Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Πάσχα 2016 ~ Τιμές οβελία στα super market - Σύγκριση αρνί & κατσίκι


Όπως κάθε χρονιά, έτσι κι εφέτος θα συγκεντρώσω τις τιμές των μεγάλων σούπερ μάρκετ για τον οβελία του Πάσχα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε έγκαιρα αυτό που μας συμφέρει.

Υπόψιν ότι καλό θα ήταν να τα παραγγείλετε έως Μ. Τρίτη ή Τετάρτη και να τα παραλάβετε (εάν είναι αυτό δυνατόν) την Μ. Παρασκευή, γιατί ως συνήθως δεν θα βρείτε τίποτα τις τελευταίες ώρες ή θα το χρυσοπληρώσετε και θα πάρετε κάνα "παντοφλάτο" ζυγούρι...



Το Πάσχα πέρισυ ήταν 12 Απριλίου και τα πολλά προβατάκια ήταν ακόμη μικρά. Φέτος πέφτει αργά (1 Μαΐου) και οι τιμές προβλέπεται να είναι λίγο πιο υψηλές στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Ωστόσο μην περιμένετε τρομερές διαφορές.

Στην περίοδο του Πάσχα, που παραδοσιακά οι τιµές παραγωγού για τα αρνιά και τα κατσίκια παρουσιάζουν ανάκαµψη, εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι κτηνοτρόφοι, µε τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τιµές που µπορεί να αγγίξουν έως και τα 7 ευρώ το κιλό.

Στο τέλος αυτής της εβδοµάδας οι χασάπηδες έσφαζαν στη Θεσσαλία βαριά αρνιά (µέχρι 17 κιλά) µε 5,5 ευρώ το κιλό.
 
Στον Λαγκαδά το πρώτο «παζάρι» μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων και αναμένονται τα επόμενα δύο «παζάρια» σε Δράμα και Κιλκίς, για να κλείσουν κάποιες συμφωνίες. Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν 6 με 6,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι έμποροι προτείνουν 4,5 με 5 ευρώ.

«Οι πρώτες επαφές στον Λαγκαδά ήταν διερευνητικές. Η συμμετοχή ήταν μικρή, γεγονός που φανερώνει ότι η παραγωγή είναι μειωμένη αυτή την περίοδο. Έγιναν πολλές εξαγωγές τον Μάρτιο, που ήταν το Πάσχα των καθολικών, και δεν έμειναν πολλά αμνοερίφια», αναφέρει ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Οι κτηνοτρόφοι περιγράφουν ότι το κόστος εκτροφής των αμνοεριφίων φθάνει τα 7 ευρώ και δεν τους συμφέρει να πωλήσουν στις τιμές που ζητούν οι έμποροι. Ζητούν τουλάχιστον το 85% του κόστους, διότι, όπως λένε, αν φέτος δεν μπορέσουν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους, τότε τον επόμενο χρόνο δεν θα υπάρχουν αμνοερίφια στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι το επόμενο παζάρι θα γίνει την Πέμπτη στη Δράμα και το τελευταίο το Σάββατο στο Κιλκίς. Πολλά θα κριθούν την Πέμπτη στο παζάρι της Καβάλας σε ό,τι αφορά στις τιμές, όμως ήδη σε ό,τι αφορά στην προέλευση των αμνοεριφίων έχουν αρχίσει και οι καταγγελίες που εκτός από Αλβανία και Βουλγαρία πλέον περιλαμβάνουν και τη Ρουμανία.




Υπόψιν ότι οι τιμές είναι για ολόκληρο το ζώο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το κεφαλάκι και οι συκωταριές. Εάν πάτε μέχρι Μ. Τρίτη συνήθως μπορείτε να αγοράσετε και κομμάτια τεμαχισμένα.



Στη Βαρβάκειο την Μ. Παρασκευή 29 Απριλίου, το αρνί & το κατσίκι πωλούνταν από 4,99 ευρώ.




Στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης σήμερα Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου, οι τιμές, ξεκινούν από 5,49 για ζυγούρι, ενώ για αρνάκι γάλακτος και κατσίκι, οι τιμές ξεκινούν από 6,20 ευρώ.






Ο Μασούτης δίνει έως το Μ. Σάββατο αρνί στα 5,49 ευρώ και το κατσίκι 6,49 ευρώ.







Ο Μαρινόπουλος - Καρφούρ πουλάει μέχρι το Μ. Σάββατο το ελληνικό αρνί στα 5,29 και το κατσίκι στα 6,29 ευρώ. -Μάλιστα εάν κάνετε αγορές συνολικής αξίας 35 ευρώ (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται ο οβελίας) τότε έχετε 30 λεπτά έκπτωση το κιλό.








Στα Lidl, θα βρείτε από την Κυριακή των Βαΐων ελληνικό αρνί ολόκληρο 5,49 και τεμαχισμένο (χεράκι - παϊδάκια) στα 6,49 ευρώ και τη συσκευασία με μπούτι παϊδάκια (το πίσω πόδι δηλαδή) στα 6,99 ευρώ.


Επίσης από τη Μ.Δευτέρα θα πωλείται το ελληνικό κατσίκι μόνο τεμαχισμένο (χεράκι - παϊδάκια) στα 6,99 ευρώ και η συσκευασία με μπούτι παϊδάκια (το πίσω πόδι δηλαδή) στα 7,49 ευρώ.







Το Μ. Σάββατο, το Lidl έκανε ορισμένες εκπτώσεις στις προαναφερόμενες τιμές:




 














Στα ΑΒ Βασιλόπουλος, το ελληνικό αρνί στα 5,79 ευρώ και το κατσίκι στα 6,49 ευρώ.  *Μπορείτε να πάρετε ολόκληρο ή και τεμαχισμένο χωρίς συκωταριές εάν υπάρχει διαθεσιμότητα.



 






Ο Γαλαξίας, πουλάει το ελληνικό αρνί γάλακτος 6,99 και το κατσίκι 7,99 ευρώ.  Σε περίπτωση που θέλετε τεμαχισμένο, θα πληρώσετε μισό ευρώ παραπάνω ανά κιλό.







Στα Bazzar, έχουν οβελίες από την Τρίγλια Χαλκιδικής αρνί 5,99 κατσίκι 6.99. Εάν θέλετε μισό ή κομμάτια του ζώου, θα πληρώσετε μισό ευρώ παραπάνω το κιλό.
 


 



Στα 3B Markets (Βασίλαγας) Θα πουλάνε το αρνί από την φάρμα Μπέλλας στα 7,9 ευρώ και το κατσίκι στα 8,9 ευρώ. Διαθεσιμότητα μόνο στα καταστήματα Ευόσμου και Πυλαίας. Ενημέρωση: τη Μ. Τρίτη ανακοινώθηκε νέα κατώτερη κατά 2 ευρώ τιμή. Έτσι το αρνί κοστίζει πλέον 5,90 & το κατσίκι 6,90 ευρώ το κιλό.









Δείτε τι συνέβη το 2015, (πέρισυ) με τις τιμές

Την πατήσανε οι καταναλωτές το 2014 με τον οβελία ~ Τεχνητές ελλείψεις σε αμνοερίφια - Διαβάστε σκηνικά...







Αφού το αγοράσατε, πρέπει και να το ψήσετε: 

Όλα στη σούβλα λέμε... ~ Πάσχα: Οδηγός βήμα-βήμα









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου