Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Βραδυφλεγής βόμβα οι Αλβανοί ~ Φυτώριο Τζιχαντιστών το Κόσοβο


“Πώς το Κόσοβο μεταμορφώθηκε σε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους”

Κάθε Παρασκευή, λίγα μόλις μέτρα από το άγαλμα του Μπιλ Κλίντον, εκατοντάδες νεαροί γενειοφόροι γονατίζουν προσευχόμενοι έξω από ένα φτωχό τζαμί, το οποίο προηγουμένως ήταν κατάστημα επίπλων. Το τζαμί αυτό είναι ένα από τα πολλά που χτίστηκαν με χρήματα προερχόμενα από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και κατηγορούνται πως διαδίδουν τον σαλαφισμό – μια συντηρητική ιδεολογία, η οποία κυριαρχεί στη Σαουδική Αραβία. 
Όλα αυτά συμβαίνουν εδώ δεκαεπτά χρόνια από την αμερικανική επέμβαση, η οποία απέσπασε το μικρό Κόσοβο από...
τη "σερβική καταπίεση". Από τότε, και ως επί το πλείστον κάτω από το βλέμμα των Αμερικανών αξιωματούχων, τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας και η επιρροή της μεταμόρφωσαν την κάποτε ανοικτή και ανεκτική μουσουλμανική κοινωνία, στους πρόποδες της Ευρώπης, σε ένα κέντρο του ισλαμικού εξτρεμισμού και παραγωγής τζιχαντιστών.


Στο Κόσοβο τα τελευταία δύο χρόνια η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει 314 Κοσσοβάρους τζιχαντιστές μεταξύ των οποίων δύο βομβιστές αυτοκτονίας, 44 γυναίκες και 28 παιδιά. Μάλιστα, αυτοί οι αριθμοί είναι οι μεγαλύτεροι στην Ευρώπη κατ’ αναλογία πληθυσμού. Σύμφωνα με ερευνητές του Κοσόβου, αυτά τα άτομα είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί και στρατολογηθεί από κληρικούς και μυστικές οργανώσεις χρηματοδοτούμενες από τη Σαουδική Αραβία και άλλα συντηρητικά κράτη του Περσικού Κόλπου. Ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Κοσόβου, Φάτος Μακόλι, δηλώνει: «Οι οργανώσεις αυτές προωθούν το πολιτικό ισλάμ. Ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για τη προώθησή του. Κυρίως απευθύνονται σε νέους, ευάλωτους ανθρώπους. Τους μετατρέπουν σε κοινωνούς του πολιτικού Ισλάμ και τους οδηγούν στον ριζοσπαστισμό».
Μετά από δύο χρόνια ερευνών, η αστυνομία έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 67 άτομα, έχει συλλάβει 14 ιμάμηδες και έκλεισε 19 μουσουλμανικές οργανώσεις με την κατηγορία πως δρούσαν κατά του Συντάγματος, υποκινώντας το θρησκευτικό μίσος και προωθώντας την τρομοκρατία.
Είναι εντυπωσιακή η μεταστροφή σε μία χώρα 1,8 εκ. κατοίκων, η οποία πριν λίγα χρόνια συγκαταλεγόταν στις πιο φιλοαμερικανικές μουσουλμανικές κοινωνίες στο κόσμο. Εδώ, οι Αμερικανοί έγιναν δεκτοί ως ελευθερωτές, μετά τις υπό αμερικανική ηγεσία επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και τους βομβαρδισμούς του 1999, που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Μετά τον πόλεμο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέλαβαν τη διοίκηση της περιοχής και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βοήθησαν στη διατήρηση της ειρήνης. Επίσης κατέφθασαν οι Σαουδάραβες, διοχετεύοντας εκατομμύρια ευρώ βοήθεια
Σε αυτή την κατεστραμμένη από το πόλεμο περιοχή. Ωστόσο, εκεί που οι Αμερικανοί είδαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νέα Δημοκρατία, οι Σαουδάραβες είδαν μια νέα χώρα στην οποία θα μπορούσε να διαδοθεί ο Ουαχαβιτισμός, το πολιτικό κίνημα του Σαλαφισμού.
Σήμερα στο Κόσοβο υπάρχουν 800 τζαμιά. Τα 240 οικοδομήθηκαν μετά τον πόλεμο και κατηγορούνται πως βοηθούν στην διάδοση του ουαχαβιτισμού δημιουργώντας μια νέα γενιά σαλαφιστών. Σύμφωνα με μετριοπαθείς ιμάμηδες και αξιωματούχους, τα παραπάνω εντάσσονται στη μακρόπνοη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να μεταμορφώσει το Ισλάμ κατ’ εικόνα και ομοίωσή της σε ολόκληρο τον Κόσμο.
62

Ο Μπιλ Κλίντον στο Κόσοβο
Διπλωματικά τηλεγραφήματα αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία έφεραν στο φως τα Wikileaks, αποκαλύπτουν ένα σύστημα χρηματοδότησης τζαμιών, ισλαμικών κέντρων και κληρικών εκπαιδευόμενων στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι διαχέονται στην Ασία, στην Ευρώπη και την Αφρική. Μόνο στο Νέο Δελχί, 140 ιεροκήρυκες καταγράφονταν ως μισθωτοί του εκεί προξενείου της Σαουδικής Αραβίας.

Σε όλο το Κόσοβο κάποια κορίτσια αρνούνται να κάνουν χειραψία ή ακόμα και να μιλήσουν σε άρρενες συγγενείς τους. Αγόρια ακολουθούν πιστά την τζιχάντ. Θρησκευτικοί «αντάρτες» έχουν απειλήσει ή έχουν προβεί σε επιθέσεις κατά πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και πολιτικών.
Οι δύο ιμάμηδες Φαντίλ Μουσλίου και Φαντίλ Σογκόγεβα, ηλικίας 30 ετών, συγκαταλέγονταν στους 200 ομοεθνείς τους, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις υποτροφίες που παρείχε η Σαουδική Αραβία μετά τον πόλεμο και μετέβησαν στην αραβική χώρα, για να μελετήσουν το ισλάμ. Επέτρεψαν στο Κόσοβο με έναν ιεραποστολικό ζήλο. Από την αρχή οι νεοαφιχθέντες κληρικοί προσπάθησαν να παρακάμψουν την ισλαμική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, που επί γενιές ήταν ο φύλακας της ανεκτικής μορφής του Ισλάμ στην περιοχή.
Ωστόσο, σε όλη τη χώρα, μία νέα γενιά ακραίων κληρικών εγκαθίστανται στα τζαμιά κάθε γειτονιάς, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν οικοδομηθεί με χρήματα προερχόμενα από τη Σαουδική Αραβία. Κτήρια που επέζησαν για αιώνες, όπως η ιστορική βιβλιοθήκη στη Γιάκοβα, τζαμιά 400 ετών, κρήνες, νεκροταφεία και τεκέδες δερβίσηδων ισοπεδώθηκαν, γιατί θεωρήθηκαν ειδωλολατρικά.
Σύμφωνα με ακτιβιστές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις επιχορηγούμενες από Σαουδάραβες χορηγούν σε οικογένειες μηνιαία επιδόματα με τον όρο ότι τα μέλη τους θα παρευρίσκονται στο τζαμί και οι γυναίκες και τα κορίτσια θα φορούν τη μαντίλα.
Παραδόξως, μερικά από τα πιο σοβαρά συμβάντα έλαβαν χώρα στην Γκιλάν, μια πόλη στο ανατολικό Κόσοβο, με πληθυσμό 90.000 κατοίκων, όπου έδρευαν 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο στρατόπεδο Μπόνστιλ. Η δύναμη αυτή ήταν ενταγμένη στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη περιοχή. Το 2014, δυο νέοι Κοσσοβάροι ανατινάχθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και στην Τουρκία.
Συν τω χρόνω, οι εκπαιδευμένοι από Σαουδάραβες ιμάμηδες επεκτείνουν το έργο τους. Όταν ο ιμάμης Μπιλαλλί σχημάτισε μια ένωση μετριοπαθών συναδέλφων του, η ισλαμική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου τον απομάκρυνε από τη θέση του. Οι ριζοσπάστες ιμάμηδες Μουσλίου και Σεγκόγιεβα εξακολουθούν να κηρύττουν στην Πρίστινα, όπου στο ναμάζι (προσευχή) προσελκύουν πλήθη νεαρών ανδρών, που αγριοκοιτούν τους ξένους δημοσιογράφους.
Κανένας ιμάμης δεν στερείται πόρων. Η επιρροή των ριζοσπαστικών κληρικών έφτασε στο απόγειό της με τον πόλεμο στη Συρία, καθώς εκθείαζαν τις αρετές της τζιχάντ και χρησιμοποιούσαν λόγους και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνομιλίες παροτρύνοντας τους νέους να πάνε εκεί. Ο ιμάμης Καζίμι καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών. Είχε οργανώσει ακόμη και μια θερινή κατασκήνωση για νέους οπαδούς του. Κήρυττε σε βίντεο: «Είναι υποχρέωση για κάθε μουσουλμάνο να συμμετάσχει στην τζιχάντ.. Ο Προφήτης Μωάμεθ λέει ότι, αν κάποιος έχει την ευκαιρία να λάβει μέρος σε τζιχάντ και δεν το κάνει, θα πεθάνει με μεγάλες αμαρτίες». Δήλωνε δε σε μια άλλη ανάρτηση: «Το αίμα των απίστων είναι το καλύτερο ποτό για εμάς τους μουσουλμάνους».
Η «φιλανθρωπική» οργάνωση Αλ Βακούφ αλ Ισλάμ υποστηρίζει ιεροκήρυκες σαν τον Καζίμι σχεδόν σε κάθε περιφερειακή πόλη. Ιδρύθηκε στα Βαλκάνια το 1989. Η μεγαλύτερη χρηματοδότησή της προήλθε από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Οι ανακριτές του Κοσόβου επισημαίνουν πως, μεταξύ των νεοσυλλέκτων τζιχαντιστών, περιλαμβάνονταν τρεις πρώην υπάλληλοι των αμερικανικών εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Στρατόπεδο Μπόνστιλ, όπου σταθμεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα. Ένας από αυτούς είναι ο Λαβντίμιρ Μουχατζέρι, ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, που βιντεοσκοπήθηκε κατά την εκτέλεση ενός άνδρα στη Συρία.
Οι άνδρες από τη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου διαπίστωσαν ότι η Αλ Βακούφ αλ Ισλάμ, που είχε ένα γραφείο στο κέντρο της Πρίστινας και προσωπικό 12 ατόμων, λειτουργούσε με ποσά των 10 εκατομμυρίων € από το 2000 μέχρι το 2012. Μόνο το 7% του προϋπολογισμού της φαίνεται να έχει διατεθεί στη φροντίδα για τα ορφανά. Μέχρι το καλοκαίρι του 2014, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου είχε κλείσει την Αλ Βακούφ αλ Ισλάμ, μαζί με 12 άλλες ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, και συνέλαβε 40 άτομα. Τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στη Σαουδική Αραβία και στις Κάτω Χώρες, έχουν αλλάξει το όνομά τους σε Αλ Βακούφ.
Ένα ερώτημα, που συζητείται έντονα, είναι γιατί οι αρχές του Κοσόβου και της Αμερικής και οι επόπτες των Ηνωμένων Εθνών δεν ενήργησαν νωρίτερα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του εξτρεμισμού. Ήδη από το 2004, ο τότε πρωθυπουργός του Κοσόβου Μπαϊράμ Ρετζέπι προσπάθησε να εισαγάγει ένα νόμο για την απαγόρευση των εξτρεμιστικών σεκτών, αλλά σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του είπαν πως θα παραβίαζε την ελευθερία της θρησκείας.«Δεν ήταν προς το συμφέρον τους, δεν ήθελαν να ερεθίσουν κάποιες ισλαμικές χώρες. Απλώς δεν έκαναν τίποτα», δήλωσε ο κ Ρετζέπι.
Η Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να συγκεντρώνουν εκατομμύρια από «πλούσιους δωρητές και φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν έδρα στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σ. Κοέν, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ειδικός περί της τρομοκρατίας και του οικονομικού εγκλήματος, σε ομιλία του το 2014.
Για κάποιους στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά. Οικογένειες σπαράσσονται. Μερικά από τα καλύτερα και φωτεινότερα μυαλά της χώρας έχουν παγιδευτεί στο δέλεαρ της τζιχάντ. Ένας από τους κορυφαίους πτυχιούχους των πολιτικών επιστημών του Κοσσυφοπεδίου, ο Άλμπερτ Μπερίσα, δήλωσε πως έφυγε το 2013, για να βοηθήσει τον λαό της Συρίας στην εξέγερση κατά του προέδρου Άσαντ. Εγκατέλειψε τη προσπάθειά του μετά από μόλις δύο εβδομάδες – και λέει,ότι ποτέ δεν εντάχθηκε στο ισλαμικό κράτος – αλλά καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης. Ο Ισμέτ Σακίκι, υπάλληλος στο γραφείο του πρωθυπουργού και βετεράνος του UCK επισκέπτεται τον γιο του Βίσαρ, φοιτητή της Νομικής, ο οποίος συνελήφθη στον δρόμο, πηγαίνοντας από την Τουρκία στη Συρία με την αρραβωνιαστικιά του.

Μετάφραση-επιμέλεια:
Νίκος Μέρτζος
Κι ένα φρέσκο σημερινό άρθρο:
Ο "χασάπης" των Βαλκανίων "αναστήθηκε" και απειλεί


Ο χασάπης των Βαλκανίων αναστήθηκε και απειλεί
O διαβόητος τζιχαντιστή Αμπού Αμπντουλάχ ή αλλιώς ο Κοσοβάρος «χασάπης του Κάτσανικ» Λαβντρίμ Μουχατζέρι (ή Μουτζαχέρι), τον οποίο από τον Αύγουστο του 2014 κουρδικές πηγές έφεραν να έχει σκοτωθεί κοντά στην ιρακινή περιοχή Τελ Αφάρ, 50 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, «αναστήθηκε».

Πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε το ιταλικό «L'Εspresso» πριν από λίγες μέρες και αποδίδονταν στις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες (τη γνωστή AISI), φέρουν τον αιμοσταγή διοικητή της Βαλκανικής Ταξιαρχίας του ISIS στη Συρία, να έχει επιστρέψει το τελευταίο διάστημα μέσω των Σκοπίων στο Κόσοβο, κάτι που σήμανε συναγερμό όχι μόνο στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στις μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών. Αυτές πάντως έρχονται ύστερα από μερικά γεγονότα τους τελευταίους μήνες τα οποία συνδέονται με αυτόν και δείχνουν ότι ο αιμοσταγής τζιχαντιστής είναι ζωντανός και πολύ πιθανόν να αναλάβει δράση από την περιοχή των Βαλκανίων μετά τις σημαντικές ήττες του Χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ.

Τον περασμένο Αύγουστο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μια καινούργια φωτογραφία του, στην οποία ο Αμπού Αμπντουλάχ ή Λαβντρίμ Μουχατζέρι απαθανατιζόταν με ένα καλάσνικοφ στα χέρια. Ακολούθησαν δύο σημαντικά γεγονότα με την εξάρθρωση δύο πολυπληθών πυρήνων Αλβανών τζιχαντιστών στον άξονα Κοσόβου-Αλβανίας-Σκοπίων, που τους έφεραν, σύμφωνα με τις εισαγγελικές-αστυνομικές αρχές, να δρουν κάτω από τις οδηγίες-εντολές του ίδιου του Λ. Μουχατζέρι. Ενα από τα χτυπήματα αυτά φέρεται να αφορούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα της 12ης Νοεμβρίου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας και Ισραήλ, η οποία ήταν και ο στόχος.


Συλλήψεις

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να γίνει στην πόλη Σκόδρα. Ομως μετά τη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων για τρομοκρατία στην Αλβανία, τις παραμονές -που ακολούθησε την προηγούμενη σύλληψη επτά ύποπτων για τρομοκρατική δράση στο Κόσοβο, στις 2 Νοεμβρίου- αποφασίσθηκε να γίνει αλλαγή του γηπέδου και ο αγώνας να πραγματοποιηθεί τελικά στο Ελμπασάν, το οποίο βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Κοσόβου, ανάμεσα στους επτά συλληφθέντες σε τρεις διαφορετικές πόλεις υπήρχε και ένας άνδρας που είχε πολεμήσει στη Συρία στις τάξεις του Χαλιφάτου, ενώ τα μέλη της ομάδας είχαν επαφές και με άλλους ομοϊδεάτες τους στην Αλβανία καιτα Σκόπια. Τότε ήταν που ακούστηκε και το

όνομα του αιμοσταγούς Λ. Μουχατζέρι και πως ετοίμαζε επιθέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Κοσόβου οι επτά συλληφθέντες μαζί με όσους διέφευγαν τη σύλληψη επιδίωκαν να ιδρύσουν ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους και προετοίμαζαν επιθέσεις σε στόχους στα Βαλκάνια, ενώ τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είχαν έρθει σε επαφή με τον Λ. Μουχατζέρι από τον οποίο έπαιρναν οδηγίες για τις επιθέσεις που σχεδίαζαν.

Μετά την εξάρθρωση της ομάδας ακολούθησε στα μέσα Νοεμβρίου η σύλληψη 24 συνολικά ατόμων ως υπόπτων για τρομοκρατία και διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, 18 από αυτούς στο Κόσοβο και 6 στην Αλβανία. Στα σπίτια τους, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου, εντοπίστηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, όπλα και ηλεκτρονικές συσκευές. Και εδώ φέρονται οι δύο Αλβανοί που τους οργάνωσαν να έχουν επαφές με τον Λ. Μουχατζέρι, ενώ τα χτυπήματα που σχεδίαζαν περιελάμβαναν στόχους στο Κόσοβο, στην Αλβανία και τα Σκόπια.

Ετσι, στο παζλ της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών στα δυτικά Βαλκάνια μπήκε για πρώτη φορά από το 2012, όταν αναχώρησε από την πατρίδα του, το Κάτσανικ, στα σύνορα με τα Σκόπια, το όνομα του διαβόητου «χασάπη» Λ. Μουχατζέρι.

Στις 30-12-2015 το «Εθνος της Κυριακής» είχε δημοσιεύσει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το Κάτσανικ, άντρο και τόπο στρατολόγησης τζιχαντιστών, σε μια απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων από την Ελλάδα, που μετρούσε ήδη από τότε 24 καταγραμμένα άτομα, τα οποία είχαν φύγει για να ενταχτούν και να πολεμήσουν μέσα από τις τάξεις του Χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ ανάμεσά τους ήταν ο Λ. Μουχατζέρι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τελευταίος σε νεαρή ηλικία εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα στο στρατόπεδο Bondsteel των ΗΠΑ που βρισκόταν στην περιοχή μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κάτσανικ και στη συνέχεια μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας προσλήφθηκε και βρέθηκε να δουλεύει για τις συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Οταν επέστρεψε στο Κόσοβο υποστήριζε ανοιχτά τις ιδέες του ριζοσπαστικού Ισλάμ και ήρθε σε σύγκρουση με τον ιμάμη του κεντρικού τζαμιού του Κάτσανικ, ενώ απείλησε ότι θα σκοτώσει κληρικούς και δημόσια πρόσωπα, προπαγανδίζοντας τη στράτευση στο Τζιχάντ. Κάτι που έκανε και ο ίδιος το 2012 και ήταν ένας από τους πρώτους που βρέθηκαν στις τάξεις του ISIS στο Ιράκ και στη συνέχεια στη Συρία, για να αναδειχτεί σύντομα με το όνομα Αμπού Αμπντουλάχ, «ο Κοσοβάρος» σε διοικητή των Αλβανών απo τα Βαλκάνια που είχαν συγκροτήσει τη δική τους μονάδα. Από τις πρώτες δημόσιες ενέργειές του ήταν να εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες καίγοντας το διαβατήριό του, προκειμένου να δείξει και να στείλει το μήνυμα ότι πλέον δεν έχει πατρίδα, παρά μόνο το Χαλιφάτο.




Πέρασε από τα Σκόπια

Οι εικόνες απίστευτης θηριωδίας που ανάρτησε στο Facebook τον Ιούλιο του 2014, τον έδειχναν να ετοιμάζεται να αποκεφαλίσει με ένα μαχαίρι έναν 19χρονο Σύρο και στη συνέχεια να κρατάει στα χέρια του το κομμένο κεφάλι. Ετσι από το 2014 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε εντάξει στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών διεθνώς.

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε το ιταλικό «L’ Espresso» και αποδίδονταν στις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφεραν ότι η επιστροφή του Λαβντρίμ Μουχατζέρι στο Κόσοβο έγινε στα μέσα Νοεμβρίου, όταν πέρασε από την ΠΓΔΜ στο Κόσοβο. Σύμφωνα με αυτές, όπως έγραψε, μια τέτοια επιστροφή θεωρείται ως μια πολύ σοβαρή απειλή όχι μόνο για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, αναστάτωση πρώτα απ΄όλα στο Κόσοβο. Υπήρξε μάλιστα με κάποια καθυστέρηση και επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης, που διατύπωνε την... εκτίμηση ότι ο αιμοσταγής τρομοκράτης είναι ακόμη στη Συρία, θεωρώντας ως δεδομένο ότι είναι ζωντανός.


«Σύμφωνα με τα θεσμικά όργανα ασφάλειας και πληροφοριών στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τους διεθνείς εταίρους, ο Λαβντρίμ Μουχατζέρι εκτιμάται ότι εξακολουθεί να είναι στην περιοχή των συγκρούσεων στη Συρία» ανέφερε. Μετά τις απανωτές ήττες του Ισλαμικού Κράτους και τον περιορισμό των εδαφών του τους τελευταίους μήνες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και μαζί οι χώρες της Δύσης ανησυχούν για την επιστροφή στις πατρίδες τους ατόμων -κυρίως Αλβανών και μουσουλμάνων από τη Βοσνία- που είχαν πάει να πολεμήσουν στις τάξεις του.

Η στρατο­λό­γηση των ‘800’
Από το Κόσοβο ο αριθμός όσων στρατολογήθηκαν στο ISIS υπολογίζονται σε 300-400 και άλλοι τόσοι υπολογίζονται από Αλβανία, Σκόπια, νότια Σερβία και Βοσνία. Πολλοί έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών, άλλοι έχουν επιστρέψει ήδη στις χώρες τους, ενώ κάποιοι από αυτούς οδηγούνται στο εδώλιο για συμμετοχή σε πολεμικές-τρομο­κρατικές επιχειρήσεις.

Πηγή:Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου