Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μάντεψε ποιος θα πληρώσει τα 600 εκ. που έκανε δώρο ο Τσίπρας


Ψαλίδι 600 εκατ. στο πακέτο δόσεων "φέρνει" το μέρισμα Τσίπρα

Πακέτο υποδόσεων της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζουν πηγές των Θεσμών ότι καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν μεταφερθεί στην ελληνική πλευρά.  Ο λόγος για ένα πακέτο κατά 600 εκατ. ευρώ μικρότερο από τον επίσημο σχεδιασμό (σ.σ. 6,1 δισ. ευρώ είχαν υπολογιστεί να διατεθούν από το δάνειο του ESM συνδεδεμένα με την 2η αξιολόγηση σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης του Ιουνίου 2016).


Το μειωμένο κατά 600 εκατ ευρώ αυτό πακέτο δόσεων συνδέεται με την αλλαγή στον υπολογισμό των ταμειακών "αναγκών". Δηλαδή βασίζεται στα μηνιαία στοιχεία για την υπεραπόδοση εσόδων κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία επικαλέσθηκε και η ίδια η κυβέρνηση για την διανομή του μερίσματος των 617 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, οι υπολογισμοί έγιναν με βάση ένα "καλό" σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης... άμεσα. Και ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν ήδη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με πρώτο πολιτικό σταθμό το EWG της 12ης Ιανουαρίου, οι υπολογισμοί μπορεί να αλλάξουν. Δηλαδή, αν η διαπραγμάτευση "τραβήξει" έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αναπροσαρμοσθούν ανάλογα.

Πάντως, η "εμπειρία" των προηγούμενων παρατάσεων στις διαπραγματεύσεις δείχνει ότι η αύξηση του "πακέτου" λόγω παρατάσεων δεν φτάνει ποτέ στο ύψος της αρχικής κατανομής του δανείου. Δηλαδή, πάντα όσο χρονοκαθυστερούν οι αξιολογήσεις (σ.σ. θα έπρεπε να τελειώνει μία ανά τρίμηνο) ένα ποσό του δανείου μεταφέρεται για επόμενα έτη.

Κυβερνητικό αίτημα για 1,8 δισ. ευρώ, εκκρεμεί απάντηση θεσμών 

Και παράλληλα υπάρχει το νέο αίτημα που εκφράστηκε χθες από κυβερνητικές πηγές για την δυνατότητα που υπάρχει, όπως αναφέρουν, ανεξάρτητα από την 2η αξιολόγηση και την πορεία της, να εκταμιευθεί η υποδόση που αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Χθες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι 1,8 δισ. ευρώ μπορεί να έρθει έως το τέλος Μαρτίου του 2017 με μόνη προϋπόθεση (βάση της συμφωνίας με τους θεσμούς) ότι το ΓΛΚ θα έχει αποπληρώσει το 80% της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ που έλαβε τον Οκτώβριο και θα έχει στείλει στους θεσμούς και ειδικά στον ESM αναλυτικά στοιχεία όπως αυτά που ζητήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 για να εγκριθεί η προηγούμενη αντίστοιχη υποδόση (σ.σ. η 1η αξιολόγηση συνδέθηκε με πακέτο δόσεων 10,3 δις ευρώ από το οποίο 1,8 δισ. ευρώ δόθηκε τον Ιούνιο και άλλο 1,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες).

Πάντως, προς το παρόν από πλευράς των θεσμών δεν υπάρχει ξεκάθαρη επιβεβαίωση των θέσεων της Αθήνας. Δηλαδή για το αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα "διαχωρισμού" των υποδόσεων που αφορούν στην αποπληρωμή οφειλών και καταβολής τους χωρίς πρώτα να υπάρχει συνολική απόφαση για την αξιολόγηση και την έγκριση επόμενου πακέτου δόσεων. Στελέχη της Κομισιόν ανέφεραν χθες σχετικά ότι οι και εκταμιεύσεις δόσεων για αποπληρωμή οφειλών "είναι συνήθως συνδεδεμένες με κάποια αξιολόγηση".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου