Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η Ιστορία της Πειρατείας 1ο μέρος ~ Από τον Οδυσσέα στον Μπαρμπαρόσα (Βίντεο)


Άγνωστες ιστορίες πειρατείας από τα Ομηρικά Έπη έως και τα χρόνια του Μπαρμπαρόσα στο Αιγαίο, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Η εκπομπή ερευνά την ιστορία της πειρατείας, η οποία άρχισε σχεδόν ταυτόχρονα με τη ναυτιλία και το εμπόριο. Καταγράφει τους πιο δραστήριους λήσταρχους των θαλασσών και τα χτυπήματά τους, τις απαγωγές και τις ομηρίες, που είχαν σκοπό να εισπράξουν λύτρα για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Ένα από το πιο διάσημα θύματα των πειρατών στα νερά του Αιγαίου υπήρξε o...
Ιούλιος Καίσαρας.


Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος για την πειρατεία, η «Μηχανή του χρόνου» ξεκινά με την άγνωστη ναυτική περιπέτεια του Ομηρικού Οδυσσέα, περιγράφει την άλωση της Θεσσαλονίκης από τον εξισλαμισμένο πειρατή Λέοντα Τριπολίτη και καταλήγει στον αδίστακτο Μπαρμπαρόσα που ερήμωσε τα νησιά του Αιγαίου και πέτυχε να γίνει αρχιναύαρχος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.
Η εκπομπή εξηγεί με παραδείγματα τη διαφορά μεταξύ πειρατή και κουρσάρου και παρουσιάζει τους Ιωαννίτες Ιππότες που χρησιμοποίησαν τη θρησκεία ως πρόσχημα για να μπορούν να χτυπούν αντίπαλα πλοία και να λεηλατούν τα εμπορεύματα.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Αλεξάνδρα Κραντονέλλη, Σωτήρης Μετεβέλης, Δημήτρης Μπελέζος, Ηλίας Κολοβός και David J. Starkey από το Πανεπιστήμιο του Χαλ, η καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Τζελίνα Χαρλαύτη, η Διευθύντρια του Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, ο ερευνητής Λεωνίδας Γουργουρίνης, ο δημοσιογράφος Ιωάννης Θεοδωράτος, οι συγγραφείς Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου και Κατερίνα Καριζώνη, ο Κυριάκος Σάσσαρης, η λέκτορας Νομικής Πανεπιστημίου Μάλτας Joan Abela και ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας.








Το δεύτερο μέρος:



Η Ιστορία της Πειρατείας 2ο μέρος ~ Οι Έλληνες κουρσάροι του Αιγαίου (Βίντεο)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου