Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι Βαρνταρσκέοι θα ξεφτιλίσουν τους άχρηστους πολιτικούς μας


Τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορα για τους μετανάστες Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα «της χώρας», λόγω της αυξημένων λαθρομεταναστευτικών ροών κήρυξε η κυβέρνηση της Βαρντάσκας κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τα σύνορα της Βαρντάρσκας με την Ελλάδα και τη Σερβία.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια, πριν από λίγο, ότι στα νότια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα της Βαρντάρσκας  με την Ελλάδα) θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός για να αυξηθεί η ασφάλεια για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να παρασχεθεί καταλληλότερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα και αιτούνται τη χορήγηση άδειας διαμονής τριών ημερών στη χώρα, στη διάρκεια της οποίας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την Βαρντάρσκα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Βαρντάρσκα πρόσθεσε ότι, "λόγω της αυξημένης πίεσης στα νότια σύνορα της χώρας και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου που ακολουθούν οι λαθρομετανάστες, αλλά και της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι είναι απαραίτητος επιπρόσθετος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος στη συνοριακή ζώνη, στην οποία έχουν καταγραφεί μαζικές παράνομες διελεύσεις από την Ελλάδα".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Βαρντάρσκας, από τις 18 Ιουνίου που εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης τριήμερων αδειών και μέχρι τις 20 Αυγούστου, εκδόθηκαν περίπου 41.500 τέτοιες άδειες σε μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στην Βαρντάρσκα.

Από τις μεσημεριανές ώρες, οι δυνάμεις της αστυνομίας της Βαρντάρσκας έχουν αυξήσει κατά πολύ την παρουσία τους στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Βαρντάρσκας και πιο συγκεκριμένα στη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Βαρντάρσκα.


Τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορα για τους μετανάστες


Μπλοκαρισμένοι λάθρο στην Ειδομένη

Μπλοκαρισμένοι στα σύνορα με την Βαρντάρσκα, αναγκασμένοι να κοιμούνται κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι τις τελευταίες ώρες περισσότεροι από 1500 λαθρομετανάστες που περιμένουν στωικά στην ουδέτερη ζώνη, έξω από την Ειδομένη, για να μπουκάρουν προς την κεντρική Ευρώπη.

Από χθες το μεσημέρι, η διέλευση έχει μπλοκάρει καθώς η αστυνομία της γειτονικής χώρας έχει σταματήσει να διοχετεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους λάθρο προκειμένου να αποσυμφορήσει τον σταθμό της Γευγελής.

"Θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο" φώναζαν οι εισβολείς, οι οποίοι προχώρησαν μάλιστα και σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ξαπλωμένοι κάτω από τα δέντρα και αναζητώντας την ελάχιστη σκιά, κατέκλυσαν τις δύο καντίνες ιδιωτών που στήθηκαν στο σημείο και κάνουν "χρυσές δουλειές".

"Νερό, τσάι, καφέ και σάντουιτς με κοτόπουλο (φανατικοί μουσουλμάνοι γαρ) αγοράζουν κυρίως" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης της μίας καντίνας, ενώ φρούτα και κυρίως ροδάκινα, πουλάει μία γυναίκα που έχει στήσει έναν αυτοσχέδιο πάγκο.

«Αλληλέγγυοι στους λάθρο στέκονται εδώ και μήνες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές», οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες, παρέχοντας μικρογεύματα, νερά και πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς, που αφορούν κυρίως ταλαιπωρημένα μέλη από το πολύ περπάτημα και ιώσεις σε παιδιά.

Από την πλευρά της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των λαθρομεταναστευτικών ροών, καταγγέλλοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με την κεντρική εξουσία.

Με αφορμή, μάλιστα, τον αρχικό σχεδιασμό για την έλευση του "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των 2500 λαθρομεταναστών στα σύνορα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης συγκάλεσε, σήμερα, έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, άλλων συναρμόδιων φορέων και ΜΚΟ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο θα αποστείλουν στον πρωθυπουργό και όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας από την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κεντρικές Αρχές, "να έχουν πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα λαθρομεταναστευτικά ρεύματα, με επαρκή διάχυση πληροφοριών, ώστε ο κάθε φορέας από την πλευρά του να μπορεί να προσφύγει σε ενέργειες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή των προσφύγων".

"Ταυτόχρονα", αναφέρεται σχετικά, "οι Βουλευτές του Νομού δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε για την άμεση δημοσιοποίηση και διεθνοποίηση του προβλήματος, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Τέλος, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο, "σχετική με την κατάρτιση στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου επίλυσης των άμεσων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν στο εγγύς μέλλον από τα κύματα εισβολέων προς την περιοχή και συνολικά τη χώρα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου