Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ο άγνωστος πόλεμος του '40 ~ Το διπλωματικό & στρατιωτικό παρασκήνιο (Βίντεο)


Το διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου του 1940, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

H εκπομπή ερευνά τον «άγνωστο πόλεμο» του ’40 και φωτίζει τις κινήσεις...
στην πολιτική σκακιέρα πριν από την κήρυξη του πολέμου.

Η ιστορική έρευνα επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος προσπαθούσε να τηρήσει στάση ουδετερότητας, καθώς και στην στρατιωτική προετοιμασία της χώρας, που γινόταν ήδη από το 1936, τέσσερα χρόνια πριν από τον πόλεμο.

Παράλληλα, αναλύεται η πορεία των δυνάμεων του Άξονα και των συμμάχων, τα μυστικά πρωτόκολλα και τα φαινομενικά σύμφωνα φιλίας που συνάπτονταν μεταξύ τους, με μοναδικό σκοπό να καθυστερήσουν την έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τα θεμέλια του οποίου όμως είχαν ήδη μπει μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.


Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Νίκος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Σωτήρης Ριζάς, Αντώνης Κλάψης, ο Ιταλός ιστορικός Τζόρτζιο Ρίτζο, ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης, ο αντιστράτηγος Σταύρος Δερματάς και ο αντισυνταγματάρχης Αργύρης Καταρραχιάς.

*Γίνεται αναφορά και στα φιλαράκια των φασιστών Ιταλών, τους Αλβανούς ,που επιτέθηκαν με μεγάλη χαρά και προθυμία στην Ελλάδα. Εντύπωση προκαλεί η "κατάληψη" της Αλβανίας με χαρούμενους ποδηλάτες από την Ιταλία και "οι μάχες" που έδίναν οι Αλβανοί για να τους υποδεχθούν όσο δουλικότερα μπορούσανε.









Ακόμη:
Το έπος του ΄40 στα αλβανικά βουνά (Βίντεο) 

Εμείς οι Έλληνες Επ.7 ~ Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-41 (Βίντεο)

Κατεβάστε ~ Χρονομηχανή - Λεύκωμα για τον πόλεμο του '40 

1940-41, Ελλάδα ~ Η πρώτη νίκη NG (Βίντεο)

Ύψωμα 731 ~ Η μάχη που έκρινε τον πόλεμο (Βίντεο)

Κορόιδο Μουσολίνι ή επικίνδυνος φασίστας; (Βίντεο)

Κατεβάστε ~ Το "ΟΧΙ" και ο Μεταξάς











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου