Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΕΝΦΙΑ ~ Αναρτήθηκαν πριν λίγο στο taxis οι δόσεις


Έφτασε η ημέρα που περισσότεροι από επτά εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν τη λυπητερή για τον φετινό φόρο κατοχής ακινήτων. Αν και η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα τον καταργήσει, ο ΕΝΦΙΑ τελικά είναι και φέτος εδώ και μάλιστα πιο τσουχτερός από τις προηγούμενες χρονιές.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των περίπου 7,5 εκατ. εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και το συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί στους φορολογούμενους θα ανέλθει στα 3,5 δις ευρώ από τα οποία εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν εμπρόθεσμα τα 2,65 δις ευρώ.


Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του Taxisnet ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 2.30 το πρωί.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ λόγω κυρίως των παρακάτω αλλαγών που ισχύουν για τον φετινό φόρο:

- Κατάργηση της έκπτωσης 20% από τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ για τα αποπερατωμένα κτίσματα που είναι κενά και με απενεργοποιημένη στην παροχή ρεύματος δηλαδή κομμένο το ρεύμα.

- Αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου έως και 15%.

- Μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου στις περισσότερες περιπτώσεις ακυρώνει το όποιο όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

- Αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Η αύξηση των συντελεστών ακυρώνει μέρος ή το σύνολο του οφέλους από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών -Αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα από 5‰ σε 5,5‰.

- Επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων με συντελεστή 1‰.


Οι «κερδισμένοι»

Έγιναν και αλλαγές που οδηγούν σε έστω και μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ για περίπου 600.000 ιδιοκτήτες. Οι αλλαγές αυτές είναι:

- Kατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για κτίσματα ηλικίας άνω των 100 ετών τα οποία είναι διατηρητέα.

- Mείωση των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση ψαλιδίζει τον κύριο φόρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές που "κατεβαίνουν" κλιμάκιο υπολογισμού και συντελεστή ευρώ ανά τετραγωνικό.


Πώς θα πληρωθεί

Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017. Στο εκκαθαριστικό θα είναι ενσωματωμένη και η ειδοποίηση πληρωμής του φόρου με τις καταληκτικές ημερομηνίες και το ποσό κάθε δόσης. Για την εφάπαξ εξόφληση δεν χορηγείται έκπτωση.


Δυνατότητα ρύθμισης

Οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Για τη ρύθμιση του συνόλου του ποσού, δηλαδή πριν λήξουν όλες οι δόσεις θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους και να υποβάλλουν χειρόγραφη αίτηση. Δόσεις που λήγουν μπορούν να ρυθμιστούν με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Taxisnet.

Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προχωρούν και σε τροποποιήσεις του Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη στην ακίνητη περιουσία τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΑΛΑΚΟΠΙΤΟΥΘΡΑΣ ΕΛΛΗΝ, ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΙΡΙΠΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΝΦΘΙΑ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥΤ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΑΛΑΚΟΠΙΤΟΥΡΑ ΑΥΤΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΠΕ ΨΕΜΜΑΤΑ, ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΧΩΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ.!!!

ΓΕΙΑΣΟΥ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ... ΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑ Ε ΟΧΙ ΡΕ ΦΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΡΕ ΚΑΘΙΚΙΑ, ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ, ΣΑΣ ΚΟΒΩ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ, ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ....
ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ......!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ???
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ.!

Πέντε βήματα, για μια Ελλάδα Κυρίαρχη, Ανεξάρτητη και πραγματικά Δημοκρατική.!!!
http://www.epamhellas.gr/metavasi/

1_ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ
http://www.epamhellas.gr/metavasi/diagrafi-xreous.html

2_ EΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
http://www.epamhellas.gr/metavasi/ethniko-nomisma.html

3_ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
http://www.epamhellas.gr/metavasi/anatropi-mnimonion.html

4_ ΔΙΚΑΙOΣΥΝΗ
http://www.epamhellas.gr/metavasi/dikaiosyni.html

5_ ΝΕΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
http://www.epamhellas.gr/metavasi/neo-syntagma.html

Δημοσίευση σχολίου