Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Σφάζονται ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Μπαρόβιοι, τσιράκια του Σόρος κι εραστές τούρκων πρακτόρων...


"Οι δημοσιογράφοι του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ  επιλέγονται με δημοσιογραφικά κριτήρια. Δεν τους μαζεύουμε ούτε από μπαράκια με ουσίες, ούτε από συνεργάτες του Σόρος, ούτε από τα κρεβάτια πρακτόρων της τουρκικής πρεσβείας".

Στο κρεσέντο του νέου υβρεολογίου της κυβέρνησης, το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» απαντά με στοιχεία και επιχειρήματα, στους νέους «Γεωργαλάδες» που λασπολογούν, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου του κομιστή των μνημονίων και των φόρων Τρόικας και Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα.


Εκτοξεύοντας για μια ακόμη φορά, ύβρεις και απειλές προς κάθε κατεύθυνση, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επιχειρεί  να υπερασπιστεί την  Όλγα  Γεροβασίλη, αποφεύγοντας  και  πάλι  να τοποθετηθεί για την ουσία των αποκαλύψεων του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ»  και  για την «παράλειψη» της  να παραιτηθεί από την εταιρεία της που είχε συναλλαγές  με το δημόσιο, επί τρία ολόκληρα χρόνια.  


Το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Συγκοινωνούντα δοχεία και επισήμως, πλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης με το Πρώτο Θέμα, εφημερίδα του κομιστή, κ. Θ. Αναστασιάδη, που θέτει υπό τη σκέπη του "δημοσιογραφικά ορφανά" του κ. Στ. Ψυχάρη, έχοντας περιμαζέψει και τον αποδεδειγμένα κοινό συκοφάντη, κ. Β. Χιώτη -με τα ψεύδη του για τον Γ. Κατρούγκαλο και το "λάθος" για το σπίτι του πρωθυπουργού. Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος ανακαλύπτει το "σκάνδαλο του αιώνα" στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη.

Η ΝΔ, και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε το franchise της διαπλοκής και του βούρκου στον εκδότη που συνεχίζει τη "δημοσιογραφία", όπως την ξεκίνησε: με φόντο το μαύρο. Από τη "Μαύρη τρύπα" και το ξέπλυμα νεοναζί, στις μαύρες σακούλες με τα εκατομμύρια. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο. Το παρελθόν του κ. Μητσοτάκη προδιαγράφει, εξάλλου, και το μέλλον του. Άλλωστε από "μαύρα" (και για να μην παρεξηγηθούμε, εννοούμε ταμεία) γνωρίζει αρκετά...

Η ΝΔ συνεχίζει να καλύπτει την πλήρη απουσία των πολιτικών της επιχειρημάτων με τις υπηρεσίες του κομιστή και άλλων υπό κατάρρευση εκδοτών, που παίζουν τα ρέστα τους για να μην πληρώσουν και να συνεχίσουν να απομυζούν το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει σημαία του τον βούρκο: από τα ψεύδη για τον Γ. Κατρούγκαλο μέχρι την υιοθέτηση των ανυπόστατων και ψευδών δημοσιευμάτων για την Όλγα Γεροβασίλη. Τον ενημέρωσε, άραγε, κανείς ότι αν ευσταθούν στο παραμικρό τα όσα γράφονται θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα γιατί την ίδια περίοδο ήταν βουλευτής και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης εφημερίδας που είχε συναλλαγές με το δημόσιο;!

Καλή χρονιά!

ΥΓ. Το Ποτάμι, απλά επιβεβαιώνει ότι σέρνεται πίσω από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ελπίζοντας στην πολιτική του επιβίωση. Είναι μάταιο, καλύτερα να κάνει... τάμα στον Άγιο Βασίλη!


Η απάντηση του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ»

Α. Σε ό,τι αφορά τις ύβρεις και τις απειλές κατά των δημοσιογράφων και των εκδοτών του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1.   Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε και πάρτε το επιτέλους χαμπάρι!

2.   Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Τουρκία, ούτε Βενεζουέλα, που οι δημοσιογράφοι διώκονται και η δημοσιογραφία ελέγχεται ασφυκτικά.

3.   Οι δημοσιογράφοι του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ  επιλέγονται με δημοσιογραφικά κριτήρια. Δεν τους μαζεύουμε ούτε από μπαράκια με ουσίες, ούτε από συνεργάτες του Σόρος, ούτε από τα κρεβάτια πρακτόρων της τουρκικής πρεσβείας.


4.   Καλό θα είναι να μην μιλάει το γραφείο του πρωθυπουργού για τον Σταύρο Ψυχάρη, όταν ο προϊστάμενός τους έκανε μαζί του κρυφά ραντεβού με γάτες και τώρα κάνει μυστικές συσκέψεις για το πώς θα ελέγξει τις εφημερίδες του.

5.   Καλό θα είναι να μην μιλάει για μαύρα ταμεία και «μαύρα» γενικώς, όποιος μοσχαναθρεύτηκε με τα λεφτά των «μαύρων» χουντικών εργολάβων της πιο μαύρης περιόδου της 21Ης Απριλίου (Αρχεία ΤΕΕ και ΜΟΜΑ).

Υ.Γ:. Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εύχεται στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του, καλή χρονιά και… σε καλή μεριά…

Β. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Όλγας Γεροβασίλη:


«Θα είμαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος» δήλωνε ο πρωθυπουργός στις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη δέσμευσή του που αθετεί, και πιθανότατα, ούτε η τελευταία.

Στην περίπτωση της κυρίας Γεροβασίλη, το άρθρο 57 του Συντάγματος είναι σαφέστατο κι επιτάσσει πως κάθε βουλευτής που συμμετέχει σε εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες στο δημόσιο, θα πρέπει να παραιτηθεί εντός οκτώ ημερών.

Η κυρία Γεροβασίλη δεν το έπραξε γιατί απλώς δεν την βόλευε. Αλλά παραιτήθηκε μόλις ανέλαβε υπουργός, επειδή όπως τονίζει τότε υπήρχε ασυμβίβαστο. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να αναγνωρίζει ότι  η εταιρεία της  είναι πάροχος του δημοσίου, όταν είναι υπουργός, αλλά να μην το δέχεται για τα τρία χρόνια που ήταν απλώς βουλευτής;

Η κυρία Γεροβασίλη υποστηρίζει πως κάθε γιατρός μπορεί με μια απλή αίτηση να παρέχει υπηρεσίες στον ΕΟΠΠΥ, αποσιωπώντας το γεγονός, ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τέσσερα χρόνια να συνάψει συμβάσεις με νέους γιατρούς, ανανεώνοντας μόνο τις παλαιές, όπως αυτή που έχει υπογράψει η εταιρεία «ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ.Ο.Ε.» στην Άρτα και η οποία δημοσιεύεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η περίπτωση της κυρίας Γεροβασίλη δεν θα κριθεί από την αρμόδια επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, στην οποία κατέχει την πλειοψηφία, έχοντας την δυνατότητα να «κουκουλώσει» σκάνδαλα στελεχών της, όπως έκανε στο παρελθόν με τις περιπτώσεις Σταθάκη και Φλαμπουράρη.

Η περίπτωση της κυρίας Γεροβασίλη θα κριθεί –όπως προβλέπει το άρθρο 58 του Συντάγματος- από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δηλαδή από την Δικαιοσύνη που έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν υπακούει στις κυβερνητικές επιθυμίες και στα κομματικά κελεύσματα.  

ΝΔ: Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταληφθεί από πανικό

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την κυρία Γεροβασίλη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταληφθεί από πανικό.

Όσο κι αν ενοχλούνται, η νομιμότητα και η κανονικότητα θα επιστρέψουν στη χώρα.

Αυτό ισχύει και για την περίπτωση της κυρίας Γεροβασίλη.

Καλή χρονιά!».




Σύμφωνα με το πόθεν έσχες της, ήταν μέτοχος σε επιχείρηση που συναλλάσσονταν με το Δημόσιο ενώ ήταν και βουλευτής – Το άρθρο 57 του Συντάγματος προβλέπει ρητά ότι έπρεπε να παραιτηθεί μέσα σε 8 ημέρες - Η ίδια παραδέχεται τη συναλλαγή, αλλά λέει ότι την έκανε ως απλός γιατρός! - Παραίτηση ζητούν ΝΔ και Ποτάμι – Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί
Πολιτική «θύελλα» έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», σύμφωνα με το οποίο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, κατείχε επί τρία χρόνια, κατά παράβαση του Συντάγματος την ιδιότητα του βουλευτή και ταυτόχρονα ήταν μέτοχος σε εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες προς το δημόσιο.

Ενώ εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012 και με βάση το άρθρο 57 του Συντάγματος θα έπρεπε εντός οκτώ ημερών να παραιτηθεί από μέτοχος της εταιρείας «ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε.» που παρέχει ακτινοδιαγνωστικές υπηρεσίες στην Άρτα, συνεργαζόμενη με τον ΕΟΠΥΥ και το νοσοκομείο της πόλης, μεταβίβασε τις μετοχές της στον γιό της Απόστολο Κτενά, στις 30 Ιουλίου του 2015, δώδεκα ημέρες μετά την ορκωμοσία της ως κυβερνητικής εκπροσώπου (αναλυτικό ρεπορτάζ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί σήμερα).

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, καλεί την βουλευτή Άρτας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να παραδώσει την έδρα της, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της ήταν κατάφωρα αντισυνταγματική και προκλητική και προσθέτοντας ότι η ενέργειές της δεν θα περάσουν χωρίς επιπτώσεις.
Από την άλλη πλευρά, με μακροσκελή ανακοίνωσή της, η Όλγα Γεροβασίλη υποστηρίζει, ότι δεν παραιτήθηκε από την εταιρεία της, επειδή δεν θεωρεί ότι υπήρχε ασυμβίβαστο, όσο ήταν βουλευτής, ενώ παραιτήθηκε όταν έγινε υπουργός, επειδή υπάρχει πράγματι ασυμβίβαστο για τα μέλη της κυβέρνησης.



Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:   

«Η κυρία Γεροβασίλη την τριετία 2012 - 2015, όπως η ίδια παραδέχεται, ήταν ταυτοχρόνως βουλευτής και μέτοχος της εταιρίας “Κ. ΑΛΕΞΙΟΥ - Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε.”.

Εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες στον ιατρικό τομέα και είχε ως πελάτη της το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τον ΕΟΠΥΥ και το δημόσιο νοσοκομείο της Άρτας.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυρία Γεροβασίλη είναι βουλευτής στο νομό της Άρτας.

Η κυρία Γεροβασίλη γνώρζει ότι η ιδιότητα του μετόχου σε εταιρία η οποία έχει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ασυμβίβαστο με την βουλευτική ιδιότητα όπως προβλέπει με σαφή τρόπο το Σύνταγμα.

Επομένως είναι βαρύτατα εκτεθειμένη.

Οφείλει να αναζητήσει κάποια ίχνη ευθιξίας, να ζητήσει μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και να παραιτηθεί από την βουλευτική ιδιότητα.

Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να το κάνει γιατί είναι απολύτως εθισμένη στο ψέμα και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού που ήταν η αποστολή που υπηρέτησε ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος όλο αυτό το διάστημα.

Δεν πρέπει, όμως, να ελπίζει ότι αυτή η προκλητική και αντισυνταγματική συμπεριφορά θα περάσει χωρίς επιπτώσεις
».

«Ποτάμι»: Περιμένουμε την παραίτηση της κυρίας Γεροβασίλη

«Η κυρία Γεροβασίλη παραβίασε όλες αυτές τις συνταγματικές διατάξεις και πρέπει έστω και τώρα - που η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την αντισυνταγματική της συμπεριφορά - να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί από βουλευτής» σχολιάζει με ανακοίνωσή του το «Ποτάμι».


Αναλυτικά: «Tο Σύνταγμα στο άρθρο 57 είναι απολύτως σαφές: Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.

Επίσης, το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια ότι οι Βουλευτές οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. «Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή», είναι η σαφής συνταγματική διάταξη.

Η κυρία Γεροβασίλη παραβίασε όλες αυτές τις συνταγματικές διατάξεις και πρέπει έστω και τώρα - που η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την αντισυνταγματική της συμπεριφορά - να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί από βουλευτής. Αν δεν το πράξει οφείλει ο πρωθυπουργός να την αποπέμψει και παράλληλα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις μαρτυρούν, για άλλη μια φορά, τον πλημμελή έλεγχο του Πόθεν Έσχες αφού η παραβίαση του συντάγματος δεν διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά από δημοσιογράφους
».

ΠΑΣΟΚ: Οι αρμόδιοι θεσμοί να ελέγξουν άμεσα το πόθεν έσχες Γεροβασίλη

Τις αποκαλύψεις από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για τοπόθεν έσχες της Όλγας Γεροβασίλη σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την κυρία Γεροβασίλη είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Οι αρμόδιοι θεσμοί οφείλουν άμεσα να ελέγξουν και να ρίξουν άπλετο φως στο πόθεν έσχες του κυβερνητικού στελέχους» τονίζει ο κ. Χρηστίδης.

Χάρης Θεοχάρης: Παραβίασε το Σύνταγμα, να παραιτηθεί

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κ. Γεροβασίλη παραβίασε συνταγματικές διατάξεις. Αποτελεί πλέον μονόδρομο για την ίδια να παραιτηθεί. Αν δεν το πράξει, ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να την αποπέμψει.Το περίφημο "ηθικό της Αριστεράς" δεν αποδεικνύεται με λόγια άλλες με πράξεις. Πεδίο δόξης λαμπρόν λοιπόν για την κ. Γεροβασίλη» σχολίασε μέσω Twitter ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Η απάντηση Γεροβασίλη

Η ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη έχει ως εξής:
«Μετά:

·         την αποτυχία του κλεισίματος της αριστερής παρένθεσης,
·         την κινδυνολογία για το μη κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης -που έπεσε στο κενό-,
·         την αποκάλυψη της υποτελούς και αντιλαϊκής στάσης της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -δια του ΠΑΡΩΝ στη χορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, μετά το τηλεφώνημα Σόιμπλε-,
·         την αποκάλυψη της, τουλάχιστον, κακής πρακτικής δανειοδότησης τόσο του κόμματος της ΝΔ, όσο και της γνωστής εκδοτικής επιχείρησης στα Χανιά, συμφερόντων του σημερινού Προέδρου της,
·         την αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα του κ. Κατρούγκαλου και τη δημόσια συγνώμη του ΒΗΜΑΤΟΣ για το ότι, τελικά, το ρεπορτάζ του κ. Χιώτη και οι τίτλοι στην «υπόθεση Κατρούγκαλου» ήταν ψευδή,
·         την αποτυχημένη προσπάθεια απαξίωσης του Πρωθυπουργού και τη δημόσια συγνώμη του κ. Χιώτη για τα ψεύδη του για την υπόθεση του σπιτιού του Αλέξη Τσίπρα,
·         την «πολυεπίπεδα αποδεικτική» δήλωση «πόθεν έσχες» του κ. Μητσοτάκη,
·         το τέλος της αποτυχημένης προσπάθειας να κρατήσουν επί μακρόν δημοσκοπικά συσπειρωμένους τους ψηφοφόρους της ΝΔ και
·         ενόψει της ακόμη μεγαλύτερης πολιτικής τους φθοράς, που επέρχεται με το επικείμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος
προσπαθεί ο κ. Χιώτης και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ να αποπροσανατολίσουν το λαό και να τον κάνουν να ξεχάσει τη μεγάλη εικόνα, τις σαραντάχρονες ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών και προσώπων.

Προσπαθούν με ψέματα, υπονοούμενα, ανακρίβειες, λάθη και λάσπη να στοχοποιήσουν πρόσωπα, να απαξιώσουν την Κυβέρνησή μας και να πείσουν πως είμαστε ίδιοι. Κοιτώντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη και στ’ αλήθεια απαιτώντας να ξεχάσουμε το παντελώς αναξιόπιστο παρελθόν τους, προβάλλουν το «αξιακό» τους σύστημα σαν να είναι το δικό μας. Γι’ αυτό χρησιμοποιούν λασπολογίες και ψέματα. Είναι η τελευταία καταφυγή ενός απελπισμένου συστήματος, που δεν ανέχεται την Αριστερά στην Κυβέρνηση και δε διστάζει να ξεφτιλίσει, για ακόμη μία φορά, τα πρόθυμα εργαλεία του. Δική μας καταφυγή είναι η αλήθεια και η Δικαιοσύνη, στην οποία, είναι προφανές, πως θα καταφύγω, αμυνόμενη.

Οι αλήθειες, λοιπόν, για το δημοσίευμα του κ. Χιώτη και του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, οι οποίοι φυσικά δεν μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν και τη δική μου άποψη πριν τα δημοσιευθέντα, είναι αυτές που ακολουθούν. Κι επειδή στον Ιατρικό κόσμο λειτουργούν συντεταγμένα, υπεύθυνα όργανα, όποιος έχει αμφιβολίες ή απορίες για την ακρίβεια των κατωτέρω, μπορεί να απευθυνθεί και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Συνταγματικές διατάξεις

Με την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2008 καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 57, η οποία όριζε ότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι επίσης ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος». Η εν λόγω κατάργηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα μας στη νομολογία του ΕΔΔΑ (σχετ. «Λυκουρέζος κατά Ελλάδος», 2006). Ως αποτέλεσμα, το γενικό ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την άσκηση οιουδήποτε επαγγέλματος δεν ισχύει, και οι βουλευτές μπορούν να δραστηριοποιούνται νομίμως ως επαγγελματίες ιατροί.
Περαιτέρω, στο άρθρο 57 όπως ισχύει, προβλέπεται ότι η ιδιότητα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστη με τα έργα και τις ιδιότητες του ιδιοκτήτη, εταίρου, μετόχου, διοικητή, διαχειριστή, μέλους διοικητικού συμβουλίου, γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης που αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή την παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με αυτό συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.

Η ορθή και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου -κατά την οποία οι περιορισμοί των συνταγματικών δικαιωμάτων (εν προκειμένω αναφορικά με τα ασυμβίβαστα των βουλευτών) πρέπει να ερμηνεύονται στενά- ερμηνεία επιβάλλει τη συστολή των περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο σε αποκλειστικά συγκεκριμένες και ειδικές διαδικασίες, ιδίως μέσω δημοσίων διαγωνισμών ή αναθέσεων (σχετ. βλ. δήλωση ερμηνευτικού χαρακτήρα του Εισηγητή της Πλειοψηφίας, Πρακτικά ΡΚΖ, σελ. 5513)

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ

Οι συγκεκριμένες συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται μεταξύ ΕΟΠΥΥ και τα Ιδιωτικά Ιατρεία ή Πολυϊατρεία ή εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης ή Ιατρικές εταιρείες δεν συνιστούν συμβάσεις στις οποίες εφαρμόζονται οι ειδικές διαδικασίες περί ανάθεσης ή διαγωνισμών του δημοσίου, αλλά είναι συμβάσεις στις οποίες προσχωρεί οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος ιατρός ή εταιρεία, με μια απλή αίτησή του. Οι εν λόγω συμβάσεις συνάπτονται προκειμένου οι παρεχόμενες προς τους ασφαλισμένους πολίτες υπηρεσίες υγείας από τους ιατρούς να εντάσσονται και να αμείβονται στα πλαίσια του εθνικού συστήματος ασφάλισης υγείας. Κατ’ επέκταση, δεν πρόκειται επί της ουσίας για συμβάσεις παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αλλά για παροχή υπηρεσιών υγείας -εφόσον ζητηθεί- προς τους ασφαλισμένους πολίτες, η δε σύναψη της σύμβασης αποτελεί μια τυπική διαδικασία, ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, με σκοπό την υπαγωγή των συμβαλλομένων στις υποχρεώσεις της νομοθεσίας (ιδίως του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας) και την εκάστοτε προβλεπόμενη αποζημίωση.
Κατά συνέπεια, η σύναψη των εν λόγω συμβάσεων από εταιρείες στις οποίες μετέχουν εν ενεργεία βουλευτές δεν εντάσσεται στους ανωτέρω περιορισμούς του Συντάγματος αφού δεν πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο βουλευτής μπορεί να εκμεταλλευθεί τη θέση του για να εξασφαλίσει κάποια προνομιακή ή πλεονεκτική θέση έναντι των συμπολιτών του.  Άλλωστε, ένας πολύ μεγάλος αριθμός -όχι μόνο των εν ενεργεία, αλλά και των διατελεσάντων βουλευτών- ασκούσε το συγκεκριμένο επάγγελμα με βάση τις ανωτέρω διαδικασίες.

Συμπερασματικά

Η Ιατρική δεν είναι εργολαβία. Κανένα ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης της ιατρικής, ατομικά ή ως μέλος εταιρείας, δεν υπάρχει. Οι υποτιθέμενες «συναλλαγές» με το Δημόσιο, δηλαδή οι Συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αφορούν παροχή υπηρεσίας -εφόσον ζητηθεί- προς τους ασφαλισμένους πολίτες και όχι προς το Δημόσιο. Σε αυτές έχουν πρόσβαση ελεύθερα, απεριόριστα και με προκαθορισμένες ίσες αμοιβές όλοι οι ιατροί της χώρας. Κανένα ειδικό προνόμιο, καμία ευνοϊκή μεταχείριση δεν προκύπτει για τους βουλευτές που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, όπως όλως ανακριβώς και παραπλανητικώς επικαλείται το δημοσίευμα. Τέλος, μετά την υπουργοποίησή μου, καθώς για τους Υπουργούς δεν ισχύουν τα προαναφερθέντα, αλλά, όντως, υπάρχει ασυμβίβαστο, δεν ασκώ πλέον την Ιατρική, ούτε είμαι μέτοχος στην εν λόγω Ιατρική εταιρεία.


Το σχόλιο του «Πρώτου Θέματος»

Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αντιπαρέρχεται τους χαρακτηρισμούς της κυρίας Γεροβασίλη, αλλά ως προς την ουσία του ζητήματος επισημαίνει τα εξής:

Κορυφαίοι συνταγματολόγοι υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 57 του Συντάγματος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις ασυμβίβαστες ιδιότητες του βουλευτή.

Όπως αναφέρει  στο πρώτο εδάφιο

«Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα»

Είναι σαφές ότι η εταιρεία της κυρίας Γεροβασίλη, παρείχε υπηρεσίες προς το δημόσιο. Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες τι εννοεί «δημόσιο» ο συνταγματικός νομοθέτης, το περιγράφει αναλυτικά στο εδάφιο 3 του άρθρου 57 αναφέροντας:

«Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής με το Δημόσιο εξομοιώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλες επιχειρήσεις τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος».

Είναι σαφές ότι κατά το Σύνταγμα, δημόσιο είναι και ο ΕΟΠΥΥ, και η περιφερειακή υγειονομική υπηρεσία του νομού Άρτας, στις οποίες η εταιρεία «ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ» παρείχε υπηρεσίες κατά το επίμαχο διάστημα 2012-2015, καθώς υπάρχουν υπογεγραμμένες και σχετικές συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις επιπτώσεις που έχουν οι βουλευτές που δεν παραιτούνται εγκαίρως από τέτοιες ασυμβίβαστες ιδιότητες, το άρθρο 57 του Συντάγματος είναι επίσης σαφές καθώς ορίζει:

«Η παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων, όπως νόμος ορίζει.

Βουλευτές που υπάγονται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή».

Σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για δημοσίευμα που αφορά στην Όλγα Γεροβασίλη

Με μα πρωτοφανή σε χυδαιότητα, παραληρηματικού τύπου απάντηση, αντί να τοποθετείται επί των ερωτημάτων που θέτει το ρεπορτάζ, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται και καθυβρίζει το ΘΕΜΑ.

Γράφουν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου: «Συγκοινωνούντα δοχεία και επισήμως, πλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης με το Πρώτο Θέμα, εφημερίδα του κομιστή, κ. Θ. Αναστασιάδη, που θέτει υπό τη σκέπη του "δημοσιογραφικά ορφανά" του κ. Στ. Ψυχάρη, έχοντας περιμαζέψει και τον αποδεδειγμένα κοινό συκοφάντη, κ. Β. Χιώτη -με τα ψεύδη του για τον Γ. Κατρούγκαλο και το "λάθος" για το σπίτι του πρωθυπουργού. Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος ανακαλύπτει το "σκάνδαλο του αιώνα" στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη.

Η ΝΔ, και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε το franchise της διαπλοκής και του βούρκου στον εκδότη που συνεχίζει τη "δημοσιογραφία", όπως την ξεκίνησε: με φόντο το μαύρο. Από τη "Μαύρη τρύπα" και το ξέπλυμα νεοναζί, στις μαύρες σακούλες με τα εκατομμύρια. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο. Το παρελθόν του κ. Μητσοτάκη προδιαγράφει, εξάλλου, και το μέλλον του. Άλλωστε από "μαύρα" (και για να μην παρεξηγηθούμε, εννοούμε ταμεία) γνωρίζει αρκετά...

Η ΝΔ συνεχίζει να καλύπτει την πλήρη απουσία των πολιτικών της επιχειρημάτων με τις υπηρεσίες του κομιστή και άλλων υπό κατάρρευση εκδοτών, που παίζουν τα ρέστα τους για να μην πληρώσουν και να συνεχίσουν να απομυζούν το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει σημαία του τον βούρκο: από τα ψεύδη για τον Γ. Κατρούγκαλο μέχρι την υιοθέτηση των ανυπόστατων και ψευδών δημοσιευμάτων για την Όλγα Γεροβασίλη. Τον ενημέρωσε, άραγε, κανείς ότι αν ευσταθούν στο παραμικρό τα όσα γράφονται θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα γιατί την ίδια περίοδο ήταν βουλευτής και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης εφημερίδας που είχε συναλλαγές με το δημόσιο;!

Καλή χρονιά!

ΥΓ. Το Ποτάμι, απλά επιβεβαιώνει ότι σέρνεται πίσω από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ελπίζοντας στην πολιτική του επιβίωση. Είναι μάταιο, καλύτερα να κάνει... τάμα στον Άγιο Βασίλη!».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Χυδαιολογήστε όσο θέλετε, εμείς δεν θα σταματήσουμε να αποκαλύπτουμε και να κάνουμε κριτική


Για μια ακόμη φορά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού χυδαιολογεί ασύστολα, εν πλήρη παραληρηματικό λόγο, γιατί το «Πρώτο Θέμα» προχώρησε σε ένα πλήρως στοιχειοθετημένο ρεπορτάζ. Τα ίδια θυμίζουμε έλεγε στην κοινή γνώμη όταν γράφαμε για τις offshore των βουλευτών που αποκαλύψαμε και μετά αναγκάστηκαν να τα πάρουν πίσω. Δεν θα ακολουθήσουμε τη νευρική κρίση του συντάκτη της επιστολής που δυστυχώς (όποιος κι αν είναι) εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό. Αλλά θα συνεχίσουμε να γράφουμε αυτό που οι δημοσιογράφοι θεωρούμε αληθές και ορθό ως ρεπορτάζ. Ο,τι και να κάνετε, εμείς πίσω δεν κάνουμε, όπως κάποιοι άλλοι που σύντομα θα αποκαλύψουμε γιατί σας καλύπτουν. Λάθη κάνουμε, καλοδεχούμενη η κριτική, αλλά από ύβρεις και μαγκιές δεν καταλαβαίνουμε. Εδώ δεν είναι ούτε Τουρκία, ούτε Βενεζουέλα. Ας μας πείτε λοιπόν τώρα για την ουσία της αποκάλυψης και για τα υπόλοιπα καλή χρονιά σε εσάς και τις οικογένειές σας.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου