Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

…ψηλά και αγνάντευε! ~ Τα θύματα της νέας φορολογικής κλίμακας


Από τα 100 ευρώ που βγάζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα 26,95 θα πάνε στα ασφαλιστικά του ταμεία, αν και γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές του. Τα 50 θα πάνε στην εφορία και τα 8 στο ταμείο αλληλεγγύης.

Αν συνυπολογίσουμε και την προκαταβολή του επόμενου χρόνου, θα πρέπει να βρει και τράπεζα να δανειστεί! Καταλάβατε τώρα εσείς οι συνδικαλιστές που πήγατε και συμφωνήσατε με τον Αλέξη τι ζημιά προκαλέσατε;


Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δύο επιλογές: Ή θα μάθουν να ζουν δίχως να τρώνε σαν τον γάιδαρο του Χότζα ή θα κρύβουν όλα τους τα εισοδήματα. Η κυβέρνηση τους οδηγεί στην παρανομία ή στο λουκέτο. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένοι οικονομολόγοι που περιμένουν υπό αυτές τις συνθήκες να έρθει η ανάπτυξη, επειδή θα έρθουν τα χελιδόνια την Άνοιξη…
Ούτε για τα χελιδόνια δεν πρέπει να είναι κανείς πλέον σίγουρος σε αυτήν τη χώρα! Ποιος θα θέλει να πατήσει το πόδι του και να ρισκάρει τα χρήματά του σε αυτήν τη βαλκανική εκδοχή της Κούβας; Σε μία χώρα που για να επιβιώσει κανείς θα πρέπει να είναι συνταξιούχος ή τραπεζίτης με αριστερό παρελθόν;

Στην κυβέρνηση βλέπουν παντού συνομωσίες. Πίσω από τα μπλόκα, πίσω από τις συγκεντρώσεις της γραβάτας, πίσω από κάθε «όχι» βλέπουν «ακροδεξιούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους». Η μόνη συνομωσία που υφίσταται είναι εκείνη της δικής τους ανικανότητας.

Ο κόσμος έχει κατέβει στον δρόμο επειδή τον καταδικάζουν σε επαγγελματικό θάνατο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν πολλές επιλογές. Ο μόνος πραγματικός δρόμος που τους απομένει είναι να κλείσουν τα βιβλία τους και να αναζητήσουν μία εταιρεία να της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Υπάρχουν πολλές παροιμίες που θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για την περίσταση με την πιο κοντινή αυτή που λέει «χέσε ψηλά και αγνάντευε».

Τώρα ίσως έχουν αντιληφθεί οι κύριοι συνδικαλιστές ποια ακριβώς ζημιά προκάλεσαν όταν πήγαν και συμφώνησαν με τον κ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό. Όταν έδωσαν την συναίνεσή τους στον Αλέξη, δίχως να ρωτήσουν τους συναδέλφους τους. Και ναι μεν στην περίπτωση του ΣΕΒ δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο (το παρελθόν είναι γνωστό και το μέλλον προδιαγεγραμμένο), αλλά από τους άλλους θα περίμενε κανείς περισσότερα…

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να χωρίσει την Ελλάδα σε δύο στρατόπεδα. Στους φτωχούς και στους νεόπτωχους. Οι φτωχοί ας μην χαίρονται! Μία οικονομία δίχως ιδιωτική πρωτοβουλία και μικρομεσαίους οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο απόλυτο μηδέν. Είναι μία σύγχρονη εκδοχή της Κούβας. Την παλιότερη μπορείτε να την δείτε στην αυθεντική της έκδοση. Όσο είναι ακόμη ανοικτά τα σύνορα της χώρας προλαβαίνετε να κάνετε ένα ταξίδι στο… μέλλον. Απέχει μόλις λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα…


Θανάσης Μαυρίδης / liberal.gr


  
Τα θύματα της νέας φορολογικής κλίμακας

Ολική επαναφορά του προηγούμενου αντιαναπτυξιακού φορολογικού καθεστώτος που ουσιαστικά "ληστεύει" τα εισοδήματα που δηλώνονται και δίνει και το πιο ισχυρό κίνητρο για φοροδιαφυγή αποτελεί η επιστροφή στη φορολόγηση των εισοδημάτων με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ανατρέποντας πλήρως την διαρθρωτική μεταβολή που έγινε το 2013 με την θέσπιση της αυτοτελούς φορολόγησης για κάθε πηγή εισοδήματος η κυβέρνηση προτείνει στην τρόικα μέσω της νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας ένα νέο εισπρακτικό μέτρο επιχειρώντας να αρμέξει και την τελευταία σταγόνα από μια αγελάδα που έχει ουσιαστικά στεγνώσει.

Το 2013, με την καθοδήγηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, έγινε μέσω της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος μια προσπάθεια να αποκτήσει η φορολόγηση του εισοδήματος αναπτυξιακό χαρακτήρα, δηλαδή να μην τιμωρείται η διάθεση για δουλειά και δημιουργία με ληστρικούς φορολογικούς συντελεστές. Το ίδιο έγινε και με τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια με μείωση του φόρου για την συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ως αντιστάθμισμα για την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας κατοχής ακινήτων  μέσω της μονιμοποίησης του φόρου κατοχής ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Πλέον όποιος εργάζεται περισσότερο και δηλώνει περισσότερα θα τιμωρείται με γεωμετρικά αυξανόμενους φορολογικούς συντελεστές. Πάμε να δούμε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει το σύνολο του εισοδήματος του, εφόσον δεν θέλει ή δεν μπορεί να φοροδιαφύγει, έχει ετήσιο καθαρό εισόδημα 100.000 ευρώ.

Με την ενιαία φορολογική κλίμακα του 2012 πλήρωνε φόρο εισοδήματος 32.420 ευρώ. Με την αυτοτελή κλίμακα φορολόγησης που θεσπίστηκε το 2013 πλήρωνε 29.500 ευρώ, δηλαδή 2.920 ευρώ λιγότερα. Με την κλίμακα που προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς τιμωρείται επειδή δηλώνει το σύνολο του εισοδήματός του και καλείται να πληρώσει πλέον 43.500 ευρώ, δηλαδή 14.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς!

Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, είτε επειδή έχουν χαμηλό εισόδημα είτε επειδή φοροδιαφεύγουν παίρνουν ένα ισχυρό μπόνους. Ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει εισόδημα 25.000 ευρώ πληρώνει με το υφιστάμενο καθεστώς 6.500 ευρώ ενώ με την νέα κλίμακα καλείται να πληρώσει 5.500 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ λιγότερα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου