Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

"Kουπόνια" αντί για κοινωνικά επιδόματα μοιράζει η κυβέρνηση


υτά που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποκαλούν κουπόνια ή vouchers, οι πρόγονοί μας τα αποκαλούσαν ''δελτίο''.

Τις μισές -σε σχέση με όσες προβλέπει το Μνημόνιο - παροχές και σε "είδος” σχεδιάζει να δώσει το Υπ. Εργασίας στους κοινωνικά αδύναμους το 2017.


Συγκεκριμένα, το Υπ. Εργασίας έχει στείλει στην Κομισιόν σχέδιο, με το οποίο προτείνεται η θέσπιση ενός πολύ μαζικότερου από εκείνου που ήδη "τρέχει" προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (και όχι η πανελλαδική εφαρμογή του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), αλλά με λιγότερο κόστος, δηλαδή 450 -500 εκατ. ευρώ και όχι 900 εκατ. ευρώ που θα στοίχιζε η πανελλαδική εφαρμογή του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης”.

Με το πρόγραμμα που προτείνει το Υπ. Εργασίας θα καταβάλλονται σε 400.000 νοικοκυριά μόνο παροχές σε "είδος”, μέσω της χρήσης της προπληρωμένης από το Δημόσιο "κάρτας σίτισης” και όχι παροχές σε "χρήμα”, μέσω καταβολής επιδομάτων.

Έτσι επιχειρεί το Υπ. Εργασίας να ξεπεράσει το γιγάντιο "σκόπελο" της εξοικονόμησης έως 900 εκατ. ευρώ από την περικοπή ήδη καταβαλλόμενων προνοιακών επιδομάτων, γεγονός που θα στοίχιζε το 25 % -30% των σχετικών κρατικών δαπανών.

Με άλλα λόγια, με βάση το σχέδιο αυτό του Υπ. Εργασίας θα συνεχιστεί το 2017 η καταβολή των σημερινών χρηματικών προνοιακών επιδομάτων (και μάλιστα πιθανόν από ένα νέο υπερ -φορέα προνοιακής πολιτικής με κέντρο τις υπάρχουσες υποδομές του ΟΓΑ, ο οποίος από 1.1.2017 εντάσσεται στον κυοφορούμενο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) και δίπλα της θα έλθει ένα μαζικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με παροχές σε "είδος”. Φυσικά μία τέτοια ανατροπή πρέπει γίνει δεκτή από τους θεσμούς και προπαντός το ΔΝΤ, μιας και θα αφήσει πίσω του μία "τρύπα” 450-500 εκατ. ευρώ από το στόχο της εξοικονόμησης 900 εκατ. ευρώ από την Πρόνοια και τη γενική κυβέρνηση (σ.σ. τα υπόλοιπα 350-400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν από κατάργηση φορο-ελαφρύνσεων και άλλες πηγές του Δημοσίου) ο οποίος θα πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017.

Έτσι στις... καλένδες ενδέχεται να μείνει το πρόγραμμα του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης” το οποίο θα πρέπει -βάσει του συμπληρωματικού Μνημονίου- να θεσπίσει η κυβέρνηση τον ερχόμενο Οκτώβριο και να εφαρμόσει από 1.1.2017.

Και αυτό γιατί προκειμένου να "τρέξει" το πρόγραμμα για χάρη των πολύ οικονομικά αδυνάτων πολιτών της χώρας -όπως ορίζουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας- θα πρέπει η κυβέρνηση πρώτα, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας - να δείξει στους θεσμούς πως ακριβώς εξοικονομήσει το 2017 ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ από το "χώρο” των ήδη υπαρχόντων προνοιακών και ασφαλιστικών επιδομάτων, των φοροελαφρύνσεων αλλά και από άλλους τομείς της γενικής κυβέρνησης.

Αν εφαρμόζονταν κατά γράμμα το Μνημόνιο, παραδέχονται κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr - η κυβέρνηση θα έπρεπε να κόψει περίπου 450 -500 εκατ. από κρατικές δαπάνες για προνοιακά επιδόματα, αλλά και να εξασφαλίσει μόλις 400-450 εκατ. ευρώ από την κατάργηση φορο-ελαφρύνσεων και άλλες εξοικονομήσεις από το "σάρωμα” των δαπανών που έχει ήδη ζητήσει από τους Υπουργούς ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Η περικοπή του ποσού των 450-500 εκατ. ευρώ από τα υπάρχοντα προνοιακά επιδόματα (κυρίως οικογενειακά, ΑμεΑ) θα αφαιρούσε το 25-30% των σχετικών κρατικών δαπανών (1,7 δισ. ευρώ), προκαλώντας την απώλεια ή έστω μείωση των προνοιακών επιδομάτων σε παρά πολλούς από τους περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχους τους.

Κάτι τέτοιο, αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στο Capital.gr , είναι "αδύνατον” να γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά, ειδικά σε μία περίοδο που βασική προτεραιότητα της είναι η θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων περικοπές που έχουν υποστεί οι επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα και το ΕΚΑΣ.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι δημοσιονομικά "εξαιρετικά δύσκολο” να εξοικονομηθούν 450-500 εκατ. ευρώ από άλλες παρεμβάσεις εκτός από εκείνες που θα μπορούσαν να γίνουν στο "χώρο” των προνοιακών επιδόματων, δεδομένου μάλιστα πως οι παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά επιδόματα (δηλαδή σε εκείνα που δίδουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί ή αλλιώς βασικά τα Ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ) έχουν εν πολλοίς "εξαντληθεί” από την τρέχουσα ασφαλιστική "μεταρρύθμιση”.

Γι' αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προτείνει στην Κομισιόν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα σε σχέση με εκείνο του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης” και αυτό δεν είναι άλλο από την μαζική επέκταση του ήδη εφαρμοζόμενου προγράμματος για την "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης”, το οποίο θα κοστίσει τα μισά χρήματα (450-500 εκατ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο το οποίο έχει αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν προς έγκριση το Υπ. Εργασίας προβλέπει :

-Την εφαρμογή ενός μαζικού προγράμματος "αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης” (και όχι ενός προγράμματος "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης” σε πανελλαδική κλίμακα) θα αφορούσε 400.000 νοικοκυριά

-Οι παροχές ενός θα ήταν σε "είδος” (όπως ήδη προβλέπει το υπάρχον σχήμα του προγράμματος "αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης”) και όχι σε "χρήμα” (όπως προβλέπει το πρόγραμμα του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης” που θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους της χώρας). Με αλλά λόγια, όποιος θα ενταχθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα βλέπει ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα στον τραπεζικό λογαριασμό του, το οποίο θα μπορεί να το διαθέσει όπως αυτός θέλει, αλλά θα έχει στα χέρια του μία προπληρωμένη "κάρτα σίτισης" (που θα εκδίδεται όπως και σήμερα από τις τράπεζες) η οποία θα πιστώνεται από το Δημόσιο και η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε "συμβεβλημένα” super markets για αγορά τροφίμων.

-Το κόστος ενός μαζικού προγράμματος "αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης” θα ανερχόταν μόλις σε 450 -500 εκατ. ευρώ (και όχι σε 900 εκατ. ευρώ τα οποία προβλέπει το Μνημόνιο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης”).






 Του Δημήτρη Κατσαγάνη / capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου