Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Το πόσο μεθυσμένος νιώθετε εξαρτάται και από τους γύρω σας!


Εκ πρώτης όψεως το μεθύσι έχει να κάνει με το πόσο αλκοόλ έχει πιει κανείς. Στην πραγματικότητα, όμως, το πόσο μεθυσμένος νιώθει κάποιος δεν εξαρτάται μόνο από το πόσα ποτηράκια έχει «κατεβάσει», αλλά επίσης από το πόσο μεθυσμένοι είναι οι γύρω του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη –η πρώτη του είδους της– δείχνει ότι πέρα από την...
αντικειμενική διάσταση (την ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί), υπάρχει επίσης μια καθόλου αμελητέα υποκειμενική διάσταση στο μεθύσι, που έχει να κάνει με το πόσο έχουν πιεί οι άλλοι.

Όσο περισσότεροι είναι οι μεθυσμένοι (του ίδιου φύλου) που περιβάλλουν αυτόν που πίνει, τόσο λιγότερο μεθυσμένος νιώθει ο ίδιος. Όταν τριγύρω όλοι πίνουν και μεθάνε, δηλαδή, τείνει κανείς να υποτιμά πόσο έχει μεθύσει και παράλληλα υποβαθμίζει τους κινδύνους από το πολύ αλκοόλ. Επίσης, όσο πιο μεθυσμένοι είναι ή φαίνονται οι γύρω του, τόσο ο ίδιος νιώθει πιο άνετα να πιεί παραπάνω.
Αντίθετα, όταν όλοι γύρω του είναι «στεγνοί» ή έστω λιγότερο μεθυσμένοι, κάποιος που έχει πιεί νιώθει περισσότερο μεθυσμένος και αντιλαμβάνεται καλύτερα –ή και υπερτιμά– τους κινδύνους από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Μουρ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας BMC Public Health, ξεχύθηκαν μέσα στη νύχτα στους δρόμους της ουαλικής πόλης και ζήτησαν από 1.862 άτομα με μέση ηλικία τα 27 έτη να υποβληθούν σε αλκοτέστ, αφότου είχαν πιεί σε κάποιο μπαρ.
Παράλληλα, οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια για το πόσο μεθυσμένοι πίστευαν ότι ήταν, για το πόσο μεθυσμένοι ήταν οι γύρω τους, καθώς και για το πόσο αντιλαμβάνονταν τις πιθανές συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία τους, τόσο τις άμεσες (π.χ. ένα τροχαίο), όσο και τις μακροπρόθεσμες (π.χ. κίρρωση ήπατος).

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υπέδειξαν ότι ο μέσος άνθρωπος (οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες) δηλώνει πως νιώθει μεσαία μεθυσμένος και αισθάνεται ένα επίσης μεσαίο επίπεδο κινδύνου λόγω του αλκοόλ, παρόλο που αντικειμενικά έχει ξεπεράσει σαφώς το επιτρεπτό όριο αλκοόλ στο αίμα του.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες υπολόγισαν με ποιο τρόπο σχετίζεται το αντικειμενικό μεθύσι (η κατανάλωση αλκοόλ) με το υποκειμενικό (την επίδραση των άλλων), καθώς και με την αντίληψη των κινδύνων.

Το βασικό συμπέρασμα από άποψη δημόσιας υγείας είναι ότι αν κανείς θέλει να «συμμαζέψει» έναν μεθυσμένο, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να τον βάλει ανάμεσα σε ξεμέθυστους για να τον κάνει να... ξενερώσει.


Πηγή: onmed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου