Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Συρία ~ Ποιοί προμηθεύουν τους ισλαμιστές τρομοκράτες;


Εξοπλισμό για τη χρήση χημικών όπλων και ξένης κατασκευής ιατρικό εξοπλισμό και εφόδια κατάσχεσαν οι αρχές στη Λαττάκεια της Συρίας σε «στρατόπεδο τρομοκρατών».

«Έπειτα από ειδική επιχείρηση, οι αρχές στην επαρχία Λαττάκεια κατάσχεσαν εξοπλισμό για την κατασκευή χημικών όπλων καθώς και ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό τουρκικής και σαουδαραβικής προέλευσης, αλλά και από...
το Κατάρ, που βρίσκονταν στην κατοχή τρομοκρατικών οργανώσεων σε περιοχή στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας» μετέδωσε το πρακτορείο SANA, επικαλούμενο αξιωματικό ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης.

Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τον στρατό που ορκίζεται πίστη στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να μάχεται εναντίον διαφόρων ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης και εξτρεμιστικών οργανώσεων, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Τον Αύγουστο του 2013, επίθεση με χημικά όπλα στη Γούτα, προάστιο της Δαμασκού, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 αμάχους. Οι αντάρτες και η κυβέρνηση είχαν αλληλοκατηγορηθεί για την επίθεση.

Μετά την επίθεση, ανακοινώθηκε μία αποστολή για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Η Μόσχα είχε προτρέψει έντονα τη Δαμασκό να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο και η Συρία είχε συμφωνήσει με τη ρωσική πρόταση.

Τον Αύγουστο του 2015 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη δημιουργία ενός Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM), για τον εντοπισμό προσώπων που ενέχονται στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου