Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Ιπποκράτης δικαιώνεται ~ Οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τους σωματικούς πόνους


Οι χρόνιοι πόνοι αυξομειώνονται ανάλογα με τον καιρό, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη βασίστηκε στη συλλογή και ανάλυση καθημερινών στοιχείων από 9.000 άτομα σε τρεις πόλεις, χάρη σε μια ειδική εφαρμογή που είχαν εγκαταστήσει στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνό τους. Έτσι, τα smartphones έρχονται να δικαιώσουν τον Ιπποκράτη, ο οποίος είχε κάνει παρόμοιες διαπιστώσεις πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή ρευματολογίας και ψηφιακής επιδημιολογίας Γουίλ Ντίξον της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, ανακοίνωσαν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης τα προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνά τους, η οποία συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του προγράμματος με τον παιγνιώδη τίτλο «Cloudy with a Chance of Pain» (Νεφελώδης με Πιθανότητα Πόνου), οι πόνοι αυξάνονται κατ' εξοχήν από τις βροχές και την έλλειψη λιακάδας. Τους μήνες που υπάρχει περισσότερη ηλιοφάνεια, υποχωρούν οι χρόνιοι πόνοι από αρθρίτιδα, μέση, ημικρανίες κ.α. Όταν όμως ο καιρός συννεφιάζει και αρχίζουν οι βροχές, οι πόνοι δυναμώνουν.
Η εφαρμογή (app) του κινητού παρακολουθεί συνεχώς τον τοπικό καιρό, ενώ επιτρέπει παράλληλα στους χρήστες να καταγράφουν τα καθημερινά συμπτώματα των πόνων τους, επιτρέποντας έτσι να συνδυάζονται σε πραγματικό χρόνοι οι πόνοι με τις μεταβολές του καιρού.
Το 80% των χρηστών δήλωσαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον καιρό και στους πόνους, ενώ οι μισοί ανέφεραν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιούν την αυξομείωση των πόνων τους.



Ακόμη, μην χάσετε: ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ



Το πρώτο και δεύτερο τμήμα των αφορισμών μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Το τρίτο και τέταρτο τμήμα των αφορισμών μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Το πέμπτο κι έκτο τμήμα των αφορισμών μπορείτε να τα δείτε εδώ.


Το έβδομο τμήμα των αφορισμών μπορείτε να το δείτε εδώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου