Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Οι Έλληνες ανταλλάσσουν τα ευρώ με... Bitcoin ~ Δείτε το πρώτο ΑΤΜ για Bitcoin στην Ελλάδα +vid


Tην ώρα που η ελληνική τραπεζική αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί και να απορροφήσει τις αναταράξεις των κεφαλαιακών ελέγχων, οι Έλληνες πολίτες καταφεύγουν στο διαδικτυακό χρήμα υπό τον φόβο ενός «κουρέματος» των καταθέσεών τους!

Εναλλακτικούς τρόπους για να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές, αλλά και για να διασφαλίσουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις αναζητούν οι Έλληνες πολίτες μετά το «σοκ» της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).


Αυτό, φανερώνει, τουλάχιστον, η κατά 400% αύξηση της ζήτησης των χρηστών της χώρας μας για «Bitcoin», το ψηφιακό νόμισμα που αντικαθιστά τη χρήση των παραδοσιακών κερμάτων και χαρτονομισμάτων για τις οικονομικές συναλλαγές, εξασφαλίζει την πλήρη ανωνυμία του καταθέτη και δεν επηρεάζεται από τράπεζες και ισοτιμίες. Οι χρήστες, με απλά λόγια, μετατρέπουν τα πραγματικά χρήματα με ψηφιακά νομίσματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ακόμα και στο «έξυπνο» κινητό τους τηλέφωνο, μετατρέποντάς το σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι.


Tο πρώτο ΑΤΜ για Bitcoin στην Ελλάδα στο βιβλιοπωλείο «Ορίζοντες» στο Μενίδι


Τρόπος λειτουργίας ενός ανταλλακτηρίου


O Oliver Flaskämper, επικεφαλής του Bitcoin.de μιλάει στον Ε.Τ.



«Ασπίδα»
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν στον «Ε.Τ.» στελέχη εταιριών που διαχειρίζονται το ψηφιακό νόμισμα σε Γερμανία και Πολωνία, ενώ η ελληνική τραπεζική αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί και να απορροφήσει τις αναταράξεις του capital control, οι Έλληνες πολίτες καταφεύγουν στο διαδικτυακό χρήμα υπό τον φόβο ενός «κουρέματος» των καταθέσεών τους! «Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε δεχθεί έως και 10 φορές περισσότερα αιτήματα από Έλληνες πελάτες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Oliver Flaskämper, επικεφαλής της γερμανικής αγοράς του Bitcoin (Bitcoin.de).

Ενδεικτικό του πανικού που έχει κυριεύσει τους συμπατριώτες μας, αλλά και του τέλματος στο οποίο έχουν περιέλθει, είναι και το ποσοστό της αύξησης των ελληνικών συναλλαγών με Bitcoin τις τελευταίες 10 ημέρες! Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Θάνο Μαρίνο, επικεφαλής του ελληνικού ανταλλακτηρίου «BTCGreece», η τεράστια αύξηση ζήτησης Bitcoin στην ελληνική αγορά ξεπέρασε το 400%, ενώ την ίδια ώρα οι νέοι εγγεγραμμένοι χρήστες στο ανταλλακτήριο αυξήθηκαν κατά 600%!

Έντονο ενδιαφέρον
Αυτό το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον επιβεβαιώνει στον «Ε.Τ.» και ο κ. Filip Godecki, επικεφαλής (CCO) της «Bitcurex» στην Πολωνία, ο οποίος μας αναφέρει ότι «πράγματι, έχουμε λάβει ένα σημαντικό αριθμό emails από Έλληνες πολίτες, κυρίως με ερωτήσεις που αφορούν στους κανόνες ανταλλαγής και στα πολύ βασικά ζητήματα του συστήματος Bitcoin. Καθ 'όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λάβαμε τουλάχιστον 100 emails, αριθμός ο οποίος είναι κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με πριν, καθώς τα ηλεκτρονικά μηνύματα ήταν ελάχιστα ανά μήνα και δεν επηρεάστηκαν από κάποια προσφορά».

Ο ρυθμός, μάλιστα, των Ελλήνων πολιτών που σπεύδουν να ενημερωθούν για το ψηφιακό νόμισμα «εκτοξεύθηκε» μετά τη ξαφνική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τα ξημερώματα της Δευτέρας. «Αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτω τα πρόσφατα στοιχεία, αλλά οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας, ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες», τονίζει ο κ. Godecki, ενώ από την πλευρά του ο κ. Flaskämper εξηγεί: «Φαίνεται, εξάλλου, ότι το δίκτυο Bitcoin για τους Έλληνες είναι ο μόνος τρόπος -παρά τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων- να διενεργούν διασυνοριακές μεταφορές πίστωσης». Στο τέλος Αυγούστου του 2013, η αξία όλων των bitcoins σε κυκλοφορία ξεπέρασε το 1,5 δις δολάρια.

Προβολή ειδικά για τους Έλληνες λόγω της κρίσης
Οι Bitcurex και Bitcoin.de αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι θα προχωρήσουν και σε διαφημιστικές καμπάνιες, που θα αφορούν αποκλειστικά την ελληνική αγορά εξαιτίας αυτής της ζήτησης. «Το ποσοστό των ενδιαφερομένων ενδέχεται να μεταβληθεί σημαντικά εξαιτίας της νέας μας καμπάνιας. Αυτός ήταν και ο λόγος για να ξεκινήσουμε τη προώθησή του Bitcoin, προσφέροντας, μάλιστα, στους Έλληνες χρήστες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναλλαγές δωρεάν για τρεις μήνες, δηλαδή χωρίς την επιβολή τελών», επισημαίνει ο κ. Godecki, όταν ο κ. Flaskämper εκμυστηρεύεται ότι: «επωφελούμαστε της ευκαιρίας να μεταφράσουμε την ιστοσελίδα μας στο άμεσο μέλλον και στα ελληνικά».


Το πρώτο ΑΤΜ για Bitcoin στην Ελλάδα


Η «κοπή» του διαφορετικού νομίσματος, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, καθώς το πρώτο Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Μετρητών (ΑΤΜ) για Bitcoin, τέθηκε ήδη σε λειτουργία το προηγούμενο Σάββατο και βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο «Ορίζοντες» στην οδό Ιωάννου Θηβαίου 20 στο Μενίδι. Το μηχάνημα, το οποίο απασχόλησε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ruptly, λειτουργεί σε συνεργασία με το ελληνικό Bitcoin ανταλλακτήριο της bitcoinsgreece, έχει μπει στην λίστα του Bitcoin ATM radar coinatmradar, που είναι μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ψηφιακών νομισμάτων.

Ωστόσο, οι χρήστες του μπορούν -προς το παρόν- μόνο να αγοράσουν και όχι να πουλήσουν Bitcoin. Αξίζει κάπου εδώ να αναφερθεί, ότι το πρώτο ανάλογο ΑΤΜ στην Ευρώπη εγκαταστάθηκε στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2013, περίοδος κατά την οποία οι κάτοικοι του νησιού της Αφροδίτης αγωνιούσαν, επίσης, για τις καταθέσεις τους.







ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
http://panayiotismavraganis.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου