Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Απλά μαθηματικά: Συνδέουμε τα δύο άρθρα και βγάζουμε το κόστος της λαθροεισβολής


Μόλις χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την ενίσχυση που έλαβε η χώρα μας και διάφοροι οργανισμοί για να φροντίσουν τους λαθρομετανάστες που μπουκάρουν στη χώρα μας.

Mε μία απλή διασταύρωση των ποσών που απαιτούνται για τη "φιλοξενία" κάθε ενός από αυτούς, βγαίνει ΕΝΑ ΠΑΛΟΥΚΙ ΝΑ (με το συμπάθειο), το οποίο μαντέψτε ποιος το πληρώνει...

Δείτε λοιπόν:


Ευρωπαϊκή βοήθεια, ύψους 481,9 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της "προσφυγικής και ανθρωπιστικής"κρίσης έχει φτάσει από τις αρχές του 2015 στην Ελλάδα, από το συνολικό ποσό του 1,059 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί έως το 2020.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει τα εξής:

Για το προσφυγικό η χώρα δικαιούται 509 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020. Επιπλέον, από τις αρχές του 2015 έλαβε έκτακτη βοήθεια ύψους 352 εκατ. ευρώ.

Τόσο το ποσό των εθνικών προγραμμάτων (509 εκατ. ευρώ), όσο και το ποσό της έκτακτης βοήθειας (352 εκατ. ευρώ) διατίθενται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές Αρχές (συνολικά 178 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί σε υπουργεία, αστυνομία, ακτοφυλακή, υπηρεσία πρώτης υποδοχής), καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ (συνολικά 175 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κ.ά).

Εξ' αυτών (509 εκατ. ευρώ + 352 εκατ. ευρώ) έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων για μία λίστα από συγκεκριμένες δράσεις περίπου 296 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016 περίπου 198 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Ερυθρός Σταυρός και ακόμη 11 ευρωπαϊκές ΜΚΟ.

Από αυτό το ποσό έχουν καταβληθεί τα 185,95 εκατ. ευρώ για μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις (βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων, κατασκευή νέων καταυλισμών πριν από τον χειμώνα, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες με κουπόνια, πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανηλίκους).

Σημειώνεται, πως οι εταίροι της ΕΕ, διά μέσου των οποίων χορηγείται η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), ο Ερυθρός Σταυρός και ακόμη δέκα ευρωπαϊκές ΜΚΟ (International Rescue Committee, Danish Refugee Council, Medecins du Monde, OXFAM, Save the Children, Arbeiter-Samariter-Bund, Norwegian Refugee Council, Mercy Corps, CARE Germany, Terre des Hommes).

Τέλος, όσον αφορά τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί, από τις αρχές του 2015, απευθείας προς τις ελληνικές Αρχές, και χορηγούνται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), τη μερίδα του λέοντος έχει το υπουργείο Άμυνας με συνολικά 89 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Για να μην μπερδεύεστε με τα τόσα ποσά, η ουσία είναι στην πρώτη παράγραφο. Το συνολικό ποσό που έχει πάρει η χώρα είναι τα 481,9 εκατομμύρια (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 198 εκ. που παίρνουν οι διάφοροι οργανισμοί).


Και πάμε πίσω στον Σεπτέμβριο του 2016 για να δούμε την εξής είδηση:


Δίνουμε 15.000 ευρώ για κάθε "πρόσφυγα";

Τρομερά πράματα είπε ο Βουδούρης κι εκδιώχθηκε φυσικά από τον Τσίπρα. Η Ελλάδα δίνει 15.000 τον χρόνο ΓΙΑ ΚΑΘΕ λαθρομετανάστη! Δηλαδή με 60.000 λάθρο (τουλάχιστον) το κόστος είναι 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ τον χρόνο!!! 
 
Ακολουθεί ρεπορτάζ από καθεστωτική φυλλάδα που αποκαλεί τους λαθρομετανάστες με τα καλλιτεχνικά τους ψευδώνυμα:

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση την οποία του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης».

Με τη μία και μοναδική πρόταση που παραθέτουμε ανωτέρω ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες το απόγευμα την απομάκρυνση Βουδούρη, την πρώτη που αφορά κυβερνητικό στέλεχος που είχε οριστεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είχαμε δημοσιεύσει μία εβδομάδα πριν («Ο Μουζάλας ζητά… επαναπροώθηση Βουδούρη»/7-9-16), στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που θα έπρεπε να λειτουργεί αρμονικά προκειμένου να διαχειριστεί τη σοβαρή κρίση στην υποδοχή των προσφύγων, το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να διαχειριστεί τα εσωτερικά του ζητήματα κατανομής των αρμοδιοτήτων.

Αναφέραμε τότε συγκεκριμένα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Μουζάλας, που συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο στο υπουργείο (είχε τοποθετηθεί επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Θάνου), ζητούσε επιτακτικά την απομάκρυνση του υφισταμένου του γραμματέα Βουδούρη (τοποθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο) απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα παραιτηθεί ο ίδιος.

Για τη σοβαρή αυτή διένεξη ήταν ενήμερο το Μέγαρο Μαξίμου πολύ πριν από το δημοσίευμά μας αλλά φαίνεται ότι χρειάστηκε να ξεσπάσει δημοσίως η κρίση για να δώσει μια κάποια λύση. Με άλλα λόγια, δεν ήταν αρκετά τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουμε επισημάνει με τον ελλιπή σχεδιασμό για τις δομές φιλοξενίας, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τους χιλιάδες πρόσφυγες που «χάθηκαν» στην καταγραφή αλλά έπρεπε προηγουμένως να βγει ο κ. Βουδούρης και να κατηγορήσει ευθέως τον προϊστάμενό του υπουργό, όπως έκανε και σε χθεσινή του συνέντευξη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό Βήμα, ο κ. Βουδούρης κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ξοδεύει για κάθε πρόσφυγα 15.000 ευρώ ενώ η Νορβηγία 12.000». Ο κ. Βουδούρης ανέφερε ακόμη ότι «η παραίτησή του είναι δεδομένη» και ότι έχει «ενημερώσει τον πρωθυπουργό γιατί η εντολή που μου έδωσε δεν έχει αντικείμενο και οι δομές είναι ακυβέρνητες»!

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας πριν από ένα μήνα (5/8/16) ο κ. Βουδούρης είχε επίσης εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του για τον κ. Μουζάλα λέγοντας ότι είχαν περάσει τέσσερις μήνες χωρίς να του δώσει αρμοδιότητες και ότι αυτό είχε συνέπειες στην ομαλή λειτουργία των hotspots.

Από πλευράς Μουζάλα δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη αλλά ο κ. Βουδούρης έδειξε ήδη τις προθέσεις του καθώς έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα με τις συνεντεύξεις που έδωσε χθες, μισή ώρα αφότου κοινοποιήθηκε από την κυβέρνηση η αποδοχή της παραίτησής του. Το μέιλ Βουδούρη εστάλη μάλιστα από την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση που χρησιμοποιούσε και ως γενικός γραμματέας, η οποία όμως δεν ήταν καν μέσα από το σύστημα του υπουργείου…

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: 

Μόνο για τα έτη 2015~2016 το κόστος των λαθρομεταναστών ήταν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια [60.000 άτομα (σίγουρα είναι πολύ περισσότεροι) x 15.000 ευρώ x 2 χρόνια]

Για να είμαστε τυπικοί: 1.800.000.000 ευρώ το κόστος 
μείον                                   482.000.000 ενίσχυση ΕΕ
ίσον                                  1.318.000.000 ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ




Ενημέρωση 22 Ιανουαρίου:

Επιβεβαίωση των υπολογισμών του Krasoblog μέσα από τη συνέντευξη του Υπ.Εξ. Ν. Κοτζιά:


«Έχουμε δαπανήσει περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για καταλύματα, σίτιση, μεταφορά και υγειονομική περίθαλψη. Για εμάς, δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα – είναι για την ακρίβεια περισσότερα από όσα θα αποφέρουν οι περικοπές συντάξεων που τώρα μας επιβάλλει η Τρόικα».








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου