Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Δείτε τι μισθούς παίρνουν (ακόμη) στην χρεωκοπημένη ΕΒΖ


*Ένα ακόμη άντρο κομματικών ρουσφετιών που πληρώνουμε όλοι μας.

Τελευταία ευκαιρία για την επιβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αποτελεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προωθούν η κυβέρνηση και η Τράπεζα Πειραιώς για τη βαθύτατα προβληματική επιχείρηση.
Το σχέδιο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προβλέπει βαθιές περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων με μειώσεις 30% έως 40%,...
εκτεταμένη αναδιάρθρωση των δανείων που μπορεί να φτάσουν ως και το 60% του σημερινού ανοίγματος, αλλά και πώληση των περισσότερων -αν όχι όλων- των "μη παραγωγικών ακινήτων" της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των δύο θυγατρικών εταιρειών της ΕΒΖ στη Σερβία.
 
Στόχος είναι η προβληματική εταιρεία να εξυγιανθεί οικονομικά και να ξαναγίνει ανταγωνιστική σε όρους κόστους παραγωγής με ορίζοντα το 2018 οπότε απελευθερώνονται οι εισαγωγές ζάχαρης, και, ει δυνατόν, μέχρι τότε η ΕΒΖ να έχει πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα επενδύσει νέα κεφάλαια ώστε να μην αφανιστεί η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.
 
Το στοίχημα είναι μεγάλο τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς η οποία καλείται να διαχειριστεί αποδοτικά τα δάνεια της ΕΒΖ ύψους 160 εκατ. ευρώ που απέκτησε όταν απορρόφησε το "καλό" κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, όσο και για την κυβέρνηση η οποία αφενός επιδιώκει να διασώσει την ΕΒΖ απαλλάσσοντας την από νοοτροπίες και βαρίδια του παρελθόντος, και αφετέρου να την χρησιμοποιήσει ως "υπόδειγμα" και για άλλες αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιρειών στη βιομηχανία.


"Καίει" η ρευστότητα
 
Όπως έγραψε από χθες το Capital.gr., οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα της ΕΒΖ κινούνται πλέον με τη διαδικασία του καταπείγοντος καθώς το χρονικό παράθυρο επιβίωσης της ιστορικής βιομηχανίας έχει αρχίσει να κλείνει επικίνδυνα. Όχι μόνο υπό το βάρος των επαναλαμβανόμενων ζημιογόνων αποτελεσμάτων τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει καν ο ορκωτός ελεγκτής, αλλά και επειδή είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να διασφαλιστούν τα 8 εκατ. ευρώ που οφείλονται από πέρυσι στους τευτλοπαραγωγούς προκειμένου να ξεκινήσουν τη σπορά της νέας σοδειάς ζαχαρότευτλων ώστε η εταιρεία να συνεχίσει να έχει αντικείμενο δραστηριότητας.
 
Πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν ότι φαίνεται να είναι θέμα ημερών να υπάρξει κάποιου είδους προσύμφωνο με την Τράπεζα Πειραιώς για την περαιτέρω χρηματοδότηση της εταιρείας η οποία εκτός από τις οφειλές 8 εκατ. ευρώ χρειάζεται να διασφαλίσει άμεσα άλλα 5-6 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια κίνησης.
 
Η οριστική συμφωνία αναδιάρθρωσης, εκτιμάται ωστόσο ότι θα πάρει τουλάχιστον δύο μήνες για να ολοκληρωθεί, και το περιεχόμενο της αναμένεται ότι θα είναι αρκετά επώδυνο για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποτελούν ακόμη ένα από τα λίγα εναπομείναντα προνομιούχα τμήματα της κοινωνίας καθώς αμείβονται με ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μεγάλο μέρος των οποίων θα περάσει στην ιδιοκτησία της τράπεζας Πειραιώς. Ζημίες

Η ΕΒΖ παραμένει αντιμέτωπη με έναν κυκεώνα ζημιών, κλείνοντας τη χρονιά (ετήσια χρήση 1/7/2014 – 30/6/2015) με ζημιές-ρεκόρ σε ενοποιημένο επίπεδο ύψους 72,4 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση και καθαρό τραπεζικό δανεισμό 148 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκε προ εξαμήνου η μνεία στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως του τέως υπουργού Π. Λαφαζάνη, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν (με ΠΝΠ) 30 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή από δημόσια έσοδα, έναντι μελλοντικής ΑΜΚ, ώστε η ΕΒΖ να αποφύγει την χρεοκοπία.

 
Τα δάνεια
 
Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 160 εκατ. ευρώ προβλέπει:
- την διατήρηση μιας βασικής οφειλής προς την τράπεζα Πειραιώς της τάξης των 50 – 60 εκατ. ευρώ η οποία θα εξυπηρετείται κανονικά
- την μετατροπή ποσού 50 ευρώ σε δάνειο "balloon", η αποπληρωμή του οποίου θα παγώσει με απώτερο στόχο να διαγραφεί στο μέλλον εφόσον αποπληρωθεί η βασική οφειλή.
- την "ανταλλαγή" του υπόλοιπου δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ που οφείλεται στην Πειραιώς με ακίνητα της ΕΒΖ τα οποία χαρακτηρίζονται ως "μη παραγωγικά" όπως τα δύο ζαχαρουργεία της εταιρείας στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα, και πολύ πιθανόν την "εξαγορά" των δύο θυγατρικών της εταιρείας στη Σερβία οι οποίες αποφέρουν πάνω από το 50% των πωλήσεων.
 
Η Πειραιώς φέρεται να προσφέρει ως επιπλέον τίμημα περίπου 5 εκατ. ευρώ, το οποίο η ΕΒΖ και η Αγροτική επιδιώκουν να αυξήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για τους τευτλοπαραγωγούς. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να εκταμιευτεί άμεσα από την Πειραιώς ένα μέρος των κεφαλαίων εν είδει "προκαταβολής" έναντι της συμφωνίας αναδιάρθρωσης που αναμένεται να κλείσει το επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο μέρος του κόστους αναμένεται να εξοικονομηθεί με επιπλέον περικοπές στους μισθούς των 233 εργαζόμενων της ΕΒΖ οι αποδοχές των οποίων σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Kantor αντιστοιχούν στο 30% των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας. 


 
Τέλος στους υψηλούς μισθούς 


Στο πλαίσιο της αρχικής πρότασης υπό συζήτηση ήταν η μείωση κατά 20% στους μισθούς, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης να προβλέπει μειώσεις 30% - 40%. Οι αποδοχές για τους εργαζομένους στην ΕΒΖ θεωρούνται υπερβολικά υψηλές για τα δεδομένα με τα οποία λειτουργεί η εταιρεία και αν ισχύουν οι πληροφορίες που μεταφέρθηκαν στο Capital.gr, αυτές ξεκινούν από τα 1.700 ευρώ για καθαρό μισθό γραμματέως και μπορεί να φτάνουν τις 3.000 ευρώ – 4.000 ευρώ μηνιαίως. Το 2014 οι αμοιβές προσωπικού σε επίπεδο εταιρείας (260 άτομα) διαμορφώνονταν σε 17,4 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των μονάδων στη Σερβία) σε 24,5 εκατ. ευρώ, ποσό που όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συμμετέχει στην κατάρτιση του σχεδίου εξυγίανσης, "θεωρείται υπερβολικό για μια εταιρεία η οποία στην ουσία λειτουργεί μόνο τρεις μήνες το χρόνο".

Εκτός από το εργασιακό κόστος, υπό συζήτηση από την διοίκηση της ΕΒΖ και την Πειραιώς βρίσκεται συνολικά το σχέδιο περιορισμού των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης έχει προταθεί η μείωση των τιμών παραγωγού κατά 15% ενώ εξετάζονται τρόποι μείωσης της ενεργειακής δαπάνης που είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μέχρι το 2018 κατακόρυφη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας για την ΕΒΖ ώστε να μπορέσει να σταθεί στον ανταγωνισμό. 


Σήμερα κάθε τόνος ζάχαρης που παράγεται από την ΕΒΖ κοστίζει περίπου 850 ευρώ και θα πρέπει να μειωθεί με τα σημερινά δεδομένα στα 450 ευρώ…


Του Βασίλη Γεώργα / capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου