Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Καθόλου έκπληξη: Financial Times ~ «Αποθήκη λαθρομεταναστών» ετοιμάζεται να κάνει η ΕΕ την Ελλάδα


*Στο άρθρο προπαγανδιστικά αναφέρονται όλοι οι ξένοι που μπουκάρουνε λάθρα στην Ελλάδα ως «πρόσφυγες».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ένα δραστικό σχέδιο για να σταματήσουν τη ροή προσφύγων μπλοκάροντας το πέρασμα στα Σκόπια, αυξάνοντας τις ανησυχίες στην Αθήνα ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.


Η Κομισιόν και το Βερολίνο είναι έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση να βοηθηθούν τα Σκόπια, μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ, η οποία στην πράξη απομονώνει την Ελλάδα, χώρα μέλος της ΕΕ, που είναι οικονομικά αδύναμη και ήδη κατακλυσμένη από μετανάστες.

Η κίνηση να «φραχτεί» (ringfence) η Ελλάδα έρχεται, καθώς οι φόβοι πληθαίνουν στην ΕΕ ότι η συμφωνία για να πείσουν την Τουρκία να μπλοκάρει τη ροή μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ βοήθειας απέτυχε να περιορίσει τη ροή μεταναστών.

Την Παρασκευή τουλάχιστον 43 πρόσφυγες, περιλαμβανομένων 17 παιδιών, πνίγηκαν όταν η ξύλινη βάρκα τους βυθίστηκε ανοικτά δυο ελληνικών νησιών κοντά στην Τουρκία.

Η νέα πολιτική θα μεταφέρει την πρώτη γραμμή της ΕΕ από τις τουρκικές ακτές και το Αιγαίο στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας, που φοβόταν μια τέτοια κίνηση έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να γίνει «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες.

Το πλάνο συζητήθηκε την Τετάρτη από πρέσβεις στην ΕΕ μετά την αποστολή επιστολής από τον Σλοβένο πρωθυπουργό Miroslav Cerar προς τους εταίρους, όπου γίνεται έκκληση για «άμεση βοήθεια» στα Σκόπια «ώστε να αποφευχθεί συγκεκριμένοι παράνομοι μετανάστες να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα».

«Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προσφέρουν τη μέγιστη βοήθεια στις αρχές των Σκοπίων για να ελέγξουν τα συγκεκριμένα σύνορα με απόσπαση αστυνομικών, παροχή εξοπλισμού και άλλα κατάλληλα μέτρα», έγραψε.

Η Κομισιόν έστειλε ομάδα αξιωματικών στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσει τι προσωπικό και εξοπλισμό θα χρειάζονταν τα Σκόπια για να ενισχύσουν τον έλεγχο στα σύνορα με την Ελλάδα.

Αν και η ΕΕ έχει προσφέρει στα Σκόπια οικονομική βοήθεια στο παρελθόν, αξιωματούχοι λένε ότι αυτό θα πάει πολύ ποιο πέρα από προηγούμενο σχέδιο να βοηθηθεί η χώρα να επεξεργαστεί τις αφίξεις και να σταματήσει «παράτυπους μετανάστες» στα σύνορά της.

Ο Mujtaba Rahman, αναλυτής στο Eurasia Group δήλωσε: «Η πίεση είναι να χτιστεί τοίχος, ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς οι άλλες πολιτικές της ΕΕ αποτυγχάνουν. Με αυτή την κίνηση οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά οδηγούν την Ελλάδα εκτός της Σένγκεν».

Το σχέδιο της Σλοβενίας πιστεύεται ότι έχει στη στήριξη του Βερολίνου, ενώ άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις λένε ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επίσης εξετάζει την ιδέα.

Η προσφυγική κρίση έχει αποκτήσει χαρακτήρα επείγοντος μετά την αποτυχία των περισσότερων μέτρων που ελήφθησαν προηγουμένως από την ΕΕ, περιλαμβανομένης της συμφωνίας με την Τουρκία και του σχεδίου να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής σε Ελλάδα και Ιταλία που εν συνεχεία θα οδηγούσαν σε μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως τώρα μόλις 331 μετεγκαταστάθηκαν.

Ο κος Τουσκ και άλλοι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν στους εαυτούς τους προθεσμία έως το Μάρτιο να οργανώσουν ένα νέο σχέδιο. Ο Μαρκ Ρούτε, Ολλανδός πρωθυπουργός, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει λειτουργική λύση εντός έξι-οκτώ εβδομάδων, η Συνθήκη Σένγκεν θα μπορούσε να καταρρεύσει. Προσωρινοί έλεγχοι έχουν ήδη επιβληθεί στα σύνορα Σλοβενίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Δανίας και Σουηδίας.

Η de facto απομάκρυνση της Ελλάδας από την ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ τέθηκε την προηγούμενη χρονιά, αφότου η Αθήνα αποδείχτηκε ανεπαρκής στο να αντιμετωπίσει την άφιξη από θαλάσσης περισσότερων από 850.000 προσφύγων.

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα εκνεύρισε τόσο το Βερολίνο, όσο και τις Βρυξέλλες. Η Αθήνα όμως συνεχώς επαναλάμβανε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ροές μεταναστών που δεν έδειξαν κανένα σημάδι μείωσης. Περισσότεροι από 35.000 έφτασαν μόνο φέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το μπλοκάρισμα των προσφύγων στα βόρεια σύνορα με τα Σκόπια θα είναι το περισσότερο σοβαρό μέτρο που πάρθηκε ως τώρα στην περίοδο της κρίσης. Στη θεωρία θα μπορούσαν οι πρόσφυγες να μπουν στα Σκόπια για να ζητήσουν άσυλο εκεί. Αλλά οι χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να αφήσουν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν, ώστε να ζητήσουν άσυλο αλλού. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που περνούν από την Ελλάδα στα Σκόπια κατευθύνονται αλλού, κυρίως στη Γερμανία.
Η κίνηση θα αυξήσει την πίεση στο ήδη πιεσμένο σύστημα ασύλου της Ελλάδας, ενώ δυνητικά θα δημιουργήσει περισσότερα νομικά προβλήματα.

Το 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι το ελληνικό σύστημα ήταν «υποβιβασμένο». Αυτή η απόφαση ουσιαστικά απαγόρευσε στις χώρες της ΕΕ να μεταφέρουν πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, αν αυτή ήταν η πρώτη χώρα υποδοχής, όπως ορίζονταν στους κανόνες της ΕΕ.


ΠΗΓΗ: euro2day.grΚουρτς: Ναι στον περιορισμό των προσφύγων

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς, προανήγγειλε το κλείσιμο των βορείων συνόρων  της Ελλάδας, το οποίο οργανώνεται και με βοήθεια της χώρας του.


Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς, προανήγγειλε το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας, το οποίο οργανώνεται και με βοήθεια της χώρας του.

«Εγερτήριο» για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς την απόφαση της Βιέννης να περιορίσει κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των αιτουμένων άσυλο που θα υποδεχθεί φέτος. «Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση», είπε ο κ. Κουρτς. «Αλλά ώς τότε πρέπει να προστατευθούμε».

Ο Αυστριακός υπουργός εκτίμησε ότι η απόφαση της χώρας του θα έχει «θετικό αντίκτυπο». «Θα αυξηθεί η πίεση προς την Ευρώπη να βρει μια κοινή λύση», προσέθεσε. «Πολλές χώρες επηρεάζονται μόνο ως χώρες τράνζιτ. Για παράδειγμα για την Ελλάδα, η κατάσταση ήταν άνετη. Γι’ αυτό δεν εκπλήσσομαι που δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση». Ο δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine, της εφημερίδας στην οποία ο Κουρτς έκανε την παραπάνω δήλωση, δεν είχε την περιέργεια να ρωτήσει αν η καθημερινή ανάσυρση νεκρών παιδιών από τα νερά του Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται στον αυστριακό ορισμό της άνεσης. «Μόνο όταν αυτές οι χώρες πληγούν πραγματικά, γιατί θα έχουν γίνει χώρες προορισμού, θα έχουν συμφέρον σε κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία», συμπλήρωσε ο Αυστριακός υπουργός, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, το οποίο οργανώνεται και με αυστριακή βοήθεια. Η ίδια η Αυστρία είναι κατά βάση χώρα τράνζιτ, έχοντας δεχθεί 90.000 αιτούμενους άσυλο πέρυσι, αντί 1,1 εκατομμυρίου που κατευθύνθηκαν στην κατ’ εξοχήν χώρα προορισμού προσφύγων, τη Γερμανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν δήλωσε χθες ότι ο φράκτης στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ χρειάζεται να επεκταθεί και να περιλάβει και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να σταματήσουν οι ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη. «Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να στείλουμε τώρα είναι να πούμε με τη μέγιστη αποφασιστικότητα ότι δεν θα καλωσορίσουμε όλους τους πρόσφυγες στην Ευρώπη», συμπλήρωσε από το Νταβός ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σημειώνοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τη Γερμανία».

Μετά τις επαφές του, χθες, στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι επερχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία αποτελούν κλειδί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Ο Νταβούτογλου προσέθεσε ότι τα 3 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. στην Αγκυρα, προκειμένου να υλοποιήσει έργα για τους πρόσφυγες, «ίσως να μην επαρκέσουν». Σύμφωνος για την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τις χώρες πρώτης υποδοχής των προσφύγων εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel από το Νταβός. «Αν καταστραφεί η Ζώνη Σένγκεν, η Ευρώπη θα διατρέξει μεγάλο κίνδυνο, πολιτικά και οικονομικά», είπε ο Σόιμπλε. «Γι’ αυτό εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην Τουρκία, τη Λιβύη, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής. Ο καθένας όσα μπορεί». Επίσης από το Νταβός, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τον ΟΗΕ να αυξήσει κατά 30% φέτος τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κρίσεων.
 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου