Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Βρε βρε... κάνουνε οι πτωχοί καθηγητές Μ.Ε. τέτοια πράματα;



Ο συνήθης Έλληνας καταθέτης των ξένων τραπεζών, δεν επαγγέλλεται, όπως θα αναμενόταν  μόνο επιχειρηματίας, εφοπλιστής, δικηγόρος κλπ., αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό και δημόσιος υπάλληλος. 


Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκαν οι αρμόδιες αρχές, που είδαν πως είχε σχεδόν αδρανοποιηθεί η περίφημη "λίστα Μητσοτάκη" με τα εμβάσματα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έστειλαν περί τους 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι στο εξωτερικό από το 2010 και αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες. 

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρέδωσε ο τότε υπουργός Δυνητικής Μεταρρύθμισης  (σε μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα οργανωμένη προσπάθεια) τόσο στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης όσο και την τότε Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου και από τα οποία προκύπτει ένα οξύμωρο σχήμα:


- Οι  κακοπληρωμένοι και με χαμηλές απολαβές εκπαιδευτικοί, πρωτοβάθμιας αλλά κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ίσως η μεγαλύτεροι καταθέτες τραπεζών του εξωτερικού .Το ποσοστό αυτών μάλιστα, μεταξύ των 5.260 δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό από το 2010, αγγίζει το 50% με μέσο όρο καταθέσεων (γενικά και με συζύγους) σχεδόν 300.000 ευρώ! Το γεγονός των καταθέσεων στο εξωτερικό , από μόνο του , δεν συνιστά ποινικό αδίκημα φοροδιαφυγής κλπ, αλλά ο αριθμός των προσώπων σε σχέση με τις γνωστές - μικρές - αποδοχές τους, γεννά ερωτήματα για την παραοικονομία της εκπαίδευσης (π.χ ιδιαίτερα με μαύρα χρήματα).  

 
33% των συνολικών εμβασμάτων οι Δημόσιοι Υπάλληλοι
Οι επίσημοι αριθμοί είναι ενδεικτικοί γενικότερα όμως:

-Μετά το 2010 εστάλησαν στο εξωτερικό περίπου 54.000 εμβάσματα εκ των οποίων τα 24.000 είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Από αυτά τα  5.260 είναι δημοσίων υπαλλήλων. Αν στο αριθμό αυτών των προσώπων προστεθούν και οι σύζυγοί τους, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στις 8.000 περίπου. Δηλαδή επι του συνόλου των εμβασμάτων το 33% αφορά ευρύτερες οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων.  Όπως επισήμως είχε ανακοινώσει τότε το υπουργείο σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.


Υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ και δικαστές
Βασική παρατήρηση επίσης είναι πως υπάρχουν, ασύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας υπάλληλοι του ΥΠ.ΟΙΚ που έστειλαν μετά το 2010 εμβάσματα στο εξωτερικό.  Η έρευνα έγινε στο σύνολο των  υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του υπουργείου , όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, κ.λπ. Δηλαδή το υπουργείο επισήμανε τότε ότι δεν μπορούσε λόγω έλλειψης αρμοδιότητας να ελέγξει δικαστές(!), αιρετούς, συμβούλους υπουργών και φυσικά αστυνομικούς.  

Βασικές διαπιστώσεις:

-Οι 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν το 2014 από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

-241 από τους 415 αποχωρήσαντες, είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με την μεγάλη πλειοψηφία να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ

-101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων.


Απέστειλαν 27.300.000 ευρώ
-Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ. Από αυτούς 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

Σημαντική παρατήρηση βέβαια είναι πως η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο  της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.

Του Παναγιώτη Στάθη



Όργιο φοροδιαφυγής στις περιφέρειες Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, από γιατρούς, ιερόδουλες, εργολάβους, επιχειρήσεις και διάφορους επαγγελματίες, εντόπισε και αποκάλυψε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού.
Το ΣΔΟΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις τεράστιας φοροδιαφυγής, ο έλεγχος των οποίων ολοκληρώθηκε τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο 2015 και υποθέσεις των οποίων τα στοιχεία είχαν περιέλθει στο Σώμα παλαιότερα και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο 2015.

Μία από αυτές, που αποκάλυψε η περιφερειακή διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, είναι η περίπτωση ιερόδουλης που αύξησε κατά περίπου 184.000 ευρώ την περιουσία της, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

Άλλη μία υπόθεση, είναι αυτή μίας επιχείρησης παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, η οποία εξέδωσε και έλαβε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, έλαβε εικονικά και εξέδωσε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2,440 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επιχείρηση λιανικού εμπορίου ενδυμάτων εξέδωσε και έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ, ενώ γιατρός απέκρυψε εισοδήματα ύψους 415.735 ευρώ, απο μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Αναλυτικά τα ευρήματα της περιφερειακής διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης:

1.    Ιδιωτικός υπάλληλος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 677.334,12 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
2.    Ιατρός από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 415.735,32 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
3.    Ιερόδουλος προσαύξησε την περιουσία της κατά 183.923,88 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
4.    Ιατρός προσαύξησε την περιουσία της κατά 165.904,55 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
5.    Ηλεκτρολόγος – Εργολάβος οικοδομών υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 503.801,27 €, που διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών.
6.    Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης εξέδωσε και έλαβε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, έλαβε εικονικά και εξέδωσε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.440.000,71 €.
7.    Επιχείρηση λιανικού εμπορίου ενδυμάτων εξέδωσε και έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 987.717,77 €.
8.    Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών εξέδωσε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 477.709,00 €.
9.    Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και εμπορίου Η/Υ έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 707.620,54 €.
10.    Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου οικοδομικών υλικών έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 587.000,00 €.
11.    Επιχείρηση γενικών κατασκευαστικών εργασιών έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 150.000,00 €.
12.    Επιχείρηση παραγωγής μεταξοτυπιών, έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 110.000,00 €.
13.    Επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων, έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 100.000,00 €.
14.    Επιχείρηση διεθνών οδικών μεταφορών δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 697.791,00 €.
15.    Αυτοκινητιστής δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 602.000.98 €.


Οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην υπόλοιπη χώρα:

Ι. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ
1.    Ιδιωτικός υπάλληλος – μέλος Ν.Π. προσαύξησε την περιουσία του κατά 18.426.220,84 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
2.    Μέλος Ν.Π. προσαύξησε την περιουσία του κατά 12.847.184,89 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
3.    Επιχειρηματίας με εκμετάλλευση παραδοσιακού καφενείου  υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 3.645.906,03 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
4.    Δικηγόρος από μη έκδοση και από ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.596.889,00 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
5.    Συνταξιούχος υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 2.762.495,40 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
6.    Ξενοδοχειακή επιχείρηση από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.656.337,72 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
7.     Μέλος Ν.Π. υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 1.278.913,47 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
8.    Επιχειρηματίας στο χώρο της αλιείας υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 1.165.835,25 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
9.    Μέλος Ν.Π. υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 1.116.608,57 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Επίσης δεν υπέβαλε δήλωση Φόρου Χαρτοσήμου ύψους 166.089,76 €.
10.    Αλλοδαπή εταιρία ιδιοκτησίας ακινήτου υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (από πώληση ακινήτου) με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 820.564,00 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
11.    Ιατρός από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 755.509,83 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
12.    Μη επιτηδευματίας, μέλος Ν.Π. προσαύξησε την περιουσία του κατά 674.880,63 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Επίσης υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (ενοίκια) με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 216.511,34 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Επίσης δεν υπέβαλε δήλωση Φόρου Χαρτοσήμου για ποσό ύψους 17.169,69 €.
13.    Ιατρός προσαύξησε την περιουσία του κατά 751.532,93 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
14.    Μέλος Ν.Π. υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ( από αμοιβές μερισμάτων) με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 692.759,07 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Επίσης δεν υπέβαλε δήλωση Φόρου Δωρεάς για ποσό ύψους 214.308,29 €.
15.     Δικηγόρος από μη έκδοση και από ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 633.398,36 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
16.     Επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 538.219,88 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
17.    Συνταξιούχος υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 506.853,19 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
18.    Αστρολόγος από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 295.948,39 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
19.    Ανεπάγγελτη, σύζυγος του ανωτέρω (με α/α 5) συνταξιούχου, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 392.059,88 € , ενώ προσαύξησε την περιουσία της κατά 13.603,57 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
20.    Οδοντίατρος από μη έκδοση και ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 192.117,88 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
21.    Δικηγόρος από μη έκδοση και από ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 156.600,21 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
22.    Ιδιώτης υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 155.000,00 €. Επίσης υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με ποσό ανακρίβειας ύψους 160.000,00  €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
23.    Ιδιωτικός υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία του κατά 141.713,48 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
24.    Ιατρός προσαύξησε την περιουσία του κατά 122.216,64 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
25.    Ανεπάγγελτη, σύζυγος του ανωτέρω (με α/α 13) ιατρού, προσαύξησε την περιουσία της κατά 109.622,25 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
26.    Επιτηδευματίας με δραστηριότητα στο παρελθόν με λογιστικές υπηρεσίες και κατασκευαστικές εργασίες από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 105.895,40 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
27.    Κατασκευαστική επιχείρηση υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (από πώληση ακινήτου) με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 100.000,00 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
28.    Διαφημιστική εταιρεία έλαβε (1.665) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 67.113.460,00 €.
29.    Επιχείρηση συστημάτων Η/Υ κα προγραμμάτων πληροφορικής έλαβε (1.665) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.696.027,00 €.
30.    Εργολάβος ελαιοχρωματισμών έλαβε (24) πλαστά - εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.630.876,96 € και εξέδωσε ένα  (1) εικονικό φορολογικό στοιχείο συνολικής αξίας 500.500,00 €.
31.    Έμπορος ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων έλαβε (46) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 499.873,50 €.
32.     Κατασκευαστής τεχνικών έργων έλαβε (32) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 339.465,00 €.
33.    Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών εξέδωσε (765) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.979.043,91 €.
34.    Επιχείρηση κατασκευής τεχνικών έργων εξέδωσε (745) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.007.611,98 €.
35.    Επιχείρηση κατασκευής ρούχων εξέδωσε τριάντα τρία (33) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.539.197,25 €.
36.    Επιχείρηση εμπορίας πολυτίμων μετάλλων εξέδωσε διακόσια ενενήντα τρία (293) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.782.270,30 €.
37.    Επιχείρηση διακοσμήσεων εξέδωσε πενήντα τρία (53) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 771.918,57 €.
38.    Επιχείρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων εξέδωσε πενήντα τρία (53) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 550.908,71 €.
39.    Επιχείρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων εξέδωσε πενήντα (50) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 534.177,79 €.
40.    Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου λευκών ειδών εξέδωσε σαράντα επτά (47) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 319.205,00 €.
41.    Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών εξέδωσε οκτώ (8) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 202.255,00 €.
42.    Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου λευκών ειδών εξέδωσε σαράντα επτά (47) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 319.205,00 €.
43.    Επιτηδευματίας παροχής υπηρεσιών γραμματειακής υποστήριξης και μεταφράσεων εξέδωσε (111) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 225.439,82 €.
44.    Επιχείρηση τοποθέτησης χωρισμάτων, ψευδοροφών κλπ. εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 195.753,27 € και δεν καταχώρησε στο βιβλίο εσόδων-εξόδων εκατόν εξήντα (160) φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 84.484, 97 €.
45.    Επιχείρηση εμπορίου πυροσβεστικών ειδών εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 126.981,60 € και δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία σε απροσδιόριστο πλήθος συναλλαγών αξίας 623.573,49 €.
46.    Εστιατόριο – αναψυκτήριο δεν δήλωσε δύο (2) φορολογικές ταμειακές μηχανές (Φ.Τ.Μ.) και δεν εξέδωσε (1674) φορολογικά στοιχεία αξίας 1.842.034,48 €.
47.    Ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.656.337,72 €.
48.    Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών δεν ζήτησε και δεν έλαβε φορολογικά στοιχεία σε απροσδιόριστο πλήθος συναλλαγών αξίας 890.625,00 €.
49.    Υπαίθρια καντίνα δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 123.617,50 €.

II. ΕΙΔΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ     ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
1.    Ιατρός, προσαύξησε την περιουσία του κατά 751.532,93 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
2.    Ιδιώτης υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 368.192,90 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
3.    Ιατρός προσαύξησε την περιουσία του κατά 200.031,66 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Επίσης υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (καταβολής ποσών δανείων) με συνολικό ύψος απόκρυψης 232.059,34 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
4.    Αθλητικό Σωματείο δεν απέδωσε τέλη χαρτοσήμου δανείου ύψους 657.214,06 €. Το σωματείο προσκόμισε αποδεικτικά καταβολής των αναλογούντων τελών κατόπιν εκούσιας συμμόρφωσης.
5.    Τεχνική Εμπορική εταιρεία εξέδωσε (89) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.607.355,78 €.
6.    Επιχείρηση ξυλουργικών εργασιών εξέδωσε δέκα (10) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 135.165,00 €.
7.    Εταιρεία εκμετάλλευσης τουριστικών σκαφών εξέδωσε δεκατρία (13) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 104.000,00 €.


ΙΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ  & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
1.    Ιδιωτικός υπάλληλος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 677.334,12 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
2.    Ιατρός από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 415.735,32 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
3.    Ιερόδουλος προσαύξησε την περιουσία της κατά 183.923,88 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
4.    Ιατρός προσαύξησε την περιουσία της κατά 165.904,55 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
5.    Ηλεκτρολόγος – Εργολάβος οικοδομών υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 503.801,27 €, που διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών.
6.    Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης εξέδωσε και έλαβε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, έλαβε εικονικά και εξέδωσε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.440.000,71 €.
7.    Επιχείρηση λιανικού εμπορίου ενδυμάτων εξέδωσε και έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 987.717,77 €.
8.    Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών εξέδωσε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 477.709,00 €.
9.    Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και εμπορίου Η/Υ έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 707.620,54 €.
10.    Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου οικοδομικών υλικών έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 587.000,00 €.
11.    Επιχείρηση γενικών κατασκευαστικών εργασιών έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 150.000,00 €.
12.    Επιχείρηση παραγωγής μεταξοτυπιών, έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 110.000,00 €.
13.    Επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων, έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 100.000,00 €.
14.    Επιχείρηση διεθνών οδικών μεταφορών δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 697.791,00 €.
15.    Αυτοκινητιστής δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 602.000.98 €.

ΙV. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1.    Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο γεωργικών προϊόντων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 1.363.994,41 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
2.    Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών υγιεινής, προσαύξησε την περιουσία του κατά 250.096,96 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
3.    Ιατρός, προσαύξησε την περιουσία του κατά 107.680,68 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
4.    Οδοντίατρος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 56.808,68 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
5.    Επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων έλαβε δέκα (10) πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 103.919,00 €.

V. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
1.    Επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 9.642.561,00 €, που διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών.
2.    Δικηγόρος προσαύξησε την περιουσία της κατά 5.840.120,85 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
3.    Επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 4.452.159,75 €, που διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών.
4.    Αγρότης προσαύξησε την περιουσία της κατά 4.257.663,00 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
5.    Από έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται μόνο εκτός Ελλάδας, διαπιστώθηκε η μη υποβολή δήλωσης Φόρου Δωρεάς και η ανακριβής δήλωση Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 1.967.479,96 €.
6.    Ανεπάγγελτος υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 900.000,00 €, που διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών.
7.    Έμπορος πτηνών προσαύξησε την περιουσία του κατά 604.504,00 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
8.    Από έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται μόνο εκτός Ελλάδας, διαπιστώθηκε, η μη υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών, η μη τήρηση λογιστικών βιβλίων, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 2.789.180,40 €.
9.    Οικοδομική επιχείρηση εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 645.680,77 €.
10.    Επιχείρηση οδικών μεταφορών εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 169.200,00 €.
11.    Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης εξέδωσε και έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 130.332,00 €.
12.    Έμπορος παλαιών σιδήρων, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 114.087,15 €.
13.    Επιχείρηση παραγωγής ειδών αρτοποιϊας δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 127.514,00 €.

VI. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
1.    Επιχείρηματίας στο τομέα των χωματουργικών εργασιών, προσαύξησε την περιουσία του κατά 227.331,66 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
2.    Έμπορος παλαιών σιδήρων και μετάλλων, προσαύξησε την περιουσία του κατά 119.266,68 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
3.    Ανεπάγγελτος προσαύξησε την περιουσία του κατά 86.795,04 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
4.    Ανεπάγγελτος προσαύξησε την περιουσία του κατά 59.448,00 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
Οι ανωτέρω (1), (2), (3) και (4) αποτελούν μέλη της ίδιας οικογένειας.
5.    Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου παλαιών σιδήρων και μετάλλων, εξέδωσε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 108.549,41 €.

VΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
1.    Μεταφορική επιχείρηση έλαβε ογδόντα (80)  εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 422.268,00 €. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από όπου προέκυψε φόρος 84.453,00 €. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προέκυψε ποσό φόρου 301.456,00 €.
2.    Μεταφορική επιχείρηση έλαβε είκοσι δύο (22)  εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 68.790,00 €. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από όπου προέκυψε φόρος 13.758,00 €. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προέκυψε ποσό φόρου 46.664,00 €.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου