Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η Μυθολογία των Ελλήνων Επ.3 ~ Προμηθέας: O επαναστάτης του Ολύμπου (Βίντεο - Les grands mythes)


Κατά τη διάρκεια της Τιτανομαχίας ο Προμηθέας τάχθηκε υπέρ του Δία και γι' αυτό δεν τιμωρήθηκε όπως οι άλλοι Τιτάνες. Η συμβολή του στην ανάπτυξη του ανθρώπινου γένους ήταν πολύ σημαντική.

Βλέποντας την κατάντια του ανθρώπινου γένους και την αδυναμία του απέναντι στη φύση, ο Προμηθέας αποφασίζει να του χαρίσει τη φωτιά. Έτσι, επισκεπτόμενος το εργαστήρι του Ηφαίστου, τοποθετεί τη φωτιά σε ένα κούφιο βλαστό νάρθηκα και τη δίνει κρυφά στους ανθρώπους.

Ο Προμηθέας έμαθε τους ανθρώπους να χειρίζονται τη φωτιά, να δημιουργούν εργαλεία και τους έμαθε τις Επιστήμες (που έκλεψε από την Αθηνά) και τα Γράμματα. Για να γλυτώσει την ανθρωπότητα από το μένος των θεών, την έμαθε να τους λατρεύει και να τους προσφέρει θυσίες.

Όταν έμαθαν οι άνθρωποι να κάνουν θυσίες στους θεούς τέθηκε θέμα για το ποια κομμάτια του ζώου θα άνηκαν στους θεούς και ποια στους θνητούς. Τότε ο Δίας συμφώνησε με τον Προμηθέα να δώσει το λόγο του πως όποιο μερίδιο διαλέξει, αυτό θα παίρνουν οι θεοί και το άλλο οι άνθρωποι. Έτσι, κατά μια μαρτυρία στη Σικυώνα, κατέβηκε ο Δίας να κάνει το ξεδιάλεγμα. Όμως ο Προμηθέας έντεχνα στο ένα μερίδιο έβαλε κόκκαλα και τα σκέπασε με λαχταριστό λίπος και στο άλλο κρέας που το σκέπασε με δέρμα. Ο Δίας επέλεξε αυτό με το λίπος και όταν έμαθε την απάτη ήταν πλέον αργά, είχε δώσει το λόγο του.

Παίρνοντας εκδίκηση από τον Προμηθέα, ο Δίας δημιούργησε την πρώτη γυναίκα – την όμορφη Πανδώρα. Της έδωσε έναν χαρακτήρα παραπλανητικό και χειριστικό και υπέβαλε τον Προμηθέα σε σκληρά βασανιστήρια.



Les grands mythes

Με ιστορίες για αγάπες, έρωτες, εξουσίες, προδοσίες, ειδεχθή εγκλήματα, αβάσταχτους χωρισμούς, φρικτές εκδικήσεις, και μεταμορφώσεις – η ποιητική δύναμη της Ελληνικής μυθολογίας έχει διασχίσει τους αιώνες.

Η σειρά έχει ως στόχο να διηγηθεί τις αρχαίες ιστορίες, χρησιμοποιώντας animations...
που δημιουργήθηκαν ειδικά για την περίσταση, και εικόνες που επιλέγονται από ολόκληρη την ιστορία της τέχνης.

Αυτό το δυναμικό μείγμα, μια γέφυρα μεταξύ νεωτερισμού και της ιστορίας, συνδυάζοντας την αρχαία αφήγηση και τη σύγχρονη δραματική τέχνη, είναι ένας νέος τρόπος για να ανακαλύψουμε και πάλι αυτό το κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς μας.

Παραγωγή: ARTE France
Έτος παραγωγής: Rosebud Productions & Les Monstres, 2015-2016  
Σκηνοθεσία: François Busnel, Sylvain Bergere , Juliette Garcia
Ευχαριστούμε: Herod1998
*Η αρίθμηση των επεισοδίων γίνεται βάσει του καναλιού ARTE



 
  




 Ακόμη, από την ίδια σειρά: 

 

Επ.1 ~ O Δίας και η κατάκτηση της εξουσίας
Επ.2 ~ Oι έρωτες του Δία





Δείτε ακόμη:




Ελληνική μυθολογία για μαθητές Επ.3 ~ Αψηφώντας τους θεούς

Οι άθλοι του Θησέα + Προμηθέας 








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου