Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Όλη η πρόταση των τραπεζών για τα capital controls

Οι τράπεζες έχουν προτείνει πλήρη άρση, πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στην ανάληψη των μετρητών από τον Ιούνιο του 2016. 
Ολοκληρωμένη και επαρκώς τεκμηριωμένη πρόταση έχουν υποβάλλει οι ελληνικές τράπεζες στα αρμόδια υπουργεία, οικονομικών και Ανάπτυξης καθώς και στην Τράπεζα της Ελλάδος για την άρση των capital controls.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες σήμερα 29 Δεκεμβρίου του 2015 κατατέθηκε η πρόταση των τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που αφορά τα capital controls.
Η πρόταση υποβλήθηκε τόσο στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο όσο και στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον Στουρνάρα.
Η πρόταση των τραπεζών εφόσον εγκριθεί μερικώς ή ολικώς θα υποβληθεί και στην ΕΚΤ για τελική έγκριση.
Η πρόταση έχει τρεις άξονες.
1)Τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2016.
2)Τα μέτρα για την άρση των capital controls που θα εφαρμοστούν από τον Μάρτιο του 2016
3)Τα μέτρα για την άρση των capital controls που θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2016.

Με βάση την πρόταση των ελληνικών τραπεζών

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2016

Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής όσον αφορά το πλέγμα των παραμέτρων που θα οδηγήσουν στην άρση των capital controls. 
 
-Να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς της θεματοφυλακής στο εξωτερικό
-Να δοθεί η δυνατότητα να ανοίγουν οι πολίτες τραπεζικούς λογαριασμούς και με συνδικαιούχους.
-Να δοθεί η δυνατότητα πρόωρου ανοίγματος προθεσμιακής κατάθεσης.
-Να δοθεί η δυνατότητα ολικής αποπληρωμής των δανείων.

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον Μάρτιο του 2016

 Η βασική πρόταση των τραπεζών είναι από τον Μάρτιο του 2016 να θεωρούνται οι νέες καταθέσεις ως νέο χρήμα και να αντιμετωπίζονται με όρους απελευθερωμένου κεφαλαίου.
Μάλιστα έχει προταθεί να υπάρξει όριο ανάληψης μετρητών 3000 ευρώ μηνιαίως.
Δηλαδή αν ένας νέος καταθέτης καταθέσει σε μια τράπεζα 10.000 ευρώ μετά τον Μάρτιο του 2016 να έχει την δυνατότητα να μπορεί να σηκώσει τα 3.000 ευρώ.
Τα 3.000 ευρώ θα λειτουργούν είτε τμηματικά είτε εφάπαξ μια φορά τον μήνα.
Για τις επιχειρήσεις να υπάρξει όριο 30.000 ευρώ.
Για τους παλαιούς καταθέτες να υπάρχει η δυνατότητα τα 420 ευρώ την εβδομάδα να μπορούν σε διάστημα μήνα να σηκώνουν 1680 ευρώ.
Π.χ. με βάση το τωρινό καθεστώς αν ένας καταθέτης δεν σηκώσει τα 420 ευρώ την εβδομάδα και περάσουμε στην δεύτερη εβδομάδα χάνει την δυνατότητα ανάληψης των 420 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας αλλά μπορεί να σηκώσει τα 420 ευρώ της νέας εβδομάδας.
Η νέα πρόταση επιτρέπει την σωρευτική εκταμίευση δηλαδή αν ένας καταθέτης για 2 εβδομάδες δεν σηκώσει χρήματα και πάει την Τρίτη εβδομάδα να κάνει ανάληψη να έχει την δυνατότητα να σηκώσει τα 840 ευρώ των 2 προηγούμενων εβδομάδων συν τα 420 ευρώ της νέας εβδομάδας.

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2016

Οι τράπεζες έχουν προτείνει πλήρη άρση, πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στην ανάληψη των μετρητών από τον Ιούνιο του 2016.
Άλλοι περιορισμοί των capital controls θα παραμείνουν με στόχο να έχουν αρθεί έως τα τέλη του 2016.
Με βάση την πρόταση αυτή οι τράπεζες θεωρούν ότι τμηματοποιούν την διαδικασία άρσης των capital controls, δεν προκαλούν ανησυχία στο σύστημα και ταυτόχρονα επιτρέπουν σε όλους τους συναρμοδίους να δουν την πρόταση των τραπεζών με θετικό τρόπο.
ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr 
Λ. Κατσέλη: Μέσα στο α' εξάμηνο του 2016 η άρση των capital controls
 Την ελπίδα ότι τα capital controls θα αρθούν ολοκληρωτικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ πρόσθεσε πως σταδιακά αρχίζουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία», σημειώνοντας ότι «το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο».

Υπογράμμισε πως καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds, διευκρινίζοντας πως αυτό που έχουν συζητήσει ορισμένες τράπεζες είναι η διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες. Επισήμανε ακόμη πως οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 και πως όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για δάνειά τους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα. Σημείωσε επίσης πως οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της ΕΕΤ αναγνώρισε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και «κατά τη γνώμη της δεν ήταν αναγκαία». Αποσαφήνισε δε για μια ακόμη φορά ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

Όσοι έχουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κάνουν ρυθμίσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα εργαλεία που υπάρχουν είναι το κούρεμα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η αλλαγή επιτοκίου, κλπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου