Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Γιατί μεγαλώνουν τα αφτιά μας όσο γερνάμε;


Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός –δεν είχαν όλοι τους μεγάλα αφτιά ως παιδιά ή έφηβοι.

Όπως είναι φυσικό, οι επιστήμονες έχουν αναζητήσει πιθανές εξηγήσεις για την αλλόκοτη αυτή αλλαγή που συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα με την πάροδο των ετών.

Τον Ιούλιο του 1993, ο Λονδρέζος γιατρός James Heathcote και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν να εξετάζουν εάν πράγματι τα αφτιά μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου. Μέτρησαν τα αφτιά μιας...
ομάδας τυχαίως επιλεγμένων ατόμων, 206 στον αριθμό, ηλικίας άνω των 30 ετών και διαπίστωσαν ότι τα αφτιά τους μεγάλωναν κατά μέσο όρο κατά 22 χιλιοστά κάθε χρόνο!

Τα ευρήματα του Heathcote και των συναδέλφων του υποστηρίζονται από αντίστοιχα στοιχεία που προέκυψαν από ιαπωνική μελέτη το 1996 (British Medical Journal) και ιταλική μελέτη το 1999 (Journal of Craniofacial Genetic Developmental Biology).

Μάλιστα, οι Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση παρατηρείται τόσο στον ανδρικό όσο και στο γυναικείο πληθυσμό.

Παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο αυτό είναι η χαλάρωση των αφτιών με την πάροδο των ετών, λόγω της απώλειας ελαστικότητας του δέρματος και της επίδρασης της βαρύτητας.

Τα βαριά σκουλαρίκια που φορούν οι γυναίκες προωθούν περαιτέρω την αύξηση του μεγέθους των αφτιών.

Έχει υπονοηθεί επίσης από ορισμένους ερευνητές ότι ο χόνδρος από τον οποίο αποτελείται το αφτί –σε αντίθεση με τα οστά του σώματος– συνεχίζει να μεγαλώνει όσο περνούν τα χρόνια, όμως η άποψη αυτή δεν υποστηρίζεται ένθερμα από την επιστημονική κοινότητα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου