθήνα, στο υπουργείο Υγείας. Δε με δέχτηκε βέβαια ο υπουργός κος Βορίδης ούτε και ο Διευθυντής του γραφείου του. Με πολύ κόπο και διαμαρτυρίες συνάντησα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Ήταν τεράστια η έκπληξή μου όταν με διαβεβαίωσε πως, σύμφωνα με την ενημέρωσή του, υπάρχει γιατρός και λειτουργεί κανονικά ο στεφανιογράφος. Λυπήθηκα πολύ για το πώς λειτουργεί το υπουργείο και την απόλυτη απουσία ενημέρωσης για θέματα της περιφέρειας. Ενώ η πρόσληψη του ειδικευμένου γιατρού ήταν στον αέρα, πίστευαν ότι ήδη είχε αναλάβει υπηρεσία.
Απευθύνθηκα και στον νέο υπουργό κ. Ξάνθο, με τη συνδρομή της βουλευτού Ημαθίας κ. Καρασαρλίδου, και εξέθεσα το πρόβλημα του Νοσοκομείου για την πρόσληψη του γιατρού κ. Ντάτσιου. Ευτυχώς, λίγες μέρες αργότερα έγινε επιτέλους η πρόσληψη.

Για τρία χρόνια, όλη αυτή η υπόθεση με κούρασε, με στενοχώρησε, με αγανάκτησε. Θα έλεγα στους πολιτικούς και τις αρχές μας ότι ο κόσμος τους εκλέγει για να λύνουν τα προβλήματα της πόλης, του νομού. Όχι μόνο να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά πάνελ και να τρέχουν σε εγκαίνια, γάμους, βαφτίσια...

Λυπάμαι για την κακή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και των λειτουργών του κράτους. Ευχαριστώ τον υπουργό κ. Ξάνθο και τη βουλευτή κα Καρασαρλίδου για την άμεση ανταπόκρισή τους.

Εύχομαι στους γιατρούς κ. Βογιατζή και κ. Ντάτσιο κουράγιο και επιτυχίες στο έργο τους. Ευχαριστώ που ακούσατε όσα ήθελα να πω μέσω της επιστολής μου, Μαρία Σάκκα- Μπέλλα».



ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
mlitou@ekdotiki.gr
http://www.agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου