Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Θεσσαλονίκη: Έστειλαν στους (Έλληνες) άπορους σάπια τρόφιμα


Μουχλιασμένα πορτοκάλια, χαλασμένα λάχανα και σάπια μήλα, με άλλα λόγια τρόφιμα όχι απλώς κατώτατης ποιότητας και τελευταίας διαλογής, είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους αυτά που καταγγέλλει ότι παρέλαβε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, την περασμένη Τετάρτη  στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων).
Συγκεκριμένα, ο δήμος παρέλαβε συνολικά 14,6 τόνους πορτοκάλια, 4 τόνους μήλα και 800 τεμάχια λάχανα, προκειμένου να τα διανείμει σε 4.226 δικαιούχους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.200 οικογένειες.

«Εκ μέρους των άπορων οικογενειών του δήμου μας, που περίμεναν καρτερικά από τον Νοέμβρη του 2015 να λάβουν την Επισιτιστική Βοήθεια που δικαιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ, καταγγέλλουμε και διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την ποιότητα των προϊόντων που μας παραδόθηκαν για να μοιράσουμε στους δημότες μας. Πρόκειται για λαχανικά τα οποία είναι εμφανώς τελευταίας διαλογής, πολλά από τα οποία είναι ακατάλληλα πλέον για να καταναλωθούν, μήλα και πορτοκάλια σαπισμένα, με διασταλλάζοντα υγρά, καθώς και λάχανα χαλασμένα», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
«Η κατανάλωση των προϊόντων αυτών όχι μόνο δεν θα καλύψει τις ανάγκες των απόρων, αλλά αντίθετα μπορεί πιθανότατα να επιφέρει και προβλήματα υγείας», σημειώνει ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ενώ ο δήμος Ωραιοκάστρου αναφέρει σχετικά ότι το σύνολο των οπωροκηπευτικών ειδών (λάχανα, πορτοκάλια και μήλα) βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης και ήταν ακατάλληλο για κατανάλωση. Για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες του δήμου αρνήθηκαν να παραλάβουν τα τρόφιμα και προχώρησαν στην επιστροφή τους, ακυρώνοντας τη διαδικασία της διανομής που είχε προγραμματιστεί για τις 4, 5 και 6 Απριλίου.Μάλιστα, ενώ, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο δήμος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέλαβε τα προϊόντα αυτά στις 24-3-2016, μόλις προχτές (30-3-2016) παραδόθηκαν στο δήμο, με την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση να επιδεινώνει έτι περαιτέρω την ήδη άσχημη κατάστασή τους.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μας εχουνε γραμμενους στα παπαρια τους. Για μία ακόμη φορά ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αγνοούν και αποκρύπτουν από τον Ελληνικό λαό μία τόσο σημαντική έκθεση που ουσιαστικά καταδικάζει τις Ελληνικές κυβερνήσεις, την Ε.Ε και τους δανειστές για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας.
Ο κος Juan Pablo Bohoslavsky, επισκέφθηκε την Ελλάδα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2015 και στην έκθεσή του, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας κατά τομέα και επισημαίνει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν σημειωθεί.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, ο Ειδικός Εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι τα επιπλέον μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να λαμβάνονται εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκφράζει την ανησυχία του ότι μερικά από τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι ασυμβίβαστα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναφορά γίνεται και στο προσφυγικό, όπου υπογραμμίζεται ότι λόγω των μέτρων λιτότητας και της οικονομικής κρίσης, το Ελληνικό Κράτος μετά δυσκολίας ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στην προσφυγική κρίση χωρίς την Ευρωπαϊκή και διεθνή βοήθεια.
Στην συνέχεια η έκθεση αναφέρει πως έχουν παραβιασθεί τα δικαιώματα και οι συνθήκες εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, υγείας, τροφής και στέγασης και παρατίθενται αναλυτικά στατιστικά στοιχεία.
Στα συμπεράσματα και τις συστάσεις επισημαίνεται ότι «οι δυσμενείς επιπτώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αποτέλεσμα που επιβλήθηκε από ένα αόρατο χέρι για το οποίο δεν ευθύνονται κράτη ή διεθνείς οργανισμοί καθώς και ιδιωτικά και δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανευθυνότητα δανειοληπτών και δανειοδοτουμένων συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Δεύτερον, τα μέτρα λιτότητας δεν εμβάθυναν μόνο σημαντικά την οικονομική κρίση , αλλά μειώνοντας τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας και δημόσιας υγείας υπονόμευσαν τα δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια και την υγεία. Δόθηκε προτεραιότητα σε δραστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη και οι οποίες εφαρμόστηκαν σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
Στις συστάσεις προς την Ελλάδα και τους δανειστές η έκθεση, μεταξύ άλλων, προτείνει να πραγματοποιηθεί μια μελέτη επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα από την εφαρμογή των μνημονίων. Επίσης προτείνεται αναβολή μείωσης των κοινωνικών δαπανών που προβλέπονται από το τελευταίο μνημόνιο, μέχρις ότου σημειωθεί μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Επανεξέταση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για να διασφαλισθεί ότι δεν υπονομεύονται οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.
Το πλήρες κείμενο στην αγγλική:
https://epaminternational.wordpress.com/2016/03/30/report-of-the-un-independent-expert-on-the-effects-of-foreign-debt-to-human-rights-in-Greece-29-feb-2016/
To E.ΠΑ.Μ. καταδικάζει την αποσιώπηση μιας τόσο σημαντικής έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θυμίζει πρακτικές Xούντας και ζητά την άμεση συμμόρφωση της ελληνικής Κυβέρνησης με τις συστάσεις της.
Τέλος, το Ε.ΠΑ.Μ. θα συμπεριλάβει την Έκθεση αυτή στην δικογραφία που θα σχηματισθεί για την δίκη κατά των Κυβερνήσεων που οδήγησαν την πατρίδα μας στην καταστροφή.

Δημοσίευση σχολίου