Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Γιατί το ΔΝΤ είναι «εχθρός» για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ προτείνει γενναία μείωση χρέους;


Με μια φθηνή επικοινωνιακή προπαγάνδα ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η κυβέρνηση προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι το ΔΝΤ παρεμβαίνει στην συνολική διαπραγμάτευση κατά τρόπο εκβιαστικό, ωμό και απροκάλυπτο.
 
Εστιάζονται στην αναφορά ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί τον Ιούλιο του 2016 ότι συνέβη το 2015 οδηγώντας την Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός, με τις ατέρμονες συζητήσεις.

Όμως αυτή η προπαγάνδα σκόπιμα παραβλέπει δύο πολύ κρίσιμες παραμέτρους που αποδεικνύουν ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο από αυτό που φαίνεται.


Οι δύο παράμετροι είναι

1)ότι το ΔΝΤ σταθερά και επίσημα έχει αναφερθεί σε γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή μέτρα που θα προσεγγίσουν τα 9,5 δισεκ. ευρώ.

2)Το ΔΝΤ έχει την πιο καθαρή και ωφέλιμη θέση για το ελληνικό χρέος.


Η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος είναι πολύ καλύτερη από την χαλαρή λύση που προτείνει η
Γερμανία, η ΕΚΤ και συνολικά η ΕΕ.

Γιατί λοιπόν παρουσιάζεται ως εχθρός το ΔΝΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πρόσφατοι διάλογοι μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ με επίκεντρο τον Thomsen όπως αποκαλύφθηκαν από τα Wikileaks έστελναν ένα μήνυμα προς την Γερμανία.

Ή η Γερμανία θα δεχθεί γενναία αναδιάρθρωση χρέους ή θα επιβληθούν πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας θα φθάσουν στα 9 με 9,5 δισεκ. τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

Το ΔΝΤ δεν έχει φερθεί ανακόλουθα σε σχέση με τις πάγιες θέσεις του, αντιθέτως η ΕΕ άλλαξε στάση καθώς έχει κάνει deal με την Ελλάδα λόγω προσφυγικού.

Το ερώτημα παραμένει.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θεωρούν εχθρό το ΔΝΤ που έχει την πιο ωφέλιμη πρόταση για το ελληνικό χρέος;


Τα σενάρια που μπορεί να ειπωθούν είναι 3

Α) Η Ελλάδα δεν προσδοκά ουσιαστική λύση για το χρέος δεν θα υπερβαίνει τα 2 δισεκ. ετήσιο όφελος αλλά δεν μπορεί να δεχθεί και τα σκληρά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.
Για τον λόγο αυτό κλιμακώνει την αντίδραση και ένταση με στόχο – αν το πετύχει – ο ESM να αντικαταστήσει τα δάνεια του ΔΝΤ.
Τα δάνεια του ΔΝΤ ανέρχονται σε 17-18 δισεκ. και τα οποία θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με επιτόκιο 1% από τον ESM.

Β) Επειδή όμως οι μηχανισμοί του ESM και της ΕΕ δεν έχουν ετοιμαστεί σε σχέση με το ΔΝΤ που γνωρίζει πολύ καλά την διαδικασία αξιολόγησης θα ήταν παράταιρο η ΕΚΤ και η ΕΕ να θέλουν να φύγει το ΔΝΤ ακόμη και αν διαφωνούν με τα μέτρα που προτείνει.

Γ) Το ΔΝΤ βλέπει ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε αδιέξοδο, κάτι που όλοι αναγνωρίζουν και θέτει τα πράγματα καθαρά με όνομα τους, τονίζοντας ότι οι επιλογές για μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα είναι δύο ή γενναία μέτρα ή γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.


Υποσημείωση:
Το ΔΝΤ είναι αληθές ότι σε μια υποθετική γενναία αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να συμπεριληφθεί γιατί απαγορεύεται από το καταστατικό του.
Ως εκ τούτου ή ο ESM θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ ή το ΔΝΤ θα παραμείνει αλλά χωρίς να αναδιαρθρωθούν τα δάνεια του ή η Ελλάδα θα πάρει σκληρά μέτρα.

www.bankingnews.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο μοναδικος εχθρος του συστηματος...για οποιον ξερει, και εχει σωας τα φρενας.!!!
Συνέντευξη του Δημήτρη Καζάκη στην ηλεκτρονική εφημερίδα Δέσμευση, 4/4/2016
«Όταν αναλάβουμε την κυβέρνηση το πρώτο χρονικό διάστημα θα παγώσουν τα χρέη μέχρι να ελεγχθούν οι τράπεζες» υπογράμμισε σε συνέντευξη στην ΔΕΣΜΕΥΣΗ ο Γενικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης.
Ερ. Ποιό είναι το πρόγραμμα σας για τα κόκκινα δάνεια;
Απ. Όταν αναλάβουμε την κυβέρνηση θα υπάρξει πολιτική απόφαση για εθνικό νόμισμα. Στις τράπεζες που ήδη υπάρχουν θα γίνει εν λειτουργία εκκαθάριση πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαπιστωθεί ποιός χρωστάει και πόσα χρωστάει. Επίσης το πρώτο χρονικό διάστημα παγώνουν όλες οι οφειλές μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Δεν θα ασκηθούν εξώσεις και δικαστικά μέτρα κατά των οφειλετών. Παράλληλα όσοι έχουν πληρώσει 1,5 φορά, δηλαδή το κεφάλαιο συν 50% σταματάνε να έχουν χρέος. Στόχος μας είναι να σβήσουν όλα τα χρέη των νοικοκυριών, των ελευθεροεπαγγελματιών, των αγροτών και των μικρομεσαίων, έτσι ώστε να ανασάνει η κοινωνία και η αγορά. Με εξαίρεση βέβαια εκείνους που πήραν χαριστικά δάνεια, ή θαλασσοδάνεια.

Ερ. Ποιός θα είναι ο νέος σχεδιασμός για το τραπεζικό σύστημα;
Απ. Οι συστημικές τράπεζες θα παύσουν να υπάρχουν και αυτή είναι η τελευταία κατάληξη μιας ιδιαίτερα πονεμένης ιστορίας. Πρέπει να απαλλαγεί οριστικά η οικονομία και η κοινωνία από τις σημερινές τοκογλυφικές, σαράφικες τράπεζες, που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και τα ελλείμματα της οικονομίας. Πριν λοιπόν την νέα μορφολογία του τραπεζικού συστήματος οι παραπάνω τράπεζες θα εκκαθαρισθούν εν λειτουργία. Δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι ταμειακές υποχρεώσεις και οι εκκαθαριστές (εκπρόσωποι της δικαιοσύνης, ορκωτοί λογιστές, επίτροπος από την Τράπεζα της Ελλάδος) θα προχωρούν σε ελέγχους για να διαπιστωθεί η κίνηση του χρήματος. Παράδειγμα το 2015 το α΄ εξάμηνο οι συστημικές τράπεζες πήραν μέσω του ELA 94 δισ. ευρώ. Ήδη τα 55 δισ. γνωρίζουμε τι έγιναν αλλά για τα υπόλοιπα 39 δισ. δεν υπάρχουν απαντήσεις.
Ερ. Τι θα γίνει με την Τράπεζα της Ελλάδος;
Απ. Θα καταργηθεί η υπάρχουσα και στην θέση της θα δημιουργηθεί ένα νέο κρατικό ίδρυμα. Δηλαδή δεν θα είναι ιδιωτική ανώνυμη εταιρία. Επίσης θα υπάρξει κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου και άμεση εποπτεία από την Ολομέλεια της Βουλής. Ακόμη το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι κοινωνικού ελέγχου, όπου θα συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς.
Ερ. Θα υπάρχουν ιδιωτικές τράπεζες;
Απ. Θα υπάρχουν ιδιωτικές τράπεζες και θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες. Επίσης οι κρατικές τράπεζες θα είναι ειδικού σκοπού. Δηλαδή θα δημιουργηθεί: Αγροτική Τράπεζα, Αναπτυξιακή Τράπεζα για στήριξη της βιομηχανίας, Τράπεζα στήριξης των μικρομεσαίων, Τράπεζα Καταθετών. Για τις τράπεζες που θα στηρίζουν τις βιομηχανίες και τους μικρομεσαίους για να χρηματοδοτηθούν θα εξετάζεται ο σχεδιασμός των ενδιαφερομένων και η απόδοση των δανειακών κεφαλαίων θα γίνει από τα κέρδη της επιχείρησης σε βάθος χρόνου. Ούτε εμπράγματες εγγυήσεις, δηλαδή υποθήκες περιουσιακών στοιχείων, ούτε επιτοκιακές επιβαρύνσεις ανεξάρτητα από την πορεία της επιχείρησης. Οι νέες τράπεζες οφείλουν να συμμερίζονται το ρίσκο του επιχειρηματία δανειολήπτη.
Ερ. Ποιά θα είναι η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος;
Απ. Οι τράπεζες θα λειτουργούν επιτελικά. Θα υπάρξει μεγάλη διασπορά δανείων. Ο δανεισμός δεν θα γίνεται μόνο από τις καταθέσεις, αλλά πρωτίστως από τα έσοδα των τραπεζών. Ακόμη θα υπάρξει πλαφόν στο τραπεζικό επιτόκιο, το οποίο οφείλει να μην ξεπερνά τις δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο. Οι δανειολήπτες δεν θα επιβαρύνονται με επιπρόσθετα έξοδα των τραπεζών, ενώ στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα υπάρχει κεφαλαιοποίηση τόκων.
Ερ. Ποιός ο ρόλος των Συνεταιριστικών Τραπεζών;
Απ. Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες θα αποκτήσουν περισσότερο το χαρακτήρα ανοιχτών πιστωτικών συνεταιρισμών για τις τοπικές κοινωνίες. Φυσικά, η εκκαθάριση εν λειτουργία οφείλει να γίνει για όλες τις εν ισχύ τράπεζες. Ακόμη και για τις Συνεταιριστικές, ορισμένες εκ των οποίων βαρύνονται με μεγάλα σκάνδαλα και ατασθαλίες.

Δημοσίευση σχολίου