Μεγάλες αποκλίσεις εντοπίζονται στο "πόθεν έσχες" του κ. Γιώργου Σταθάκη αυξάνοντας την ορμή της πολιτικής περιδίνησης που ανοίγει για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr, από την δήλωση περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσε στην Βουλή το 2012 και αφορά το έτος 2011 δεν "έλειπε" μόνο το ένα εκατομμύριο αλλά συνολικά περίπου 1.800.000 ευρώ! Πρόκειται, για καταθέσεις στις οποίες είναι συνδικαιούχος με τη μητέρα του και τον αδελφό του.
Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν την χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σταθάκη που ανέφερε ότι οι αποκλίσεις στην ακίνητη περιουσία αφορούν λίγα αγροτεμάχια της γυναίκας του που βρίσκονται υπό δικαστική διεκδίκηση, υποστηρίζοντας ότι στην επίμαχη δήλωση δεν έχουν δηλωθεί συμμετοχές από 3% έως 66% σε συνολικά 38 ακίνητα. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ορισμένα από αυτά τα ακίνητα είναι μεγάλα και εμπορικά κτήρια στο κέντρο των Χανίων.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποκλίσεις δεν εντοπίστηκαν από έρευνα των ορκωτών λογιστών αλλά από την συμπληρωματική δήλωση που κατέθεσε ο κ. Σταθάκης. Ωστόσο, έμπειροι νομικοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία δημιουργούν μείζον ζήτημα για τον υπουργό και σίγουρα τεκμηριώνουν το αδίκημα της ανειλικρινούς δήλωσης "πόθεν έσχες", τουλάχιστον για το 2012.
Υπενθυμίζεται, ότι  η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε εχθές να παραπέμψει την υπόθεση για περαιτέρω έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές στους οποίους έχει δοθεί το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν όλα τα ερευνητικά εργαλεία που τους επιτρέπει ο σχετικός νόμος, ακόμα και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που "ενεργοποιούνται" τα ισχυρότερα ερευνητικά εργαλεία για εν ενεργεία υπουργό.
Για την ώρα ο κ. Σταθάκης σε ανακοίνωσή του επιχείρησε να μετριάσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε χωρίς ωστόσο να κρύψει τον εκνευρισμό του για τον χειρισμό της υπόθεσή του από την επιτροπή. 
"Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013.
Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς" αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει "Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014". Ωστόσο, το νέο ερώτημα που προκύπτει και προστίθεται σε όσα ανέκυψαν μετά την αρχική αποκάλυψη για την παράληψή του να δηλώσει 1.000.000 ευρώ είναι: "Γιατί ο υπουργός δεν είπε εξ αρχής ότι εκτός από το ένα εκατομμύριο υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία που είχε "ξεχάσει" να δηλώσει στο "πόθεν έσχες";"


*Εν τω μεταξύ, πριν δύο ακριβώς χρόνια...

Είσαι λαμόγιο ΣΥΡΙΖΑίος & κλέβεις ή εξαπατάς με επιταγές; ~ ΑΘΩΟΣ!
Ο Συριζαίος βουλευτής Σταθάκης διατήρησε την βουλευτική του ασυλία καθώς 171 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 59 «υπερ».

Να σημειωθεί ότι κατά του Σταθάκη σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της εξακολουθητικής απιστίας με ζημία άνω των 150.000 ευρώ κατά την περίοδο της θητείας του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την περίοδο 1998 – 2003. Οι πράξεις για τις οποίες ζητήθηκε η δίωξη του βουλευτή είχαν να κάνουν με παράνομες εκταμιεύσεις – όπως αναφέρεται στο βούλευμα της δικογραφίας για πληρωμή υπερωριών σε υπαλλήλους του πανεπιστημίου.


Η πρώτη κατηγορία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας», που αντιμετωπίζει ο βουλευτής είναι ότι το 2001 ενέκρινε μαζί με τους κ. Νικολάου και Σαββάκη, ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), καταβολή 9.000.000 δραχμές για «υπερωριακή απασχόληση στον γενικό διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Όμως η καταβολή του ποσού αυτού, όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, «έγινε παράνομα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία» και με δεδομένο ότι «οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 60 μηνιαίως».

Επίσης, ο Σταθάκης κατηγορείται μαζί με άλλους ότι κατέβαλαν με την ίδια ιδιότητα σε υπαλλήλους το ποσό των 444.129, 60 ευρώ (151.337.162 δραχμές) υπό τη μορφή επιθιμισθίων, αμοιβών και επιδομάτων θέσης.

Ο Σταθάκης κατά την ακρόασή του από τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του εξηγώντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο τον έχει αθωώσει και πως η αθωωτική απόφαση θα επηρεάσει καταλυτικά και την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου που εκκρεμεί. Φαίνεται όμως ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής δεν έλαβαν υπόψη ότι η αθωωτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι προγενέστερη του σχετικού βουλεύματος που ζητά την παραπομπή του σε ποινικό δικαστήριο.

Υπο αυτά τα δεδομένα εισηγήθηκαν την μη άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Σταθάκη, «γραμμή» που ακολούθησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτός της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Επιπροσθέτως, «παρών» ψήφισαν και 17 βουλευτές της ΝΔ, και από ένας ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛΛ. Τελικά, ο κ. Σταθάκης διατήρησε την βουλευτική του ασυλία καθώς 171 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 59 «υπέρ».
«Παρούσα» ψήφισε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του κ. Γιώργου Σταθάκη, διαφοροποιώντας την θέση της από την στάση που επέλεξαν να τηρήσουν οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- αν και η ψήφος είναι κατά συνείδηση -.
ΣΥΝΝΕΝΟΧΟΙ ΟΛΟΙ:

Η Βουλή δεν ήρε την ασυλία της Μ.Διακάκη για τις ακάλυπτες επιταγές

Στην ψηφοφορία  που έγινε στη βουλή εκτός από τους βουλευτές της ΧΑ τέθηκαν και άλλα δυο αιτήματα άρσης ασυλιών: για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κυρία Μαρία Διακάκη (για ακάλυπτες επιταγές) και για τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Β. Καπερνάρο (για ηθική αυτουργία σε απιστία με περιουσιακή ζημία). Τελικώς η άρση της ασυλίας της κυρίας Διακάκη δεν αίρεται (συγκέντρωσε 80 «ναι» και 144 «όχι», 11 «παρών» και ένα άκυρο) καθώς και η εισήγηση είναι αρνητική με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της βουλευτού είναι...πολιτικό και οι καταγγέλοντες είχαν αποσύρει τις μηνήσεις, ενώ του κ. Καπερνάρου, ο οποίος ζήτησε την άρση της ασυλίας του, υπέρ τάχθηκαν 232 βουλευτές, κατά ψήφισαν 2 βουλευτές ενώ υπήρξαν ένα «παρών» και ένα άκυρο. Αργότερα διευκρινήσεις για την απόφαση της να μην αρθεί η ασυλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ  έδωσε η Βουλή εξηγώντας ότι στο μεσοδιάστημα της διαβίβασης των μηνύσεων στη Βουλή από τον εισαγγελέα μέχρι τη σημερινή ψηφοφορία αυτοί που μήνυσαν την κα Διακάκη για τις ακάλυπτες επιταγές είχαν αποσύρει τις κατηγορίες. "Αν εμείς σήμερα αποφασίζαμε να άρουμε την ασυλία της κ. Διακάκη το μόνο που θα της προσφέραμε ήταν ταλαιπωρία για ένα θέμα που έχει ήδη λήξει" είπε στα parapolitika ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή.
Η περίπτωση της κ.Διακάκη πάντως είναι παλιά και οι επιταγές είχαν εκδοθεί πριν γίνει βουλευτής η ίδια. (δείτε εδω)

http://krasodad.blogspot.gr/2013/12/blog-post_4705.html