Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Εκπληκτικής ομορφιάς βυζαντινά πιάτα βρέθηκαν σε ναυάγιο στην Αττάλεια +pics




800 χρόνια πριν, ένα πλοίο φορτωμένο με εξαιρετικής ομορφιάς πιάτα, ταξιδεύει από τη Συρία ή την Κύπρο προς την Κωνσταντινούπολη. Βυθίζεται έξω από την Αττάλεια (Antalya) και παραμένει εκεί από το 1.200 μ.Χ., μέχρι πριν από μερικές ημέρες...




Τούρκοι αρχαιολόγοι που ερευνούν την περιοχή, ανακαλύπτουν το βυθισμένο πλοίο. Και βλέπουν ενθουσιασμένοι, πως μέσα σε αυτό κρύβεται ένας τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος.
Το εύρημα είναι ένα από τα πλουσιότερα του είδους του και εξαιρετικά σπάνιο. 100 άθικτα πιάτα και άλλα 300 σπασμένα, όλα διακοσμημένα με υπέροχα σχέδια.


Ο καθηγητής αρχαιολογίας Hakan Öniz πιθανολογεί ότι "το πλοίο βυθίστηκε σε μια περιοχή που μοιάζει με φυσικό λιμάνι, προσπαθώντας να αποφύγει κάποια σφοδρή θαλασσοταραχή. Αυτά τα λιμάνια, ονομάζονται "ψευδολιμάνια", επειδή προστατεύουν από τον αέρα, αλλά όχι από τα θαλάσσια ρεύματα, με αποτέλεσμα το πλοίο να χτυπήσει σε βράχια και να βυθιστεί".


Ο Hakan Öniz πιστεύει ότι το πλοίο κουβαλούσε πιάτα 2 διαφορετικών "εργοστασίων", καθώς διέκρινε 2 διαφορετικές τεχνικές στην κατασκευή τους. Όλα τα πιάτα είναι διακοσμημένα με σπάνια σχέδια και οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά που αντίκρυσαν.





Πηγή: makpress, με πληροφορίες από arkeofili.com και hurryiet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου