Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς Κυβέλης ανακαλύφθηκε στον Πόντο ~ Δείτε φωτό


Ένα σπάνιο άγαλμα από μάρμαρο της θεάς Κυβέλης, το οποίο εκτιμάται 2.100 ετών, βρέθηκε σε ανασκαφές που έγιναν στην επαρχία των Κοτυώρων (Ορντού), βορειοδυτικά της σημερινής Τουρκίας, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, έγραψε η Daily Sabah.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το ιστορικό γλυπτό της Κυβέλης να κάθεται στο θρόνο της, ζυγίζει...
200 κιλά και είναι περί τα 110 εκατ. σε ύψος. Είναι δε το πρώτο άγαλμα από μάρμαρο που βρέθηκε στην Τουρκία, στην αρχική του θέση.

Το εύρημα αυτό ήρθε στο φως από τις ανασκαφές ομάδας 25 αρχαιολόγων, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Gazi University, καθηγητή, Δρ. Σουλεϊμάν Γιουσέλ Σενιούρτ, στο ηλικίας 2.300 ετών Kurul Kalesi, ή αλλιώς Council Fortress.

«Συνεχίζουμε την εργασία μας χωρίς διακοπή. Δύο ημέρες πριν βρήκαμε ένα εξαιρετικό εύρημα. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το άγαλμα παρέμεινε ανέγγιχτο όταν οι πύλες του φρουρίου του Kurul κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια εισβολής από Ρωμαίους στρατιώτες. Αυτό το άγαλμα μας δείχνει επίσης πως το φρούριο του Kurul στο Ορντού ήταν πολύ σημαντικό (στους αρχαίους χρόνους)» δήλωσε ο καθηγητής Σενιούρτ.

Αναφέροντας πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, πρόσθεσε πως είναι περήφανοι που ανακάλυψαν ένα τέτοιο δημιούργημα στην Τουρκία. Ακόμη, είπε πως το ανεκτίμητης αξίας άγαλμα θα μεταφερθεί αργότερα στο αρχαιολογικό μουσείο του Ορντού.

Ο καθηγητής συνέχισε, λέγοντας πως οι πρώτες προσπάθειες για διενέργεια ανασκαφών στην περιοχή έγιναν περίπου 6 χρόνια πριν, αλλά αναβλήθηκαν για διάφορες αιτίες.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Ενβέρ Γιλμάζ, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 500.000 τουρκικές λίρες για όλες τις ανασκαφές στο φρούριο του Kurul.

Σημείωσε δε πως ο αρχαιολογικός αυτός χώρος θα μετατραπεί σε ανοιχτό μουσείο στο κοντινό μέλλον και ελπίζει πως οι ανασκαφές θα συνεισφέρουν τουριστικά στην περιοχή, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Το άγαλμα διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων, μετά την ήττα του Μιθριδάτη ΣΤ' και την κατάλυση του Βασιλείου του Πόντου τον 1ο αιώνα π.Χ από το ρωμαϊκό στρατό.

Η μητέρα θεά Κυβέλη έλκει την καταγωγή της από τη Φρυγία, λατρεύτηκε όμως και στον ελλαδικό χώρο με την ονομασία Ρέα, ενώ η λατρεία της μεταφέρθηκε αυτούσια από τη Μικρά Ασία και στη Ρώμη. Ήταν κόρη του Ουρανού και της Γης, θεωρούνταν η θεά της γης και η μητέρα των θεών. Με τον Κρόνο απέκτησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων είναι ο Δίας, η Ήρα, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

Η λατρεία της συνδέθηκε με τον μύθο του Άττιδος και οι λατρευτικές εκδηλώσεις έπαιρναν οργιαστικό χαρακτήρα, συμβολίζοντας την περιοδική αναγέννηση της φύσης.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του μύθου του Άττιδος, ο οποίος σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες εκδοχές ήταν γιος της Κυβέλης (Άγδιστις στη Φρυγία) και τον γέννησε ούσα παρθένα. Όταν ο Άττις ενηλικιώθηκε θα παντρευόταν τη φρυγική Πεσσινούντα, κόρη του βασιλιά. Η Άγδιστις που ήθελε δικό της τον νέο, παρουσιάστηκε στον γάμο και από την υπερβολική ζηλοτυπία της ανάγκασε τον Άττι να αυτοευνουχισθεί. Η Άγδιστις, μετάνιωσε για την πράξη της και παρακάλεσε τον Δία να ξαναφέρει στη ζωή τον Άττι. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Αττις αναστήθηκε και παρά την απροθυμία του, ο Δίας υποσχέθηκε στην Άγδιστη ότι το σώμα του δεν θα φθειρόταν ποτέ.

Πολλά στοιχεία της λατρείας αυτής υιοθετήθηκαν αργότερα από τους χριστιανούς, όπως ο βασανιστικός θάνατος του Άττιδος, η παρθένα μητέρα του, ο θάνατος του ως μέσο κάθαρσης των ανθρώπων, ο θρήνος και στη συνέχεια το γλέντι που ακολουθούσε την ανάστασή του.











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου