Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Το μεγάλο κόλπο με τα τέλη ΙΧ ~ Μειώσεις τελών κυκλοφορίας, αυξήσεις στα καύσιμα


Αλλαγές επίκεινται στη φορολόγηση της αυτοκίνησης για το 2016 από το υπουργείο Οικονομικών. 

Μετά τις αυξομειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το έτος ταξινόμησης και το ύψος του κυβισμού που έγιναν φέτος, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για τις νέες αλλαγές που θα επηρεάσουν αυτή τη φορά και τις λιανικές τιμές των καυσίμων. 


Στόχος των αλλαγών, όπως υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο, είναι να γίνει πιο δίκαιο το σύστημα φορολόγησης της αυτοκίνησης και να γίνει πράξη η επιδίωξη για μείωση των φόρων στην κατοχή των αυτοκινήτων με αύξησή τους ανάλογα με τη χρήση. 



Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
 

- η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης  στα καύσιμα κίνησης (βενζίνη, ντίζελ) κατά 5 έως 10 λεπτά του ευρώ. Η αύξηση αυτή θα μεταφραστεί σε ενίσχυση των κρατικών εσόδων κατά περίπου 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αν συνυπολογιστεί και η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

- η σημαντική μείωση των τελών κυκλοφορίας κυρίως για τα οχήματα μεγάλης ηλικίας και πολύ υψηλού κυβισμού. Πρόκειται για οχήματα που επιβαρύνονται με πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή άνω των 1.000 ευρώ και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους έχουν αναγκαστεί να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας

Η λογική είναι οι όποιες απώλειες εσόδων υπάρξουν από τη μείωση των τελών κυκλοφορίας να αντισταθμιστούν με αντίστοιχη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Οι σχεδιασμοί αυτοί διευκολύνονται και από το γεγονός ότι οι λιανικές τιμές των καυσίμων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων πέντε ετών λόγω της μεγάλης υποχώρησης  των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

 

Και μείωση τεκμηρίων

Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να εξεταστεί και ο εξορθολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού. Αυτό συνεπάγεται σημαντική μείωση του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος για οχήματα άνω των 2.000 κυβικών. 






Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, λίγο πριν ολοκληρωθεί η χρονιά και αμέσως μετά το αλαλούμ που προκάλεσε η παραφιλολογία για τα τέλη του 2016 (θυμίζουμε την κατάρρευση των πωλήσεων των Ι.Χ. τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα και τη μείωση των έμμεσων φόρων) για τα οποία έγινε πολύς ντόρος χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα (ανακούφιση φορολογούμενων ή αύξηση εσόδων), αίφνης ανοίγει θέμα για τα τέλη κυκλοφορίας του? 2017!

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, ο σχεδιασμός είναι να μετατεθεί το κόστος στη χρήση του αυτοκινήτου και όχι στην ιδιοκτησία του, προκειμένου ο ιδιοκτήτης Ι.Χ. να πληρώνει αναλογικά τέλη, αλλά και να τεθούν σε κυκλοφορία τα υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα με κατατεθειμένες πινακίδες.

Όπως αποκαλύφθηκε, το σχέδιο προβλέπει τη μείωση των τελών κυκλοφορίας έως και 50% με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ως ισοδύναμο.

Το μέτρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σωστό», άλλωστε αποτελεί πάγια θέση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) η μετακύλιση του κόστους των τελών από την κτήση στη χρήση. Πρόκειται επίσης για ένα μοντέλο (μικρό ή και μηδενικό πάγιο τέλος κυκλοφορίας και αυξημένο κόστος χρήσης) που ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο που στην Ευρώπη ισχύουν και άλλα, που δεν ισχύουν στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, πώς ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου με κινητήρα 2.000 ή 3.000 κ.εκ θα το ξαναθέσει σε κυκλοφορία με την προοπτική των μειωμένων κατά 50% τελών, όταν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με φόρο πολυτελείας, αλλά και τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης;


Η αύξηση των 3 λεπτών... θα γίνει 10-15 λεπτά

Η επίδραση των δηλώσεων Αλεξιάδη έφεραν και πάλι αναταραχή στην αγορά, καθώς κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει και με δεδομένο ότι είναι στον? αέρα το πολύ σημαντικό θέμα της απόσυρσης που λήγει στις 20 του τρέχοντος (φημολογείται ότι θα παραταθεί για τουλάχιστον τρεις μήνες και μέχρις ότου κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ΙΧ).


Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι η μείωση που θα προκύψει στα τέλη κυκλοφορίας θα επιφέρει αύξηση περίπου 3-5 λεπτών ανά λίτρο καυσίμου, ωστόσο αυτό είναι η μισή αλήθεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η επιβάρυνση στον τελικό καταναλωτή θα είναι από 10 έως και 15 λεπτά, και με δεδομένο η τιμή του καυσίμου να παραμείνει σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς οποιαδήποτε αύξηση ειδικού φόρου επηρεάζει και τον... ΦΠΑ! Στην περίπτωσή μας και με τα ισχύοντα δεδομένα, από 6,5 έως και 12,5 λεπτά/λίτρο. Επομένως, αν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου πάρουν την ανηφόρα κι έχει επιβληθεί νέος φόρος στα καύσιμα στην Ελλάδα, η επιβάρυνση θα εκτιναχθεί στα ύψη. Αποτέλεσμα; Να γλιτώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες τα μισά τέλη κυκλοφορίας αλλά στο σύνολό τους εκατομμύρια Ι.Χ. να επιβαρυνθούν εξαιτίας των υψηλών τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο.


Κερδισμένοι και χαμένοι

Ενα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αυτοκινήτων (κάποιοι εκτιμούν ότι θα είναι 3 με 3,5 εκατομμύρια) θα δει το ύψος των τελών κυκλοφορίας για το 2017 να μειώνεται έως και 50%. Αυτό ωστόσο είναι αμφίβολο, καθώς η γενναία έκπτωση θα αφορά κυρίως τα αυτοκίνητα άνω των 2 λίτρων. Εκτιμάται ότι στα αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού η μείωση των τελών θα είναι πολύ χαμηλότερη, αλλά και το κόστος της μετακίνησης θα αυξάνεται σημαντικά.
 
Περί το 1 με 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού θα δει το κόστος των τελών κυκλοφορίας να μειώνεται, αλλά να αυξάνεται περαιτέρω το κόστος χρήσης από την αύξηση του καυσίμου.

Και στις δύο περιπτώσεις οι οδηγοί εκείνοι που κάνουν έως 10.000 ή και λιγότερα χιλιόμετρα τον χρόνο δεν θα έχουν κάποια σημαντική επιβάρυνση.

Τα πράγματα αλλάζουν όμως, για όσους κάνουν από 20.000 χλμ. (είναι ο μέσος ετήσιος όρος των Ελλήνων οδηγών) ή και περισσότερα. Ιδίως για τις επιχειρήσεις που τα λειτουργικά έξοδα θα εκτιναχθούν, καθώς ένας πωλητής μια εταιρείας με πανελλαδικό δίκτυο κάνει ετησίως τουλάχιστον 50.000 χλμ.

Κερδισμένοι, συνεπώς, θα είναι όσοι έχουν μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού ΙΧ και κάνουν κάτω από 10.000 χλμ., ετησίως, όπως και εκείνοι με ΙΧ άνω των 2 λίτρων που δεν θα ξεπεράσουν το παραπάνω όριο. Οι τελευταίοι ωστόσο, θα πρέπει να απαλλαγούν από τεκμήρια και φόρο πολυτελείας για να μπορέσουν να το επανακυκλοφορήσουν.

Το κράτος θα βάλει στα ταμεία ποσό 200-250 ευρώ κατά μ.ο. από κάθε ιδιοκτήτη μικρομεσαίου αυτοκινήτου από την αύξηση της έμμεσης φορολόγησης των καυσίμων.

Χαμένοι, οι ΙΧήδες μικρού και μεσαίου κυβισμού που διανύουν άνω των 15.000 χλμ., ετησίως. Θα δουν το ετήσιο κόστος καυσίμων να αυξάνεται κατά 250 ευρώ. Είναι αμφίβολο εάν στα τέλη σε αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει κατά το ήμισυ μείωση (αλλιώς τι νόημα θα είχε να γίνουν οι αυτές οι αλλαγές, ειδικά από ένα κράτος που πασχίζει να αυξήσει τα έσοδά του).

Οι εταιρείες με στόλους αυτοκινήτων θα δουν τα λειτουργικά τους έξοδα να εκτινάσσονται.
Οι εταιρείες πετρελαιοειδών, που θα δουν την κατανάλωση να μειώνεται, με αποτέλεσμα και νέα λουκέτα πρατηριούχων.


Παραδείγματα

Τρία παραδείγματα για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο μοντέλο των τελών που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις εξής παραδοχές: Ετήσια χιλιόμετρα 20.000, σημερινή τιμή βενζίνης 1,4 ευρώ, πετρελαίου 1,1 ευρώ και μείωση τελών κατά 50% σε όλα τα ΙΧ ανεξαιρέτως κυβισμού.

• Αυτοκίνητο με βενζινοκινητήρα 1.400 κ.εκ. που καταναλώνει κατά μέσο όρο 8 λίτρα καυσίμου απαιτεί (για 20.000 χλμ.) 1.600 λίτρα καυσίμου ετησίως. Με τα σημερινά δεδομένα ο ιδιοκτήτης του επιβαρύνεται με 2.480 ευρώ (2.240 κόστος καυσίμου και 240 ευρώ τέλη κυκλοφορίας).
Με τον νέο τρόπο θα επιβαρυνθεί με 2.320 ευρώ (με 5 λεπτά ανά λίτρο, βάσει κυβερνητικών ισχυρισμών) ή με 2.480 ευρώ που θεωρείται ότι θα είναι η τελική επιβάρυνση (η βενζίνη θα? πετάξει από το 1,4 στο 1,55 ευρώ/λίτρο) συν 120 ευρώ τέλη. Συνολικά 2.600 ευρώ ή 120 ευρώ επιπλέον σε σχέση με σήμερα.

• Αυτοκίνητο με πετρελαιοκινητήρα 1.600 κ.εκ. που καταναλώνει κατά μέσο όσο 6 λίτρα καυσίμου απαιτεί (20.000 χλμ.) ετησίως 1.200 λίτρα.
Σήμερα ο ιδιοκτήτης του επιβαρύνεται με 1.320 ευρώ κόστος καυσίμου και 265 ευρώ τέλη κυκλοφορίας (μ.ο.), συνολικά 1.585 ευρώ.
Με την αύξηση στον ειδικό φόρο που σχεδιάζεται η τιμή του καυσίμου θα ανέβει στο 1,25 ευρώ, συμπαρασύροντας το ετήσιο κόστος καυσίμων στα 1.500 ευρώ. Οπότε η συνολική ετήσια επιβάρυνσης (μείον τα μειωμένα τέλη κατά 50%) θα είναι 1.632,5 ευρώ. Επιβάρυνση 47,5 ευρώ.

• Αυτοκίνητο με βενζινοκινητήρα 2 λίτρων που καταναλώνει κατά μέσο όρο 12 λίτρα απαιτεί (20.000 χλμ.) ετησίως 2.400 λίτρα καυσίμου. Συνολικό ετήσιο κόστος 3.990 ευρώ (3.360 ευρώ καύσιμο και 630 τέλη).

Με τις αλλαγές το κόστος καυσίμου θα ανέβει στα 3.720 ευρώ και τα τέλη θα μειωθούν στα 315 ευρώ με την συνολική επιβάρυνση να φθάνει τα 4.035 ευρώ (+45 ευρώ). Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση, μόνο εάν κάποιος διανύσει κάτω από 10.000 χλμ. ετησίως, θα έχει κάποιο όφελος...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου