Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Με το χέρι γονιμοποιούν τα δέντρα οι Kινέζοι αγρότες ελλείψει μελισσών!


Τη δουλειά της… μέλισσας κάνουν πολλοί αγρότες στην Κίνα, καθώς η εξαφάνιση του είδους λόγω υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τους έχει αναγκάσει να γονιμοποιούν τα δέντρα τους με το χέρι!

Η αγροτική ζωή χωρίς τη βοήθεια της μέλισσας δεν είναι καθόλου εύκολη και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αγρότες της Κίνας που αναγκάζονται να γονιμοποιήσουν χειροκίνητα τα δέντρα τους ελλείψει μελισσών,...
όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Epoch Times.


Τα υπερβολικά υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, έχουν μεταξύ άλλων, σχεδόν εξαφανίσει τα σμήνη μελισσών που εδώ και αιώνες αναλάμβαναν το ρόλο του γονιμοποιητή.

Παρόλο που η παγκόσμια φυσική αλυσίδα έχει διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια και παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του πλανήτη παρόμοια προβλήματα, όπως π.χ. στις Η.Π.Α όπου το ¼ του πληθυσμού των μελισσών εξαφανίστηκε τον χειμώνα του 2013-2014 και στην Ευρώπη, όπου 1 στα 10 είδη μελισσών απειλείται με εξαφάνιση, η Κίνα φαίνεται πως ήδη αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα του εφιάλτη…

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα άλλωστε που κάνουν λόγο για το τέλος της γεωργίας, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, καθώς αναφέρουν πως η ενδεχόμενη πλήρης εξαφάνιση των μελισσών, θα αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της αγροτικής παραγωγής.

Ήδη, στην επαρχία του Σιτσουάν, πολλοί αγρότες, αναγκάζονται σύμφωνα με το δημοσίευμα, να γονιμοποιούν με το χέρι τις μηλιές τους τα τελευταία χρόνια ενώ στην επαρχία Χανιουάν της ίδιας περιοχής, συμβαίνει το ίδιο και με τους καλλιεργητές αχλαδιών, όπου η γύρη τοποθετείται με το χέρι από τους αγρότες.


Γιατί εξαφανίστηκαν οι μέλισσες;

Η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων και οι μη βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση του πληθυσμού των μελισσών, διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα τη ζωϊκή αλυσίδα και αναγκάζοντας τους αγρότες να γονιμοποιήσουν τα φυτά με τεχνητό τρόπο, μεταφέροντας χειροκίνητα τη γύρη.

Η τεχνική της γονιμοποίησης πραγματοποιείται με ερασιτεχνικά ραβδιά επικονίασης, τα οποία φτιάχνουν οι αγρότες από μακριά καλάμια ή από φτερά πουλερικών και φίλτρα τσιγάρων, που τα βουτούν σε πλαστικά μπουκάλια γεμάτα γύρη. Κάθε άτομο γονιμοποίησε 5-10 δέντρα σε μια μέρα ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και παιδιά που σκαρφάλωναν στα δέντρα για να φθάσουν τα ψηλότερα κλαδιά.

Να σημειωθεί, πως η κοιλάδα Μαοξιάν που έγινε η τεχνητή γονιμοποίηση, αποτελούσε για χρόνια τον κορυφαίο παραγωγό μήλων σε όλη την Κίνα με αποκορύφωμα το 1998, την παραγωγή 33.069 τόνων αξίας 40 εκατ. γουαν (6,4 εκατ. δολάρια). Τα απρόσμενα υψηλά ποσά ποσοστά παραγωγής αύξησαν δραματικά και τη χρήση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων, οδηγώντας την παραγωγή σε μείωση της τάξης του 50% λόγω της εξαφάνισης των μελισσών.

Οι αγρότες προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τις χαμένες μέλισσες με άλλες, όμως το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο καθώς και αυτές εξαφανίστηκαν λόγω των ζιζανιοκτόνων. Έτσι, οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε τεχνητή γονιμοποίηση με το χέρι, προκειμένου να προστατέψουν τη σοδειά τους. Ωστόσο, αρκετοί πλέον μιλούν μη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή καθώς αυξάνονται δραματικά τα εργατικά κόστη, την ίδια στιγμή που η παραγωγή πέφτει διαρκώς.

Δούσκα Ελένη / agronews.gr






Δείτε ακόμη:

Κάτι περισσότερο από μέλι (Βίντεο)





2 σχόλια:

Αντρέας είπε...

Αν υποθέσουμε ότι θα εξαφανίζονταν οι μέλισσες και όλα τα εντομα που γονιμοποιούν άνθη με μιας, αυτό λέγεται ότι θα σήμαινε ότι η ανθρωπότητα έχει ένα μέλλον μέχρι 5 χρόνια....

Unknown είπε...

5 xronia einai pola tha xerathoun ta panta mesa se ligo kero


Δημοσίευση σχολίου