Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Κατεβαίνει Αθήνα ο Μασούτης


Κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζεται να κάνει η μεγάλη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και αναζητά να εξαγοράσει μικρομεσαίο όμιλο με τζίρο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. 

Την αναγγελία αυτή έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Μασούτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Η αλυσίδα που ιδρύθηκε το 1976 από τον...
Διαμαντή Μασούτη, πατέρα του Ιωάννη, φέτος εκτιμάται να έχει τζίρο κοντά στα 750 εκατ. ευρώ καταλαμβάνοντας μερίδιο 10,7% στην πανελλαδική αγορά των σούπερ μάρκετ και 33,5% στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι και leader.

Ο διευθύνων σύμβουλος απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν η «Μασούτης» σκοπεύει να επεκταθεί στην Αττική, είπε ότι «θέλουμε να κατέβουμε στην Αθήνα, μας ενδιαφέρει. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να υπάρξει μεσαία αλυσίδα με κύκλο εργασιών της τάξης του 50%, προκειμένου να προχωρήσουμε σε εξαγορά». Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί το 2016, καθώς ο όμιλος αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία.

Ο κ. Μασούτης διέψευσε και τις φήμες που θέλουν την εταιρεία του να εξαγοράζεται από την «ΑΒ Βασιλόπουλος», τονίζοντας: «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το διαψεύδω κατηγορηματικά». Σημείωσε δε, πως «αυτήν την περίοδο στην αγορά όλοι συζητούν με όλους και πρόκειται για διερευνητικές συζητήσεις». Αναφερόμενος και στις πρόσφατες συγκεντρώσεις εταιρειών του κλάδου, εκτίμησε ότι «αυτές έχουν φτάσει στο όριό τους και οι αλλαγές οι συγκεκριμένες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον κλάδο».


Ανάπτυξη πωλήσεων 

Στη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας στους δημοσιογράφους, τα στελέχη της διοίκησης έκαναν επίσης γνωστό ότι η αλυσίδα των 260 καταστημάτων (241 λιανική και 19 cash n carry από τον Έβρο μέχρι τη Χαλκίδα) με τους 6.300 εργαζόμενους φέτος θα παρουσιάσει μικρή άνοδο των κερδών EBIT στα 25 εκατ. ευρώ από 23,4 εκατ. ευρώ το 2014. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε φέτος άνοδο 1%, ενώ για το 2016 έχει μπει ο στόχος της ανάπτυξης κατά 5%. Οι επενδύσεις θα κινηθούν και το 2016 στα 20 εκατ. ευρώ, όπως και το 2015, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η «Μασούτης» την τελευταία πενταετία έτρεξε με άνοδο 22%, όταν η αγορά υποχώρησε για το ίδιο διάστημα κατά 22%.

Ο όμιλος προχωρεί μέσα στο 2016 σε άνοιγμα οκτώ καταστημάτων, δύο στη Θάσο, δύο στο Αγρίνιο και από ένα στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Άμεσα εγκαινιάζονται τρία καταστήματα ένα στη Λάρισα (11/12), ένα στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης (14/12) και ένα στη Λαμία (18/12). Ένας από τους τομείς που η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα θα δώσει έμφαση είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Logistic Center που διαθέτει από το 2011 έχοντας κάνει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ.


Του Χρήστου Κολώνα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου