Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Μάθανε πως πηδιόμαστε, πλακώσανε και οι γύφτοι...


Σύμβουλος του Γιάη (χωρίς ν) ζητά αποζημίωση "μαμούθ".

Αίσθηση προκαλεί η υπέρογκη αμοιβή των 125 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως που συμφώνησε να λαμβάνει Κορεάτης Οικονομολόγος που ξεκίνησε να εργάζεται ως μέλος της ομάδας συμβούλων του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Πρόκειται για τον...

Γκλεν Κιμ, ο οποίος ωστόσο, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, δεν διαθέτει τα προσόντα που παρουσίασε ως βιογραφικό.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ούτε έχει σχέση με την ίδρυση του ESM ή έστησε τον EFSM καθώς πήγε στον Οργανισμό πέντε μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του.

Όσον αφορά το ισλανδικό χρέος, εργάστηκε ως σύμβουλος, όμως, όχι για το χρέος, αλλά για την άρση των capital controls στη χώρα.

Ο Γκλεν Κιμ παραμένει στο πλευρό της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και ζητά τώρα 375 χιλιάδες ευρώ γιατί μέχρι τώρα δεν έχει λάβει την αμοιβή του, παρά μόνο ημερήσιες αποζημιώσεις και έξοδα ταξιδιού και διαμονής στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι ελπίδες του για να εισπράξει το σύνολο του ποσού, το οποίο υπολογίζεται σε 375.000 ευρώ είναι να ισχύσει η πρόβλεψη στην ΠΝΠ για την αναδρομική πληρωμή του.





Η ομερτά

Το θέμα είχε αναδείξει έγκαιρα το Capital.gr, επισημαίνοντας τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο αλλά και το κόστος των συμβούλων που είχε επιλέξει ο κ. Βαρουφάκης για να συνδράμουν στην διαπραγμάτευση.

Σε σχέση με τις ομιχλώδεις αμοιβές τους, εύλογα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η νέα ΠΝΠ που προβλέπει την απ ευθείας υπογραφή 3μήνων συμβάσεων σε εμπειρογνώμονες για θέματα διαπραγμάτευσης, δεν αποτελεί και μία φωτογραφική διάταξη για την ενσωμάτωση αμοιβών σε διατελέσαντες συμβούλους υπό το πρόσχημα της νέας συνδρομής για τη συγγραφή του νέου Μνημονίου.

 

Η εκδοχή του ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών πάντως, υποστηρίζουν ότι "η εταιρεία στην οποία είναι συνεργάτης ο κ. Γκλεν Κιμ δεν έχει εισπράξει έως σήμερα από το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, πόσο μάλλον τις 125.000 ευρώ το μήνα που υποστηρίζει το Βήμα της Κυριακής". "Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός καταγράφει και το ρεπορτάζ, καθώς, όπως σημειώνεται, 'δεν έχει πληρωθεί γιατί δεν υπήρχε τρόπος'" συμπληρώνουν.

Αναγνωρίζοντας πάντως κάποιου είδους... οφειλή, σημειώνουν ότι "η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει εμπειρογνώμονες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. Και ο κ. Κιμ είναι εξειδικευμένος σε θέματα διαπραγμάτευσης  με διεθνή πολυετή εμπειρία έχοντας, μάλιστα, εργαστεί στο παρελθόν και πάλι στη χώρα μας. Εκτιμώντας ότι η παρουσία του στο πλευρό της κυβέρνησης δεν ενοχλεί -για ποιο λόγο άλλωστε;- η πληρωμή της εταιρείας για την οποία εργάζεται θα γίνει μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες".


Capital.gr

Το... πλούσιο βιογραφικό του κ. Κιμ
Σημειώνεται πως ο ο κ. Κιμ εμφανιζόταν ως συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ισχυριζόταν ότι ήταν μέλος της ομάδας που έστησε το μηχανισμό EFSF, ότι συνέβαλε στη δημιουργία του ESM και ότι εργάστηκε για τη ρύθμιση του τραπεζικού χρέους στην Ισλανδία.

Ωστόσο, το πραγματικό βιογραφικό του, που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα, δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Ο Κορεάτης οικονομολόγος δεν δούλεψε ποτέ για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο αλλά ήταν απλός σύμβουλος σε μία άλλη υπηρεσία με έδρα την Φρανκφούρτη.

Όσο για τον EFSM, όχι μόνο δεν τον έστησε αλλά προσλήφθηκε στον οργανισμό πέντε μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ενώ τίποτα δεν δείχνει να τον συνδέει και με την ίδρυση του ESM. Αναφορικά δε με το ισλανδικό χρέος, εργάστηκε ως σύμβουλος, όμως, όχι για το ίδιο το χρέος, αλλά για την άρση των capital controls στη χώρα.

Μετά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο οικονομικών, ο κ. Κιμ ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι είχε συμφωνήσει προφορικά να αμείβεται με 125.000 ευρώ μηνιαίως. Όπως αναφέρει δε η εφημερίδα, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα και να αποζημιωθεί ο Κορεάτης η κυβέρνηση προχώρησε στις προσλήψεις συμβούλων χωρίς διαγωνισμό και στην επιβολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προβλέπεται ότι «μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα με συμβάσεις διάρκειας έως 3 μηνών σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους τέσσερις θεσμούς».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου