Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

Οικονομική Χούντα: Αφορολόγητο μόνο με αγορές μέσω κάρτας ή τράπεζας


ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ, ενώ καταργείται κάθε έννοια Προσωπικής Ελευθερίας του ατόμου και κάθεστε και τους ακούτε.

Στην ανάγκη να αρπάξουνε ότι μπορούνε περισσότερο από τον κοσμάκη και για να συντηρούνε τα πελατάκια τους, οι ΑΧΡΗΣΤΟΙ της ΑΧΡΗΣΤΟΤΕΡΗΣ κυβέρνησης που υπήρξε ποτέ, ανακοινώνουν ότι το αφορολόγητο θα "χτίζεται" με την αγορά μέσω κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού.
Ορισμένες παρατηρήσεις:- Θα έπρεπε αρχής εξαρχής ΟΛΟΙ να έχουνε αυτήν την κάρτα πριν εφαρμοσθεί το μέτρο και να υπάρχουνε ΠΑΝΤΟΥ τα μηχανάκια για τη χρήση τους. Είδατε αυτό να ισχύει στο 100%;

- Ανακοινώθηκε πουθενά ότι θα υπάρχει εφαρμογή ώστε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή τα ποσά που έχουμε δαπανήσει;

- Έχουμε μπει ήδη στο νέο φορολογικό έτος, οι δαπάνες τρέχουν και οι "υπεύθυνοι" της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνησης, ακόμα ανακοινώνουνε μέσω των ΜΜΕ ότι θα πρέπει να μην χρησιμοποιούμε μετρητά, αλλά "πλαστικό και ηλεκτρονικό" χρήμα.
- Βέβαια οι βλακείες των Τσίπρα - Βαρουφάκη και λοιπών κλόουν έφεραν την κατάσταση εδώ, ώστε να μπουν τα capital controls στην τράπεζες και να εξαφανίζονται τα τραπεζογραμμάτια από την αγορά...

- Τί συμβαίνει με την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα του καθενός; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζει τις συνήθειές μου το κράτος ή οι υπάλληλοι του κράτους και ποιός με εγγυάται ότι δεν θα γίνει κατάχρηση των δεδομένων αυτών; Είναι δυνατόν, μία ακροαριστερή κυβέρνηση να επιβάλλει νόμους που καταπατούνε την ιδιωτικότητα του ατόμου; -Εδώ υπάρχει η απάντηση: Η ταινία "Οι ζωές των άλλων".
- Φυσικά όλα γίνονται για να ελεγχθεί το κυκλοφούν χρήμα που μειώνεται και να φορολογηθεί όποιος δεν τα πάει καλά με τις νέες τεχνολογίες ή δεν γουστάρει να καταγράφονται οι προσωπικές του συνήθειες.

- Υπάρχει και το οξύμωρο, από τη μία να σου λένε θα έχεις αφορολόγητο με τις πληρωμές μέσω τράπεζας και από την άλλη θέλουνε να βάλουνε φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές!

- Δεν έχει υπάρξει καμιά νομοθετική ρύθμιση για το θέμα ενώ κανείς δεν έχει πει στους φορολογούμενους να πρέπει να δηλώσουν έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό ή έναν αριθμό κάρτας με τα οποία θα κάνουν τις αγορές τους ώστε να «χτίζουν» το αφορολόγητο.

- Το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων ενός νοικοκυριού αφορά σε δαπάνες που γίνονται σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα μετρούν οι αποδείξεις των δύο στο αφορολόγητο. Την ίδια στιγμή περίπτερα και παντοπωλεία δεν έχουν το ειδικό μηχάνημα για κάρτες, άρα θα πρέπει να υποχρεωθούν άμεσα να αποκτήσουν μηχανήματα.
Καμία διευκρίνιση δεν υπάρχει ακόμα και για το τι θα ισχύει με τα delivery και αν οι διανομείς κατ’ οίκον θα έχουν το ειδικό μηχάνημα.

- Επίσης, ποιοι θα εξαιρούνται από τη διαδικασία των ηλεκτρονικών αγορών, διότι παλαιότερα ακούστηκε ότι ηλικιωμένοι από κάποια ηλικία μετά δεν θα «χτίζουν» αφορολόγητο με ηλεκτρονικές πληρωμές καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε κάρτες, ούτε e-banking. Όμως αυτοί τι πρέπει να κάνουν; Να κρατάνε αποδείξεις;

- Πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που θα κληθούν να υποστηρίζουν το μέτρο βρίσκονται στον Τειρεσία λόγω ληξιπρόθεσμών οφειλών. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι οι επαγγελματίες θα ανοίξουν ένα ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό μέσω του οποίου θα περνούν οι συναλλαγές με τους πελάτες τους. Το ερώτημα είναι αν ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος και από το δημόσιο, αλλά και από τις τράπεζες ή το «ακατάσχετο» θα ισχύει μόνο για τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Υπήρξε έστω κάποια δοκιμαστική περίοδος, πριν την έναρξη του μέτρου; Υπήρξανε επίσημες ανακοινώσεις για το αφορολόγητο, τις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται,
 
- Κάτι μου λέει ότι θα φάει άκυρο το Υπουργείο Οικονομικών και θα μεταφέρει για το επόμενο (τουλάχιστον) έτος την εφαρμογή της Οικονομικής Χούντας ...


1. Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (ή αλλιώς προσωπικά δεδομένα);

Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε και περιγράφει ένα άτομο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κλπ.), φυσικά χαρακτηριστικά, εκπαίδευση, εργασία (προϋπηρεσία, εργασιακή συμπεριφορά κλπ), οικονομική κατάσταση (έσοδα, περιουσιακά στοιχεία, οικονομική συμπεριφορά), ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, συνήθειες. Το άτομο (φυσικό πρόσωπο) στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα ονομάζεται υποκείμενο των δεδομένων.2. Ποια είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

Ευαίσθητα χαρακτηρίζονται τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου που αναφέρονται στη φυλετική ή εθνική του προέλευση, στα πολιτικά του φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, στη συμμετοχή του σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία του, στην κοινωνική του πρόνοια, στην ερωτική του ζωή, τις ποινικές διώξεις και καταδίκες του, καθώς και στη συμμετοχή του σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων. Τα ευαίσθητα δεδομένα προστατεύονται από τον Νόμο με αυστηρότερες ρυθμίσεις από ότι τα απλά προσωπικά δεδομένα.3. Τι σημαίνει “επεξεργασία προσωπικών δεδομένων”;

Είναι κάθε εργασία που πραγματοποιείται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως: συλλογή, καταχώριση, οργάνωση, διατήρηση ή αποθήκευση, τροποποίηση, εξαγωγή, χρήση, διαβίβαση, διάδοση, συσχέτιση ή συνδυασμός, διασύνδεση, δέσμευση, διαγραφή, καταστροφή.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που τηρεί και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα ονομάζεται υπεύθυνος επεξεργασίας.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που επεξεργάζεται δεδομένα για λογαριασμό κάποιου υπεύθυνου επεξεργασίας ονομάζεται εκτελών την επεξεργασία.4. Ποια είναι η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα ισχύει ο Νόμος 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο οποίος εποπτεύεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης, ισχύει ο Νόμος 3471/2006 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίας.
5. Ποιους αφορά ο Νόμος για τα προσωπικά δεδομένα;
Ο Ν. 2472/1997 αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται εν ζωή. Τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν προσωπικά δεδομένα.6. Πότε επιτρέπεται η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων;
Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνο όταν το άτομο έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.
Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η επεξεργασία και χωρίς συγκατάθεση όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος 2472/1997 στο άρθρο 5.

7. Πότε επιτρέπεται η επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων;
Η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνο εφόσον ισχύει μία τουλάχιστον από τις εξαιρέσεις που ορίζει ο Νόμος 2472/1997 στο άρθρο 7.

8. Τι σημαίνει γνωστοποίηση και άδεια τήρησης αρχείου;
Κάθε υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να γνωστοποιεί στην Αρχή την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που πραγματοποιεί, εκτός αν εμπίπτει σε μία από τις περιπτώσεις του αρ. 7Α του Ν. 2472/1997. Η Αρχή καταχωρεί τη γνωστοποίηση σε ειδικό μητρώο.
Όταν η επεξεργασία αφορά ευαίσθητα δεδομένα, ο υπεύθυνος επεξεργασίας μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνο μετά από άδεια της Αρχής, η οποία χορηγείται με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις. Άδεια επίσης μπορεί να απαιτείται για τη διαβίβαση δεδομένων σε χώρα εκτός Ε.Ε., καθώς και για τη διασύνδεση αρχείων.

9. Πώς μπορώ να γνωρίζω αν κάποιοι έχουν τα προσωπικά μου δεδομένα και τα χρησιμοποιούν παράνομα;
Η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη. Ο καθένας μας πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος, να μη δίνει τα στοιχεία του ανεξέλεγκτα, να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και, αν αντιμετωπίσει πρόβλημα, να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 2472/97.

10. Έχει η Αρχή στην κατοχή της αρχεία με προσωπικά μου δεδομένα;
ΟΧΙ. Στην Αρχή γνωστοποιείται μόνο η επεξεργασία αρχείων με προσωπικά δεδομένα. Η Αρχή δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των αρχείων αλλά μόνο τα κύρια χαρακτηριστικά τους καθώς και τον υπεύθυνο επεξεργασίας των αρχείων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου