Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Δεν σε έφερε λογαριασμό ο ταχυδρόμος & πίστεψες ότι τη γλύτωσες; ~ Πρώτη φορά Αριστερά και στις κατασχέσεις...

  
...μέσω e-mail.

Διαδικασίες - εξπρές για την κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και την γενικότερη επίδοση εγγράφων στους φορολογούμενους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.  Το σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση της χειρόγραφης επίδοσης εγγράφων της φορολογικής διοίκησης με ηλεκτρονικές επιδόσεις που θα γίνονται γρηγορότερα και με ελάχιστο κόστος.

Με βάση το σημερινό κοστοβόρο και χρονοβόρο καθεστώς οι επιδόσεις εγγράφων της φορολογικής διοίκησης γίνονται από δικαστικούς επιμελητές οι οποίοι αμείβονται ανά πράξη από το ελληνικό δημόσιο. Το κόστος για αυτές τις επιδόσεις είναι μεγάλο με κάποιες εκτιμήσεις να το ανεβάζουν σε μερικά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα χειρόγραφης επίδοσης είναι αυτά που γίνονται στις περιπτώσεις οφειλετών του δημοσίου. Η εφορία εκδίδει κατασχετήριο εις χείρας τρίτων για τα χρέη του οφειλέτη. Το κατασχετήριο αυτό θα πρέπει να επιδοθεί με δικαστικό επιμελητή στα κεντρικά καταστήματα όλων των τραπεζών και πολλές φορές και σε λογιστήρια επιχειρήσεων στην περίπτωση που ο οφειλέτης είναι μισθωτός και αποφασίζεται η κατάσχεση μέρους των αποδοχών του.
Η νομική υποδομή για την αντικατάσταση των χειρόγραφων επιδόσεων με ηλεκτρονικές υπάρχει. Οι σχετικές διατάξεις έχουν ψηφιστεί από το 2013 και το 2014 εκδόθηκαν και οι σχετικές εγκύκλιοι. Ωστόσο, το μέτρο δεν εφαρμόστηκε πραγματικά καθώς έπεσε θύμα των αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της φορολογικής διοίκησης.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί το κόστος τους. Για την πλήρη λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών επιδόσεων θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι να έχουν δηλώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη μερίδα τους στο taxisnet. Η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να αποστείλει ειδοποιήσεις οι οποίες θα θεωρείται ότι έχουν επιδοθεί κανονικά με τη νομική ισχύ της επίδοσης. Αυτό σημαίνει ότι από τη λήψη του email θα ξεκινούν να τρέχουν προθεσμίες.
Για παράδειγμα, θα μπορούν να κοινοποιούνται μέσω email εκθέσεις φορολογικού ελέγχου και βεβαίωσης πρόσθετων φόρων. Επίσης πολύ γρήγορα θα διεκπεραιώνονται και κατασχέσεις χρηματικών υπολοίπων από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του δημοσίου καθώς τα κατασχετήρια θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στις τράπεζες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου